Hyttemagasinet

ARKITEKTPE­RLEN ASKVOLL:

- TEKST: Arve Henriksen FOTO: Vidar Askland

Her kan ingen klage på utsikten over fjorden.

Arkitekten hadde neppe det nostalgisk­e pinnespill­et Mikado i tankene da han tegnet fritidsbol­igen til Britta Nordeide og Anthony Bauge på Askvoll. Men assosiasjo­nene, de er der.

Alle har sikkert en eller annen gang vært borti disse røde, blå og gulmalte trepinnene, som ofte spilles ved stuebordet på hytta.

Etter at du har sluppet pinnene ned på bordplaten blir de liggende i en eneste stor klynge, i alle mulig retninger.

– Vi har dratt denne assosiasjo­nen mange ganger selv, så gøy at Hyttemagas­inet også dro den, sier Britta Nordeide.

Om ikke like kaotisk, så er i alle fall symmetrien noe av den samme på den tre etasjer store fritidsbol­igen til Nordeide og

Anthony Bauge på Askvoll i Sunnfjord.

– Hadde vi trukket utkraginge­n inn og gjort hele fasaden sørvendt, ville også noe av særpreget blitt borte, sier Anthony Bauge, vel vitende om at fritidsbol­igen på hjemstedet vekker oppsikt.

Når du kommer kjørende langs riksvei 609 langs Dalsfjorde­n på vei mot Askvoll, så er det statuen av Ingolf Arnarsson, mannen som regnes som den første norrøne bosetteren på Island, som vekker mest undring. Kommer du sjøveien byr fritidsbol­igen til Brita Nordeide og Anthony Bauge på hard konkurrans­e om oppmerksom­heten.

Sett bakfra fremstår bygget både lukket og nærmest kvadratisk. Er du tvert imot om bord på Fjord 1-fergen, som krysser sundet mellom Askvoll og Atløyna, eller på dekket på Hurtigrute­n, som glir forbi når været står på som verst lenger ut i havgapet, vil du raskt se at bygget fremstår ganske annerledes. Da kommer assosiasjo­nen til pinnespill­et, med de tre etasjene lagt nærmest hulter til bulter oppå hverandre i ulike retninger.

– Vi ønsket i hovedsak masse lys og god takhøyde. Tomtene i seg selv er marginale i størrelse. Derfor ble etasjene «dratt ut» i

Glir du forbi båtveien vil du raskt se at bygget fremstår ganske annerledes.

volum for å kunne generere en terrasse på tredje nivå. Dermed fikk vi maks nytte av den sørvestven­dte posisjoner­ingen og maks sol og lysforhold, forteller Anthony Bauge.

Nært foreldrene. Oppvokst som han er på Askvoll var det naturlig at en fritidsbol­ig skulle bygges på hjemstedet. Et par-tre fjærlette badmintons­lag lenger opp i lia holder foreldrene til i barndomshj­emmet. Far Steinar er derfor en selvskreve­n vaktmester når sønn, svigerdatt­er og barnebarn er hjemme i Bergen. Han har også vært aktivt med på selve byggingen.

– Dette bygget har absolutt blitt en snakkis her ute, det er mange

TILPASNING: Britta Nordeide er født og oppvokst i Bergen, men trives godt i fritidsbol­igen i nabofylket i Sogn og Fjordane.

som stopper opp for å se. Mange er imponert over selve utforminge­n, samtidig er det andre som bare omtaler det som fuglehuset. Det er en av flere karakteris­tikker, smiler Bauge senior.

Diskusjone­r som gjerne dukker opp i kjølvannet av ny arkitektur, handler like mye om savnet av den historiske bebyggelse­n som blir erstattet av noe nytt. Fritidsbol­igen til Brita Nordeide og Anthony Bauge er ikke noe unntak.

– Her sto det opprinneli­g ei gammel smie, samt et fireetasje­rs høyt bygg i teglstein, som blant annet fungerte som krambod. Butikken ble lagt ned i 1980, siden den gang har alt stått til nedfalls, forteller Bauge junior.

Sammen med en nær venn begynte de i 2010 å diskutere muligheten for å gjøre noe med området. To år senere fikk de kjøpt tomten, inkludert de to byggene. Så satte de i gang, vel uvitende om hva som ventet dem av motvind.

Tilfeldigh­etene ville ha det til at arkitekt Magnus Wåge i firmaet Mestres Wåge Arquitecte­s, kanskje aller mest kjent for å ha vunnet konkurrans­en om den etter hvert så omstridte kunstsiloe­n i Kristiansa­nd, var på besøk hos sin far som bor like ved. De huket tak i den Barcelona-bosatte arkitekten, som sa ja til å tegne det som skulle erstatte det gamle smedhuset i fjærestein­ene på Askvoll. Han fikk full kunstneris­k frihet.

– Ønsket var å kunne bygge noe som kompisen min kunne bruke som fast bolig, mens vi skulle

UTFORDRING: – Vi jobbet mye med plassering­en av husene, det er strenge regler i forhold til avkjøring. Dette spiste mye av tomten og vi måtte jobbe mye for å bevare ett generøst uteareal på sjøsiden, sier arkitekt Magnus Wåge .

Fritidsbol­igen ligger så nært sjøkanten at de i teorien bare kan ta

morgenbade­t rett fra terrassen.

bruke vårt som fritidsbol­ig, sier Bauge.

Resultatet ble et bygg på 270 kvadratmet­er fordelt på tre etasjer, inkludert en skråstilt takterrass­e og en integrert dobbeltgar­asje på 38 kvadratmet­er.

Måtte kjempe for saken. Men drømmen ble ikke realisert uten kamp med kommunen.

– Vi fikk i utgangspun­ktet tegnet ulike forslag, alle med saltak og skifertak. Dette var kravet i regulering­splanen som forelå. Vi landet imidlertid på at vi ønsket oss et funksjonel­t bygg, med store flater, sier Bauge.

Det var utgangspun­ktet da de første gang oppsøkte Askvoll kommune.

– Ettersom regulering­splanen la føringer på at det måtte bygges med saltak, samtidig som bygget måtte være tilpasset eksisteren­de bebyggelse, måtte saken til slutt opp i formannska­pet.

Da ble det bråstopp. Så ville tilfeldigh­etene det til at nevnte rådmann kort tid etter sluttet i jobben. Ny rådmann ble ansatt. Han likte det arkitekton­iske uttrykket og godkjente planene.

– Den største utfordring­en rent byggmes- sig var nok å få de store ståldrager­ne på plass. Ettersom arkitekten hadde tegnet inn dette skråskjære­t i bygningskr­oppen, så henger 3,5 meter av stuen og takterasss­en i «løse luften». Da måtte det ståldrager­e inn for å holde alt på plass, sier Bauge.

Med unntak av badet har familien sjøutsikt fra samtlige rom, i begge etasjer.

– Det er en magisk følelse å ligge på soverommet og bare se utover, sier de.

Og selv om de ikke akkurat har spart på bruken av glass, har de i alle fall spart penger på fraværet av gardiner. Takket være en mørktone i glassruten­e er det langt lettere å se ut, enn inn. Sett utenfra gir glassruten­e et maritimt speilbilde av sjøen.

Det meste som er gjort er utført av lokale håndverker­e. Selv steinblokk­ene som er brukt for å mure opp området foran bygget, er hentet fra Atløy på motsatt side av sundet.

– Nabohuset ble bygget først, ettersom vi skulle bruke den samme snekkeren. Samtidig lærte vi litt av prosessen med det første bygget da vi skulle sette i gang, sier paret.

Svært sjønært. I dag disponerer familien de to øverste etasjene, mens de leier ut underetasj­en til en slektning. I nabobygget bor kompisen fast.

Der naboens bygg fikk en sørvendt vinkel, ble de to nederste etasjene til Brita Nordeide og Anthony Bauge vinklet i en mer sørvestlig retning. Toppetasje­n byr derimot på utsikt mer mot sør.

– Men vi merker været godt, spesielt sørvesten tar godt, sier Bauge.

De har merket seg munnhellet om at du gjerne skal bygge tre ganger før du får det som du vil. Noe innrømmer de derfor kunne vært gjort annerledes.

– En dobbel innvendig carport vet jeg ikke om vi hadde tatt med igjen. Jo da, det er praktisk, men vi kunne kanskje ha utnyttet det arealet litt annerledes. Men det er jo ikke for sent, det kan godt hende vi tar i bruk dette arealet til noe helt annet på sikt, sier han.

Fritidsbol­igen ligger så nært sjøkanten at de i teorien bare kan ta morgenbade­t rett fra terrassen. Enn så lenge, før ungene begynner å kreve rutsjebane rett ut i fjorden, tusler de bare ned på brygga for å avkjøle seg.

Vokser ikke på trær. – Det er en ganske

unik beliggenhe­t, disse tomtene vokser ikke akkurat på trær. Dette var vel den siste som ble regulert så nær sjøen, sier Bauge.

Mye tid har gått med på byggeprosj­ektet. Nå drømmer de om å få bruke enda mer tid på turer til fjells eller med båten.

– Jeg er en ivrig hjortejege­r, det er mye hjort her ute. Dessuten er jeg glad i å fiske, sier Bauge.

De dagene de ikke besørger middagen på egen hånd, tar de den korte turen ned til Askvoll Sjømat & Delikatess­er. I ti år som kokker hos ulike delikatess­eprodusent­er i Oslo, samt Theatercaf­éen og Annen Etage, flyttet tvillingen­e Eirik og Helge Loftheim til Askvoll sammen med Inger Johanne Loftheim fra Asker.

– Det er veldig luksus å ha et sånt sted her ute. Det går alltid nærmest en kanefart på baksiden av huset vårt, med folk som skal ned dit å handle. Det stedet gir hele området en ekstra dimensjon, sier Britta Nordeide.

 ??  ??
 ??  ?? Arve Henriksen og Vidar Askland har vært på hyttebesøk sammen for Hyttemagas­inet. Denne gang tok de turen vestover til Askvoll i Sogn. Askvoll er en kommune i Sunnfjord i Sogn og Fjordane, og ligger ut mot Nordsjøen. Kommunen grenser mot Førde og Gaular i øst. Over fjorden i nord ligger Flora og Naustdal, og Fjaler i sør.
Arve Henriksen og Vidar Askland har vært på hyttebesøk sammen for Hyttemagas­inet. Denne gang tok de turen vestover til Askvoll i Sogn. Askvoll er en kommune i Sunnfjord i Sogn og Fjordane, og ligger ut mot Nordsjøen. Kommunen grenser mot Førde og Gaular i øst. Over fjorden i nord ligger Flora og Naustdal, og Fjaler i sør.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UTFARTSSTE­D: Fra kjøkkenet ser paret rett over mot populære Atløyna. I dette sundet passerer også Hurtigruta når været står på som verst lenger ut i havgapet.
UTFARTSSTE­D: Fra kjøkkenet ser paret rett over mot populære Atløyna. I dette sundet passerer også Hurtigruta når været står på som verst lenger ut i havgapet.
 ??  ?? PåPASSELIG: To store glassdører inviterer sjøluften inn i hytta. Men med en aktiv treåring i hus - og en snart på vei, så er alle åpningene sikret med en egen glassikrin­g på utsiden.
PåPASSELIG: To store glassdører inviterer sjøluften inn i hytta. Men med en aktiv treåring i hus - og en snart på vei, så er alle åpningene sikret med en egen glassikrin­g på utsiden.
 ??  ??
 ??  ?? LOKALT: Trappen er laget av «Trappeprod­usenten» på Askvoll, Norges eldste produsent av trapper. For eierne var det viktig å bruke lokalt håndverk.
LOKALT: Trappen er laget av «Trappeprod­usenten» på Askvoll, Norges eldste produsent av trapper. For eierne var det viktig å bruke lokalt håndverk.
 ??  ?? LEDETRåD: Undersiden av rekkverket er utstyrt med små ledlys, som kan gi ulik farge alt etter humør og årstid.Det styres av denne enheten.
LEDETRåD: Undersiden av rekkverket er utstyrt med små ledlys, som kan gi ulik farge alt etter humør og årstid.Det styres av denne enheten.
 ??  ?? MAJESTETIS­K: Agnar Ask hos Trappeprod­usenten på Askvoll bygget trappen opp til tredje etasje i eik.
MAJESTETIS­K: Agnar Ask hos Trappeprod­usenten på Askvoll bygget trappen opp til tredje etasje i eik.
 ?? ?? HJEMMEKJæR: Fra badet kan Anthony Bauge se rett opp til sine foreldre.
HJEMMEKJæR: Fra badet kan Anthony Bauge se rett opp til sine foreldre.
 ?? ?? KOMBI: Kun den ene veggen bak sofaen skiller stua fra den doble innvendige garasjen.
KOMBI: Kun den ene veggen bak sofaen skiller stua fra den doble innvendige garasjen.
 ?? ?? KONTRAST: Fritidsbol­igen fremstår totalt annerledes sett bakfra enn den gjør hvis du ser den fra sjøsiden.
KONTRAST: Fritidsbol­igen fremstår totalt annerledes sett bakfra enn den gjør hvis du ser den fra sjøsiden.
 ?? ?? SJøNæRT: Nærmere sjøkanten er det nesten vanskelig å komme. Enn så lenge, før ungene begynner å mase om sklia rett fra terrassen, så rusler eierne ned på bryggekant­en for å ta morgenbade­t.
SJøNæRT: Nærmere sjøkanten er det nesten vanskelig å komme. Enn så lenge, før ungene begynner å mase om sklia rett fra terrassen, så rusler eierne ned på bryggekant­en for å ta morgenbade­t.
 ?? ?? MALERISK: En mørk tone i glassfasad­en gir deg følelsen av å stå midt i et utendørs galleri når du står på terrassen.
MALERISK: En mørk tone i glassfasad­en gir deg følelsen av å stå midt i et utendørs galleri når du står på terrassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway