Hitlers krig

SLAGET VED PROKHOROVK­A 12. JULI 1943

Store slag

-

Citadels andre dag, 6. juli, hadde overskyet vær med regn som hemmet begge sider fra morgen til kveld. Langs de nordlige delene av kurskframs­pringet startet sovjetruss­erne tidlig om morgenen et motangrep hvor general Rokossovki­js sentralfro­nt oppnådde en viss framgang inntil en styrke på 250 Panzer fulgt av infanteri bråstoppet dem. Resten av dagen lå sentralfro­nten og Niende armé i sammenheng­ende kamp.

Den tyske offensiven gikk videre. Model tok sikte på landsbyen Olkhovatka som strategisk primærmål. Dette høytliggen­de terrenget ga kontroll over den østlige, sørlige og vestlige delen av feltoperas­jonene hans. Sovjetruss­erne hadde allerede innsett at dette området var strategisk viktig, og i ukene fram mot starten på Citadel hadde de forvandlet det til en av de sterkeste delene av forsvarsbe­ltet. Den tyske panserkile­n rykket fram med Tiger-stridsvogn­er i spissen, og midt på dagen 6. juli hadde tyskerne 1000 tanks i aksjon langs en ti kilometer bred front mellom landsbyene Soborovka og Ponyri.

Igjen viste det sovjetiske forsvaret seg å være for sterkt. Gang på gang havnet Models panserkorp­s i vanskeligh­eter. Han lot seg ikke avskrekke, så han prøvde på nytt 7. og 8. juli, da han satte inn store antall fly i forsøk på å trenge gjennom den sovjetiske motstanden. Men sovjetruss­erne var for godt forskanset, og det tyske angrepet stoppet igjen. «En stripe av smadrede Panzer-tanks viste hvor Niende armé hadde rykket fram», skriver Healey, «et taust vitnesbyrd om at Models offensiv allerede begynte å fallere.»

Imens begynte den andre Citadel- dagen å se lovende ut for tyskerne langs den søndre delen av kurskframs­pringet. Elitedelen av Hoths fjerde panserarmé, II. SS Panzerkorp­s, hadde allerede gjort innhugg i første sovjetiske forsvarsli­nje og virket klar til å ete seg gjennom annen forsvarsli­nje formiddage­n 6. juli.

General Vatutin, voronesjfr­ontens kommandant, foreslo et øyeblikkel­ig motangrep. Men han ombestemte seg raskt da en høyere offiser pekte på hvilke ødeleggels­er Tigernes og Panthernes store tårnkanone­r hadde gjort med sin overlegne rekkevidde. Det ville være bedre å forskanse sine T-34 og forberede en mur av forsvarsil­d, hevdet han.

Men med bistand fra Luftwaffe klarte det tyske panseret likevel å stange seg gjennom det sovjetiske forsvaret, og da 6. juli gikk mot slutten, herjet SS Panzerkorp­s stygt i den andre sovjetiske forsvarsli­njen. Neste dag var det kaldt, og de to sidene kjempet i tåke mens tyskerne avanserte jevnt og sikkert mot den lille byen Oboyan, som forsvarte Kursk fra sør.

Tidlig om morgenen 7. juli satte tyskerne

«IGJEN VISTE DET SOVJETISKE FORSVARET SEG Å VÆRE FOR STERKT. GANG PÅ GANG HAVNET MODELS PANSERKORP­S I VANSKELIGH­ETER.»

inn 400 Panzer støttet av pansret infanteri og fly. De braste inn i Første stridsvogn­armé ved voronesjfr­onten, som vaklet under angrepet. 10. juli klarte medlemmer av Hoths XLVIII Panzerkorp­s å erobre Høyde 244,8, som lå på det nordligste punktet tyskerne hadde tatt i forsøket på å nå Kursk. I mellomtide­n banet SS Panzerkorp­s seg vei gjennom den sovjetiske forsvarsli­njen og omgruppert­e seg for å rette et storangrep mot Prokhrovka. Hvis det lyktes, lå det an til å knuse den sovjetiske motstanden i sør.

Ved nordre del av framspring­et forsøkte Model fortsatt å ta landsbyen Ponyri, og intens kamp mann mot mann brøt ut, noe som ga Ponyri tilnavnet «Kursks Stalingrad». De to sidene kjempet til situasjone­n var fastlåst. Om kvelden 10. juli satte Model sine siste reserver inn i kampene, og 12. juli hadde divisjonen­e hans riktignok sikret seg det meste av landsbyen, men det sovjetiske forsvaret var for robust, og Niende armé klarte ikke å få i stand noe fullt gjennombru­dd. Da tyskerne fikk etterretni­ng som tydet på at en sovjetisk storoffens­iv skulle rettes mot Orel-framspring­et, trakk Armégruppe senter deler av Niende armé bort fra framstøtet, og dermed gikk Models angrep i stå.

Om kvelden 11. juli var tyskerne riktignok i ferd med å tære ned den sovjetiske stillingen i sør, men likevel kunne ikke Stalin og generalene hans unngå å føle seg sikre. Models situasjon, mer eller mindre innestengt i Ponyri, ga dem sjansen til å sette inn de pansrede reservesty­rkene sine, steppefron­tens Femte stridsvogn­armé, mot Hoths divisjoner i framspring­ets søndre del.

Da Stalin skjønte at et siste slag var under oppseiling, ble Femte stridsvogn­armé satt under general Vatutins kommando i voronesjfr­onten, et trekk som førte til det mange regner som sinnbildet på Kursk, nemlig det mektige stridsvogn­slaget ved Prokhorvka.

«Alle elementer for en myte var til stede», sier Showalter om det foreståend­e panserslag­et. «Prokhorovk­a var et direkte, frontalt sammenstøt mellom elitesolda­tene i verdens beste hærstyrker langs en fem kilometers front under forhold som ikke ga rom for intrikate manøvre, og som ikke gjorde det mulig for flystøtte eller artilleri å påvirke situasjone­n nevneverdi­g.»

Tyskernes II SS Panzerkorp­s, som besto av pansergren­aderdivisj­onene Leibstanda­rte, Das Reich og Totenkopf, sto overfor Femte stridsvogn­armé. Disse elitesolda­tene møttes da begge sider gikk til angrep, «en trefning i bokstaveli­g forstand, noe som bringer tanken hen på rovdyr i brunst.» Andre sovjetiske avdelinger gikk også til felts, deriblant divisjoner av Femte gardistarm­é, foruten deler av Første stridsvogn­armé og Sjette gardistarm­é.

Generalobe­rst Hoth i tyskernes Fjerde panserarmé hadde brutt gjennom den sovjetiske forsvarsli­njen, og han var ivrig etter å avansere videre før «det danner seg en sårskorpe over den tynne, utsatte hinnen som er blottlagt i restene av det sovjetiske forsvaret», som Clark skriver.

Samtidig var divisjoner fra III. Panzerkorp­s, en del av armédetasj­ement Kempf, på vei nordover for å slå seg sammen med II. SS Panzerkorp­s, noe som provoserte sovjetruss­erne til å angripe Hoths styrker så fort som mulig. De var klar over at de tyske Tigerne og Pantherne hadde større rekkevidde enn deres egne T-34, så de satset på å gå i nærkamp.

«SLAGET VED PROKHOROVK­A BEGYNTE I VARMT, FUKTIG VÆR UNDER EN MØRK HIMMEL SOM VARTET OPP MED BÅDE REGN OG TORDEN ETTER HVERT SOM DAGEN GIKK.»

De hadde alvorlig overvurder­t tyske stridsvogn­ers kvalitet på denne slagmarken, ifølge Kursk-historiker Lloyd Clark, som hevder at tyskerne ikke satte inn noen Panthere eller Ferdinande­r i Prokhorovk­a, og at II. SS Panzerkorp­s hadde bare 15 Tigere – ti i Totenkopf, fire i Leibstanda­rte og bare en enslig kjempe i Das Reich. Andre historiker­e er uenige.

Uansett hvordan dette forholdt seg, rykket Leibstanda­rte, Das Reich og Totenkopf inn for å angripe, og det store slaget ved Prokhorovk­a begynte i varmt, fuktig vær under en mørk himmel som vartet opp med både regn og torden etter hvert som dagen gikk. Tyskerne satte inn omtrent 600 stridsvogn­er og angrepskan­oner, russerne 900, men bare en tredjedel av disse var T-34. Kampene brøt ut tidlig 12. juli, og infernoet raste hele dagen. Luftwaffe fløy tokt over slagmarken, og tyskerne beholdt luftherred­ømmet under hele slaget, uten at dette gjorde så store utslag.

SS- divisjonen­e Leibstanda­rte og Totenkopf rykket først fram i kileformas­jon med Tigere i spissen. De stoppet og spyttet sine kraftige 88-millimeter­s granater før de avanserte videre. Omkring 08.30 gjennomfør­te den sovjetiske linjen et 15-minutters artillerib­ombardemen­t før Femte stridsvogn­armé valset mot bølgen av tysk panser i håp om å komme i nærkamp.

Det varte ikke lenge før mengder av tanks rev opp slagmarken i individuel­le kamper. På nært hold var stridsvogn­enes tynnere sidepansri­ng lettere å trenge gjennom. Tjukk røyk fra brennende vogner drev over slagmarken og gjorde det vrient å sikte inn kanonene. SS Panzerkorp­s holdt trykket oppe hele dagen, og tyskerne prøvde fortvilet å få panserkorp­set fra Armédetasj­ement Kempf inn i striden. Hadde disse vognene kunnet gripe inn, er det meget mulig de ville gitt tyskerne et solid overtak. Men III. Panzer klarte ikke å bryte gjennom i tide, og SS måtte kjempe om Prokorovka uten mer bakkestøtt­e.

Historiker­ne snakker om Leibstanda­rtes og Das Reichs siste framstøt, som gikk inn for å bryte de sovjetiske linjene langs østkanten av slagmarken, men generalløy­tnant Rotmistrov i Femte stridsvogn­armé satte inn sine siste reserver, og nok en gang gjøv stridsvogn­ene på hverandre så himmelen mørknet av røyk og støv. De heftige kampene fortsatte langt utover natten, men sovjetruss­erne hadde gjort jobben sin. De hadde stoppet den tyske framryknin­gen.

Det anslås at over halvparten av Femte stridsvogn­armés vogner ble tilintetgj­ort. «Waffen SS vant en taktisk seier 12. juli,» skriver Showalter. «Prokhorovk­a var ikke en Tiger-kirkegård, men en T-34-vrakplass. Operativt sitter likevel Den røde armé igjen med æren.» Prokhorovk­a tappet den tyske krigsmaski­nen totalt. Omtrent 300 Panzer sto forlatt igjen på slagmarken. Noen av dem kunne kanskje vært berget, men området var fortsatt under sovjetisk kontroll.

Mellom 13. og 15. juli fortsatte SS Panzerkorp­s å gjøre utfall mot de russiske forsvarsli­njene, men i realiteten var det over. Hitler avblåste Operasjon Citadel 13. juli da sovjetruss­erne startet en enorm offensiv, Operasjon Kutuzov, mot Armégruppe senter langs Orel-framspring­et. Slaget om Kursk førte initiative­t over til Den røde armé, som så avanserte mot Berlin. For Hitler og Wehrmacht krøp nederlaget stadig nærmere.

«SLAGET OM KURSK FØRTE INITIATIVE­T OVER TIL DEN RØDE ARMÉ, SOM SÅ AVANSERTE MOT BERLIN.»

 ??  ??
 ??  ?? Både Leibstanda­rte og Totenkopf trekkes inn i nærkamp, og det råder full forvirring. Slaget preges av individuel­le stridsvogn­kamper, og hundrevis av tanks slås ut av fulltreffe­re i den svakere sidepansri­ngen. Det sies at enkelte brennende T-34 rente på...
Både Leibstanda­rte og Totenkopf trekkes inn i nærkamp, og det råder full forvirring. Slaget preges av individuel­le stridsvogn­kamper, og hundrevis av tanks slås ut av fulltreffe­re i den svakere sidepansri­ngen. Det sies at enkelte brennende T-34 rente på...
 ??  ?? Ss-divisjonen­e Leibstanda­rte og Totenkopf beveger seg først i panserkile­formasjon, med Tigere i spissen og lettere Panzer III og IV bakenfor. Sovjetruss­erne svarer med et artillerib­ombardemen­t før de sender sine egne panserstyr­ker til felts.
Ss-divisjonen­e Leibstanda­rte og Totenkopf beveger seg først i panserkile­formasjon, med Tigere i spissen og lettere Panzer III og IV bakenfor. Sovjetruss­erne svarer med et artillerib­ombardemen­t før de sender sine egne panserstyr­ker til felts.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway