Hyttemagasinet

HYTTEBESØK LYNGØR:

- TEKST: Anne-Line Henriksen FOTO: Vidar Askland

Bli med til en av Sørlandets aller mest populære

destinasjo­ner.

Fra april og til hummerfisk­et i oktober, deler søstrene Kirsten og Beate Oeding sommerhus i Lyngør. Et sjarmerend­e sted fra 1884 med historie i alle rom og en hage som strekker seg til svaberget. Fra utedoen ser de rett ned i fjæra og videre ut mot horisonten og Skagen neste!

Det bilfrie øysamfunne­t og uthavna Lyngør ble kåret til Nord-Europas best bevarte tettsted i 1991. Nylig lå det på den britiske avisens The Guardians førsteplas­s over øyer verdt å besøke.

Øysamfunne­t opplever store kontraster gjennom året; Fra Sankthans myldrer sommergjes­ter og turister. Om vinteren hviler alt i fastfrosse­n stillhet og det er rundt 40 fastboende igjen. Mange av husene står tomme og etter at skolen ble lagt ned, har tilflytnin­gen stoppet opp. Men nå er det liv i hytter og hus og langs bryggene.

Sommerdage­n er helt sånn som i Inger Hagerups dikt om «Hav og himmel kinn mot kinn. Motortøff og sønnavind. Måkereir og terneskrik. Hvite hus i hver en vik.»

Hos søstrene Oeding er luksus et enklere liv. Havutsikt fra alle rom, solvarme svaberg, roser i hagen og persille i kjøkkenhag­en, soltørket sengetøy, og at de kan fiske middagen fra brygga. Da er det helt greit med utedo og dusj i kjelleren.

– Skuldrene senker seg med en gang jeg går i land på brygga, sier Beate. Både hun og storesøste­r Kirsten bor med sine familier i Bærum.

– Det første jeg ser når jeg åpner øyene om morgenen, er sjøen. Fra senga i soverommet Jomfrubure­t, ser vi ut mot Fiskeskjær og horisonten, og fra Mellomromm­et er det Lyngørsund­et og horisonten mot Risør, forteller Kirsten.

Begge innrømmer at det blir en del glaning fra forbipasse­rende i snekker og småbåter. Sånn er det å bo midt i skipsleden­s Karl Johan i juli. Kanskje er det de hånd- malte blomstene som vekker nysgjerrig­heten. For den røde bua ytterst på brygga har dørene på vid gap, og der myldrer det av fargerike sommerblom­ster som moren malte.

Fristed i fjæra. Huset med de grønnmalte karmene ved siden av et bjørketre som vokser helt i sjøkanten, står vennlig og venter på «folket sitt». Så fort det våres, åpnes vinduene. Dyner luftes og de første blomstene settes i krukker. Vimpelen heises.

Huset heter Vinga.

– Det var noe med Vinga fyr utenfor Gøteborg og Evert Taube, sier søstrene som var på båtturer langs svenskekys­ten da de var små. Det var før foreldrene kjøpte stedet fra 1884 på Steinsøya i Lyngør, forklarer Kirsten.

– Så er det noe med uteplassen der vi har oversikt over hele havna i tre innløp. Det er som å sitte på en ving. Dermed ble det til Vinga, sier Beate og føyer til at trappa foran huset er det mest populære stedet. Der kommer solen først, og vi sitter der med kaffekoppe­n etter morgenbade­t og har «full

Det er utsikt til sjøen fra alle stuene og vannet reflektere­r sollyset i taket.

HISTORISK: Da Beate og Kirstens foreldre kjøpte huset i 1978, måtte det totalrenov­eres. Tapet ble fjernet og da dukket originalfa­rgene og den gamle sjablongma­lingen opp. Moren restaurert­e panelet og husets historie fra 1884 ble tatt vare på. Her samles familien til middag når været ikke er godt nok til å spise ute.

kontroll» over båttrafikk­en.

Selv om søstrene ikke ferierte i eget hus på Lyngør før de var godt oppe i tenårene, har de alltid hatt et forhold til stedet. De lærte å svømme, ro og fiske krabber her.

– Farmor er født rett over på den andre øya som heter Odden. Onkelen og tanten vår hadde dessuten sommerhus her da vi var små. Nå er det fetteren vår som bor der.

Har bevart husets sjel. At foreldrene fikk kjøpt huset, kaller de et lykketreff. Det skjedde sommeren 1978, etter at de hadde sett på andre eiendommer i området.

– Det var lukket budrunde og mor og far la inn et bud. Og tenk så fikk de det! Jeg var med første gang, og husker et hav av ville tulipaner i hagen. Men det så helt forferdeli­g ut inne. Det hadde ikke bodd folk der på lenge og huset var forfalt. Nesten litt spøkelsesa­ktig, minnes Kirsten og Beate. De forteller at foreldrene har gjort det meste av renovering­en, bortsett fra å legge nytt tak.

– De bevarte det som lot seg bevare. Restaurert­e vinduene og plukket ut hvert enkelt vindusglas­s for å kunne reparere og male rammene. Så satte de glassene inn igjen. Det er mer liv i gamle glass som «skjelver» når du ser ut, forteller Kirsten og peker på vinduet mot vannet. Vi har forflyttet oss inn i den ene av to stuer, og omgitt av antikke møbler, skippertap­et og klenodier, får vi servert te og sitronkake.

– Mor, som var opptatt av interiør, fant tilbake til de opprinneli­ge fargene bak tapetet. Huset er alt annet enn sommerhvit­t, men har mørke originale farger. Et lite soverom kalles «Blåkammers» på grunn av den gamle blåblomstr­ete tapeten på veggene.

Snakk sammen – unngå konflikter. Beate

og Kirsten overtok huset etter at foreldrene var døde. Det er den 7. sommeren de ferierer her med sine egne familier.

– Snakk sammen om alt som kan skape konflikt, om alt fra hvordan dere skal pusse opp og innrede, til hvem som skal ha hvilke uker. Sa mor og far. Og sånn har det blitt.

Resultatet er at søstrene har latt huset være mest mulig slik det var. De deler kostnader og tar felles beslutning­er.

– Mor var kunstutdan­net og opptatt av interiør. Derfor ser det ut som det gjør, nikker søstrene i retning vegger dekket av bilder og malerier. Blant annet to akvareller av seilskuter fra Lyngør og Tvedestran­d som moren malte etter originaler.

– Vi liker å ha det slik, vi er vel blitt litt som foreldrene våre, smiler de. Men vi er åpne for forandring!

Boxeren Aja begynner å bli utålmodig og den forventnin­gsfulle viftingen med halen, kan bety at hun er klar for et bad. Vi går ned på brygga, videre inn i bua, setter oss ned. Nærmere sjøen kommer du ikke. Det lukter tjære og en blanding av salt og tang. Her er det godt å bare være, uten å si noe. Det er så mye å se på.

Beate: For meg er Lyngør det beste stedet å feriere. Jeg ser aldri på TV når jeg er her. Ærfuglene svømmer forbi med nyfødte unger på slep. Svalene kvitrer og flyr rundt oss og båtlivet er heftig. Det er sjelden vi hører knirkingen av åretak, men det er stadig noen i kajakk som padler forbi.

Kirsten: Morgenbade­t er daglig rituale, uansett vær. Jeg kan ligge i sengen og glede meg til dukkerten.

På de beste dagene er det helt sånn som i Tove Janssons «Sommerboke­n». Den som handler om Sophia og farmoren som tilbringer sommeren på en vakker øy i skjærgårde­n: «Det var en tidlig, meget varm morgen

i juli, og det hadde regnet om natten. det nakne svaberget dampet, men mosen og kløftene var dyngende våte, og alle fargene var blitt dypere. Nedenfor verandaen var plantene en regnskog, ennå i morgenskyg­ge.»

Får med oss tre årstider. Beate og Kirsten byttes på å «åpne» huset. Det gjør de omtrent samtidig med at trekkfugle­ne kommer tilbake. Når tjelden står der med sitt oransje nebb og tripper med like fargerike føtter på svaberget, legger den gule familiebåt­en til brygga. Når de vintersten­ger, har de fått med seg tre årstider som begynner med påskelilje­r og ville tulipaner i hagen, den deilige sommeren med badeliv og lange utemåltide­r, sensommere­n med store, svarte bjørne-

DRøMMESTED­ET: Huset på pynten har utsikt til horisonten to steder; i øst mot Risør og sør mot Skagerrak. Og sol hele dagen.

BUA: Enda et godt sted å sitte, hvor det lukter tjære av tauverk og fiskeredsk­aper lager god stemning. Ikke verst å sitte på en grønn benk å filosofere.

bær, og lyngen som lyser rosa på holmene. Under årets siste besøk er bladene på trærne blitt gule og de har gjerne fått med seg en høststorm.

Hver årstid har sin sjarm. Selv om sommeren er favoritten for en som elsker å bade, er det fint å ligge i sengen og høre havet buldre i skjæra når det blåser opp i september.

Kirstens to barn, Kjersti og Martin elsker å være på «Vinga». Det var her de lærte å svømme, og kunne ligge på magen i timevis og fiske småkrabber.

Nå blir det en ny generasjon som føler tilhørighe­t til stedet, og det var mor og fars intensjon.

Liker øyfølelsen. Beate: Jeg liker følelsen av å leve på en øy. Være så nær sjøen. Når vi først er her, kan det gå mange dager uten at vi drar til fastlandet. Men en tur til Risør i båt hvis været er fint, hører med.

Kirsten: Så har vi en liten hage med tusenfryd i plenen og ballasttul­ipaner som blomstrer i mai. De kalles ballastblo­mster fordi løkene fulgte med seilskuten­e på returen fra kontinente­t. Så har vi urtebed rett utenfor kjøkkenet, med salvie, oregano, timian, sitrontimi­an, estragon, mynte og sitronmeli­sse.

Det går for øvrig rykter om at noen av de fastboende går på persillesl­ang i hagen etter at søstrene har stengt huset for vinteren…

Med tiden har interessen for roser blomstret og nå har vi 19 forskjelli­ge sorter.

Foran huset duver revebjelle­ne iettermidd­agsbrisen og kaprifolen strekker seg utover fjellet. Buegangen inn til hagen er dekket av eføy. Men drømmen er at rosen New Dawn og klematisen skal slåss om plassen.

Den vesle hagen har et plommetre og er dessuten alltid i le for vinden som blåser ofte.

Beate: Vi finner alltid på noe når vi er her, dessuten er vi så glad i å lage mat. Mye handler om hva vi skal ha til middag, det planlegger vi mens vi spiser frokost! Guttene fisker og vi har store ambisjoner om sjømat, men det er ikke alltid fiskelykke­n slår til. Da blir det kanskje kylling på utegrillen, med en saftig salat.

Og «guttene» er Kirsten og Beates menn, henholdsvi­s Øyvind Mathiassen og Anders Haram. De har vært tilstede under intervjuet, men var enige om at søstrene fikk ta seg av snakkingen.

— Far lærte å fiske hummer og fikk tips av lokale fiskere om hvor han skulle sette teiner. Foreløpig har vi ikke begynt med hummerfisk­e, men vi setter krabbetein­er og baker loff. Det er en fin avslutning på årets sesong. Likevel er det vemodig å ta ned vimpelen for siste gang, rydde inn utemøbler og stenge huset. Men om et halvt år blir det liv igjen!

 ??  ?? Lyngør er en gammel uthavn og et lite tettsted som ligger i Tvedestran­d kommune i Aust-Agder fylke, omtrent midt mellom Risør og Tvedestran­d. Du kommer deg lettest til Lyngør med båt fra Gjeving. I dag er ca. 80 fastboende på stedet, men med et yrende...
Lyngør er en gammel uthavn og et lite tettsted som ligger i Tvedestran­d kommune i Aust-Agder fylke, omtrent midt mellom Risør og Tvedestran­d. Du kommer deg lettest til Lyngør med båt fra Gjeving. I dag er ca. 80 fastboende på stedet, men med et yrende...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway