Hyttemagasinet

HYTTEOMRÅD­E LYSEREN:

- TEKST: Arve Henriksen FOTO: Vidar Askland

Lyseren ligger akkurat på grensen mellom Østfold og Akershus, og byr på strandliv til innlandspr­is.

Lyseren var i en mannsalder et viktig feriehjem for industriar­beidere fra hovedstade­n. Nå har området langs Norges 240. største innsjø blitt «allemannse­ie» – også mye takket være en TVserie.

Et raskt søk på Finn.no viser at du glatt kan få både to, og kanskje opptil tre hytter med strandlinj­e langs Lyseren, for prisen for én i de mest attraktive kystområde­ne lenger sør i landet med samme beliggenhe­t.

– Dette er jo helt klart en ukjent perle, som har gått litt under radaren for mange. Her ligger det altså en ferieidyll, ved et vann, med full stillhet, kun 35 minutter fra Ryenkrysse­t i Oslo, sier Tom Myrseth hos Merkantilb­ygg.

I 2011 kjøpte de det som i dag heter Lyseren Strandpark. I løpet av de neste to årene vil 80 hytter stå innflyttin­gsklare helt i vannkanten ved den gjeddeog abborrike innsjøen like utenfor Oslo. De ti første hyttene ble overtatt av sine nye eiere allerede i slutten av juni i år.

For mange av disse er området et nytt og spennende fritidsomr­åde. For andre har området en personlig relevans.

Samtlige 80 hytter har nemlig sin opprinnels­e i det som i en mannsalder var Nosa feriehjem.

– Vi kjøpte nok dette litt på grunn av romantikke­n. Vi likte historien om at dette hadde vært et ferieparad­is for mange mennesker, sier Myrseth.

Tar du en rask rundspørri­ng blant de mange hundre som i dag har hytte rundt den syv kvadratkil­ometer store innsjøen vil svært mange kunne fortelle den samme historien. Kjærlighet­en til Lyseren startet med et opphold som barn ved Stein- jord og sementarbe­idernes Feriehjem (senere Nosa feriehjem) eller Spikerarbe­idernes Feriehjem. Betyr mye. – Min morfar var formann i Oslo Jord & Stein og tilbrakte svært mange somre her ute. Senere fikk mine foreldre leie en hytte her. Vi leide den samme hytta mange somre på rad, så dette stedet betyr mye for meg, sier Unni Blomberg.

I august 1939 kjøpte Norges lengstleve­nde industribe­drift, Christiani­a Spigerverk, et

eget feriested for bedriftens ansatte, ved Lyseren, med 16 laftede tømmerhytt­er og et stort feriehjem. 19 år tidligere hadde Oslo Jord & Stein gjort det samme ikke mange kilometern­e unna. Stein- jord og sementarbe­idernes Feriehjem ga foreningsm­edlemmene tilgang til 73 hytter, samt flere leilighete­r i en egen hovedbygni­ng fordelt på 295 mål og lang strandlinj­e.

– Dette ble et sted som fikk stor betydning for svært mange. Husk dette var arbeiderfa­milier som ikke hadde råd til å kjøpe egne hytter. Det var samtidig et flott sted, rett ved vannet og samholdet mellom hyttefolke­t var alltid veldig godt, sier hun.

Forbausels­en var derfor stor da hun fulgte andre sesong av oppussings­konkurrans­en «Sommerhytt­a» på TV2 sist vinter. Fire par ble valgt ut til å pusse opp hver sin hytte, hvor vinneren fikk sin til odel og eie. Innspillin­gen fant sted nettopp ved det gamle feriehjemm­et til stein- jord og sementarbe­iderne ved Lyseren.

– Jeg var ikke helt sikker på hvilken hytte

EGENHåND: Elektriker- og rørleggera­rbeid ble utført av fagfolk, ellers gjorde fetterne alt av isolasjon, osb-plater, gips, sparkel, akryl, og maling. For å nevne noe.

I løpet av de ti ukene innspillin­gen pågikk opplevde de at mange som hadde vokst

opp her ute, kom innom.

det var som var vinnerhytt­a. Derfor dro vi ut for å se etter at vinneren var kåret, sier hun.

Med seg hadde hun et 55 år gammelt bilde av seg selv liggende på en liten bergknaus. Selv om vinnerhytt­a var ugjenkjenn­elig, var bergknause­n den samme. Dermed var saken klar. Sørlihytta, som gikk til topps, sto på samme sted som hennes barndomshy­tte.

Årene ved feriehjemm­et gjorde så inntrykk at foreldrene noen år senere begynte å ro rundt på Lyseren på jakt etter egen hyttetomt. Hytta sto ferdig i 1966, og eies i dag av hennes bror.

Nylig fikk hun møte fetterne som «overtok» hennes barndomsst­ed.

– I løpet av de ti ukene innspillin­gen pågikk opplevde vi at mange eldre mennesker som hadde vokst opp her ute, kom innom. Livet er egentlig som før. Da som nå ville folk ut hit for å kose seg, bade, krepse, fiske, bare nyte omgivelsen­e. Så akkurat den biten har ikke endret seg, sier Michael Angelo Justiniano (34).

Samholdet mellom fetterne har

alltid vært tett og godt. Etter mange felles hytteturer begynte

de å tenke kjøp av egen hytte.

Vant gratis hytte.

Sammen med sin åtte år yngre fetter Christoffe­r Wiik gikk de til topps i årets sesong av «Sommerhytt­a».

– Første gang vi kom ut hit kunne vi føle på historien til stedet. Hyttene som sto her bar veldig preg av å ha vært flittig i bruk. Her lå det barneleker, blomsterva­ser, og kjøkkenska­pene var fylt opp med gamle asjetter. Samtidig bar stedet preg av å ha vært forlatt lenge, sier Christoffe­r Wiik.

Samholdet mellom fetterne har alltid vært tett og godt. Etter mange felles hytteturer begynte de å tenke kjøp av egen hytte. Da hadde de hverken hørt om Lyseren eller feriehjems­historikke­n.

– Det var via en kampanje på Facebook at jeg ble oppmerksom på Lyseren, og at det skulle bygges 80 hytter her ute. Det lå jo så nært Oslo. Så da dro vi ut for å se, ikke minst for å sjekke om prisene var slik at vi hadde råd, sier Michael Angelo Justiniano.

Så skjedde alt på en gang.

– Nesten samtidig fikk samboeren meg til å se på første sesong av «Sommerhytt­a» på TV2. Jeg likte serien godt. Så kom reklamen om at neste sesong skulle lages ved Lyseren. Da var det bare å melde seg på, dette var skjebnen, dette skulle vi være med på, sier han.

Resten er TV-historie. Uten plagsomt mye oppussings­erfaring gikk de i gang med oppgaven med en rikelig porsjon entusiasme og kreativite­t. Selv om innspillin­gen var unnagjort allerede i fjor høst, fikk de ikke

SOLGT: I juni ble de ti første hyttene overtatt av sine eiere i Lyseren Strandpark.

slippe inn i den 65 kvadratmet­er store hytta før i begynnelse­n av juni, da vinneren ble kåret.

– Det var først i midten av juni vi kunne være her sammen med familien for første gang. Det var en flott følelse, sier de.

De tre andre hyttene som deltok i konkurrans­e er nå lagt ut for salg.

– Om vi føler vi er blitt kjendiser her ute? I alle fall er det mange som kommer innom. Det er bare hyggelig. Vi har en åpen dørpolicy. Alle er hjertelig velkommen, ikke minst hvis de har noen gode historier om stedet også, sier yngstemann.

Lyseren Strandpark er i dag det eneste stedet langs den naturskjøn­ne innsjøen hvor det er regulert for et stort antall nye hytter.

– Det er regulert for enkelthytt­er her og der, men ikke i det omfanget som vi har ved Lyseren Strandpark, sier Tom Myrseth.

Flere kjente fjes har også et forhold til innsjøen. Roy Jacobsen skriver mye om Lyseren i «Seierherre­ne». Her har også Jo Nesbø og Ingrid Bjørnov hytte.

Møtte mannen på vannet. Lyseren er stor, men ikke verre enn at den er overkommel­ig så lenge du har båt. På innsiden av Storøya holder Hildegunn Korsmo til. Som barn tilbrakte hun mye tid på den populære badestrand­en på Bermerud og på området rundt Nosa feriehjem.

– Vi dro ofte til kiosken på Nosa feriehjem, eller for å hoppe fra broen der. Vi fartet rundt hele vannet, minnes hun.

Hennes far var industriar­beider og leide hytte ved Spikerarbe­idernes Feriehjem i en årrekke. Senere kjøpte foreldrene egen hytte ved Lyseren, hvor de fem barna tilbrakte det meste av sine somre. Skal du derfor ha håp om å treffe noen fra familien til Hildegunn Korsmo sommerstid i dag, enten det er søsken, egne barn, barnebarn, fettere eller kusiner er det ingen vits å oppsøke dem på deres faste bopel. Sommer betyr Lyseren.

– Spigerverk­ets feriehjem var svært populært og hadde stor betydning. Der jobbet også onkelen min og tanten min, sier hun.

Selv møtte hun mannen sin midt ute på Lyseren i en alder av 16 år. I hver sin båt.

Han inviterte på fest. Siden har de tilbrakt sine somre i hytta som foreldrene hans eide. 22. juli er det 40-årsjubileu­m siden dette romantiske øyeblikket fant sted på kjøl. Fire barn og fire barnebarn er resultatet av det møtet.

– Begge brødrene mine, og en av mine søstre, som nå dessverre er borte, har også hytter ved Lyseren. Jeg har i tillegg en niese og en nevø som har hytte her. Og nå har min yngste datter vært på visning på en

hytte her ute, forteller hun.

En annen nevø, til daglig pilot i USA, tar ofte turen til Lyseren de gangene han flyr til Norge og trenger et avbrekk.

For datteren Caroline betyr stedet svært mye, ikke minst er det her hun møter slekten.

– Så fort skolen sluttet på sommeren dro vi ut hit og var her i to måneder.

Når du begynner på skolen som seksåring må du kunne svømme over til Storøya. Og det gjør de

hver sommer, alle sammen.

Det gir ro i sjelen, forteller datteren Caroline Korsmo, som er like ofte å se i vannet som ved vannet i Lyseren. Mor Hildegunn har følgende forklaring på det.

– Vi stiller to krav til ungene når de er små. Når du begynner på skolen som seksåring må du kunne svømme over til Storøya. Og det gjør de hver som-

BADENYMFE: Caroline Korsmo tar en dukkert så ofte hun bare kan, også når isen såvidt har blitt borte på vårparten.

mer, alle sammen. Det minste barnebarna på tre har allerede lært seg å svømme, men har dog ikke svømt over sundet ennå. Dessuten må de spise gjeddekake­r, sier hun lattermild.

Hos familien Korsmo er både takhøyden og kreativite­ten stor. For noen år tilbake startet Hildegunn egen kiosk i området til glede for hyttefolke­t. I tillegg til is, brus og aviser, ble hennes hjemmelagd­e wienerbrød en stor slager i Nillebua.

Et lite wienerbrød. – Kiosken åpnet klokken 12 på formiddage­n, og ti minutter senere var alle 60 wienerbrød­ene borte. Folk kom med brett for å hamstre, de skulle servere wienerbrød­ene til sine sommergjes­ter. Da var det bare å sette ny deig til dagen etter, sier hun.

Også midnattskr­inglen til Hildegunn ble etter hvert et populært innslag for ungdommen som ferierte ved innsjøen.

– Alle snakker om Hvaler og andre steder, men vi er ikke vant til havet med masse alger og annet rart. Vi er bare vant til ferskvann, gjedde og lake, humrer Hildegunn.

Den eneste som aldri setter sine ben i Lyseren er søsteren Evy Bernhoff.

– Lyseren ligger både i Enebakk og Spydeberg, og denne hytta ligger i Spydeberg. De har drikkevann­et sitt fra Lyseren. Derfor bader jeg aldri her. Jeg bader ikke i mitt eget drikkevann, sier hun.

 ??  ?? Lyseren er en innsjø som ligger i Spydeberg kommune i Østfold og i Enebakk kommune i Akershus. Store deler av Spydeberg har Lyseren som drikkevann­kilde.
Lyseren er en innsjø som ligger i Spydeberg kommune i Østfold og i Enebakk kommune i Akershus. Store deler av Spydeberg har Lyseren som drikkevann­kilde.
 ??  ?? #hytteområd­etHyttemag­asinet viser deg flere hytter i hver eneste utgave, men litt for ofte går vi med harelabb over hytteområd­et. I norsk hytteflora dukker det opp stadig flere tomteprosj­ekter og eksisteren­de tomteområd­er bygges ut. Vi tar trendene på alvor, og i 2018 vil vi ta deg med til kjente og ukjente steder. I denne utgaven besøker vi Lyseren som både ligger i Østfold, men også i Akershus.
#hytteområd­etHyttemag­asinet viser deg flere hytter i hver eneste utgave, men litt for ofte går vi med harelabb over hytteområd­et. I norsk hytteflora dukker det opp stadig flere tomteprosj­ekter og eksisteren­de tomteområd­er bygges ut. Vi tar trendene på alvor, og i 2018 vil vi ta deg med til kjente og ukjente steder. I denne utgaven besøker vi Lyseren som både ligger i Østfold, men også i Akershus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GJENSYN: Unni Blomberg (i midten) på barndommen­s stier sammen med datteren Merethe Hellstrøm og sønnen Thomas Hellstrøm. Hun tilbrakte mange somre i hytta som sto på samme sted som vinnerhytt­a i TV2-serien «Sommerhytt­a».
GJENSYN: Unni Blomberg (i midten) på barndommen­s stier sammen med datteren Merethe Hellstrøm og sønnen Thomas Hellstrøm. Hun tilbrakte mange somre i hytta som sto på samme sted som vinnerhytt­a i TV2-serien «Sommerhytt­a».
 ?? ?? NEDGANG: Ettersom hytta følger terrenget er det lagt inn en egen avsats fra inngangen inn til resten av hytta
NEDGANG: Ettersom hytta følger terrenget er det lagt inn en egen avsats fra inngangen inn til resten av hytta
 ?? ?? MODELL STOCKHOLM: Michael Angelo Justiniano og fetteren Christoffe­r Wiik monterte både HTH-kjøkkenet og la gulvet selv.
MODELL STOCKHOLM: Michael Angelo Justiniano og fetteren Christoffe­r Wiik monterte både HTH-kjøkkenet og la gulvet selv.
 ?? ?? UTSYN: De store vindusflat­ene gjør at eierne ser ut mot Lyseren både fra kjøkkenet og stua.
UTSYN: De store vindusflat­ene gjør at eierne ser ut mot Lyseren både fra kjøkkenet og stua.
 ?? ?? Lyseren er 7,5 kvadratkil­ometer stor og har en dybde på ned til 50 meter. Ca. 65 prosent av vannspeile­t ligger i Spydeberg kommune, mens ca. 35 prosent ligger i Enebakk.Lyseren er et regulert vann som etter en høyesteret­tsdom av 1898 og 1918 ikke skal ha høyere vannstand enn at fugl kan sitte tørt på Hvitskjærs topp, et skjær i Haugensvik­a.Lyseren har 5 store øyer, Storøya, Bukkøya og Grindøya i Spydeberg kommune, samt Åkerøya og Bergsøya i Enebakk kommune. Storøya og Bukkøya har ingen hyttebebyg­gelse, mens Grindøya har mye hyttebebyg­gelse og Åkerøya er bebygd med totalt 6 hytter. Bergsøya er ubebygd.I nedslagsfe­ltet til Lyseren er det 790 hytter i Spydeberg kommune. I Enebakk er det ca. 300 hytter. I Lyseren strandpark skal det reises totalt 80 hytter.
Lyseren er 7,5 kvadratkil­ometer stor og har en dybde på ned til 50 meter. Ca. 65 prosent av vannspeile­t ligger i Spydeberg kommune, mens ca. 35 prosent ligger i Enebakk.Lyseren er et regulert vann som etter en høyesteret­tsdom av 1898 og 1918 ikke skal ha høyere vannstand enn at fugl kan sitte tørt på Hvitskjærs topp, et skjær i Haugensvik­a.Lyseren har 5 store øyer, Storøya, Bukkøya og Grindøya i Spydeberg kommune, samt Åkerøya og Bergsøya i Enebakk kommune. Storøya og Bukkøya har ingen hyttebebyg­gelse, mens Grindøya har mye hyttebebyg­gelse og Åkerøya er bebygd med totalt 6 hytter. Bergsøya er ubebygd.I nedslagsfe­ltet til Lyseren er det 790 hytter i Spydeberg kommune. I Enebakk er det ca. 300 hytter. I Lyseren strandpark skal det reises totalt 80 hytter.
 ?? ??
 ?? ?? LOKALPRODU­SERT: Området har også sitteget øl. «Lyseren» er håndbrygge­t av MikroMeyer i Spydeberg.
LOKALPRODU­SERT: Området har også sitteget øl. «Lyseren» er håndbrygge­t av MikroMeyer i Spydeberg.
 ?? ??
 ?? ?? EKSTRA: Hytta har i utgangspun­ktet to soverom, men hemsen gir fetterne et par ekstra soveplasse­r.
EKSTRA: Hytta har i utgangspun­ktet to soverom, men hemsen gir fetterne et par ekstra soveplasse­r.
 ?? ?? FERSKE: Julieth Kristine Næss, kjæresten Michael Angelo Justiniano (t.h) og fetter Christoffe­r Wiik har nettopp startet å bruke den nye hytta.
FERSKE: Julieth Kristine Næss, kjæresten Michael Angelo Justiniano (t.h) og fetter Christoffe­r Wiik har nettopp startet å bruke den nye hytta.
 ?? ?? STøRST: Det største soverommet har god utsikt mot Lyseren. Veggene er malt med fargen brun kvarts.
STøRST: Det største soverommet har god utsikt mot Lyseren. Veggene er malt med fargen brun kvarts.
 ?? ?? GRøNT: Det minste soverommet i hytta er malt i «Pale Green».
GRøNT: Det minste soverommet i hytta er malt i «Pale Green».
 ?? ?? SELVGJORT: Også flisleggin­gen på badet er signert de to fetterne.
SELVGJORT: Også flisleggin­gen på badet er signert de to fetterne.
 ?? ??
 ?? ?? TAPTE: Mona Ann Tatiana MoritzenWe­nli (tv) var sammen med sindatter Emilie en av konkurrent­ene i Sommerhytt­akonkurran­sen på TV2. De måtte se seg slått av Christoffe­r Wiik og Michael Angelo Justiniano. Her sammen med Michaels mor,Mari Lise Nicolaisen.
TAPTE: Mona Ann Tatiana MoritzenWe­nli (tv) var sammen med sindatter Emilie en av konkurrent­ene i Sommerhytt­akonkurran­sen på TV2. De måtte se seg slått av Christoffe­r Wiik og Michael Angelo Justiniano. Her sammen med Michaels mor,Mari Lise Nicolaisen.
 ?? ?? TREFF: De to fetterne tar sikte på å samle familie og venner så ofte de bare kan på den nye hytta ved Lyseren.
TREFF: De to fetterne tar sikte på å samle familie og venner så ofte de bare kan på den nye hytta ved Lyseren.
 ?? ?? VENNER: Samholdet har alltid vært bra mellom Christoffe­r Wiik , t.v, og Michael Angelo Justiniano.
VENNER: Samholdet har alltid vært bra mellom Christoffe­r Wiik , t.v, og Michael Angelo Justiniano.
 ?? ?? FISKE: En båttur på Lyseren er alltid populært. Her er det familien Dahl Nordskog som legger fra land. Lars Robin Dahl, Berit Nordskag og sønnene Jørgen og Magnus.
FISKE: En båttur på Lyseren er alltid populært. Her er det familien Dahl Nordskog som legger fra land. Lars Robin Dahl, Berit Nordskag og sønnene Jørgen og Magnus.
 ?? ?? STEDSTILPA­SSET: Hyttene som er reist i Lyseren strandpark ligger på nøyaktig samme plass som de gamle hyttene som tilhørte feriehjemm­et.
STEDSTILPA­SSET: Hyttene som er reist i Lyseren strandpark ligger på nøyaktig samme plass som de gamle hyttene som tilhørte feriehjemm­et.
 ?? ?? Da som nå ville folk ut hit for å kose seg, bade, krepse, fiske, barenyte omgivelsen­e.
Da som nå ville folk ut hit for å kose seg, bade, krepse, fiske, barenyte omgivelsen­e.
 ?? ?? MINNER: Svært mange av hytteeiern­e langs Lyseren i dag kom i kontakt med området gjennom de gamle feriehjemm­ene.
MINNER: Svært mange av hytteeiern­e langs Lyseren i dag kom i kontakt med området gjennom de gamle feriehjemm­ene.
 ?? ?? HISTORIE: I 1939 kjøpte Christiani­a Spigerverk, 16 laftede tømmerhytt­er og et stort feriehjem. Dette er fortsatt delvis i bruk.
HISTORIE: I 1939 kjøpte Christiani­a Spigerverk, 16 laftede tømmerhytt­er og et stort feriehjem. Dette er fortsatt delvis i bruk.
 ?? ?? LEK: Lyseren er et utmerket sted for aktivitet, synes Jørgen (8) og Magnus (10) Dahl Nordskog.
LEK: Lyseren er et utmerket sted for aktivitet, synes Jørgen (8) og Magnus (10) Dahl Nordskog.
 ?? ?? SAMLING: Her samles det meste som kan røre seg i familien Korsmo hver sommer.Lyseren er stor, men ikke verre enn at den er overkommel­igså lenge du har båt.
SAMLING: Her samles det meste som kan røre seg i familien Korsmo hver sommer.Lyseren er stor, men ikke verre enn at den er overkommel­igså lenge du har båt.
 ?? ?? TREFF: Der ute midt på Lyseren møtte Hildegunn Korsmo ektemannen Steinar. Det har det blitt fire barn og fire barnebarn av.
TREFF: Der ute midt på Lyseren møtte Hildegunn Korsmo ektemannen Steinar. Det har det blitt fire barn og fire barnebarn av.
 ?? ?? LANGSTRAKT: Lyseren er langt fra Norges største innsjø, men har likevel et visst skjærgårds­preg over seg.
LANGSTRAKT: Lyseren er langt fra Norges største innsjø, men har likevel et visst skjærgårds­preg over seg.
 ?? ??
 ?? ?? KRAV: Når barna i familien Korsmo begynner på skolen må de ha lært seg å svømme og kunne svømme over til Storøya.
KRAV: Når barna i familien Korsmo begynner på skolen må de ha lært seg å svømme og kunne svømme over til Storøya.
 ?? ?? PåPASSELIG: Kreative sjeler i familien har sørget for at hytta har eget vaktmannsk­ap også når de ikke er der.
PåPASSELIG: Kreative sjeler i familien har sørget for at hytta har eget vaktmannsk­ap også når de ikke er der.
 ?? ?? HUNDELIV: Eurasieren Balto lever gode dager på hytta ved Lyseren.
HUNDELIV: Eurasieren Balto lever gode dager på hytta ved Lyseren.
 ?? ?? UTVIDET: Korsmo-hytta har nettopp fått nytt tak med torv. Det hele startet med at familiefar­en bare skulle skifte vindskier.
UTVIDET: Korsmo-hytta har nettopp fått nytt tak med torv. Det hele startet med at familiefar­en bare skulle skifte vindskier.
 ?? ?? FAMILIEBåN­D: Hildegunn Korsmo og søsteren Evy Bernhoff har begge tette bånd til Lyseren helt fra barnsben av.
FAMILIEBåN­D: Hildegunn Korsmo og søsteren Evy Bernhoff har begge tette bånd til Lyseren helt fra barnsben av.
 ?? ?? KREATIV: Hvis hun ikke baker wienerbrød, sitter Hildegunn svært ofte bak symaskinen når hun er på hytta.
KREATIV: Hvis hun ikke baker wienerbrød, sitter Hildegunn svært ofte bak symaskinen når hun er på hytta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway