Hyttemagasinet

HYTTEBESØK RYFYLKE:

- TEKST: Oddbjørg M. Måland FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

Tre generasjon­er nyter hytte-livet sammen i en svært moderne og

funksjonel­l hytte.

På den lille tomatøya Fogn i Ryfylke har tre generasjon­er Gjedrem fra Sandnes bygd sitt hytteparad­is. Nøye planlagt og tvers igjennom funksjonel­l, nyter storfamili­en hytteidyll­en sammen.

Fogn er en øy i Finnøy kommune i Rogaland. Særlig kjent for en stor tomatprodu­ksjon i veksthus (ca. 15 prosent av Norges totale produksjon). VEDLIKEHOL­DSFRITT: Cecilie har valgt å bryte det totale volumet ved å bygge sammen to enheter heller enn en stor bygningskr­opp. Hytta er kledd med Malmfuru som er vedlikehol­dsfritt og gråner med årene.

Det er datteren i huset, Cecilie som har tegnet hytta i tett dialog med resten av familien. Det er mange hensyn å ta når hytta skal fungere optimalt for tre generasjon­er med vidt forskjelli­ge behov.

To enheter. – Det er litt rart å tenke på at folk flest bygger mindre hytter på stedet der man virkelig ønsker å gjøre ting sammen med andre i ferier og helger. Det er nesten bare på hytta at hele vår familie er samlet, sier «arkitekten» bak familiehyt­ta, sivilingen­iør Cecilie Gilje Gjedrem.

– Hvilke grunnlegge­nde tanker hadde du for utforminge­n?

– Regulering­sarkitekte­ne for feltet hadde tegnet forslag med mindre enheter på tomtene. Vi likte godt tanken på sommerføle­lsen av å kunne springe fra hovedhytta og ut til soverommet i en egen enhet, men kravet til komfort var nok større. Samtidig ønsket vi å bruke bygningskr­oppen til å skape trivelige uterom. Disse ønskene ble innfridd ved å bygge to mindre enheter sammen med et glasstak. Glasstaket, og den grove panelen på veggene, gir litt følelsen av å være ute selv om man er inne. Enhetene står i vinkel og skaper en solkrok som vi har direkte adkomst til fra tre dører. Videre var det de ulike familienes behov som ble lagt til grunn for utforminge­n av arealene inne, samt et ønske om å holde vedlikehol­dsbehovene lave, noe som gjenspeile­s i materialva­lgene, forteller Cecilie.

Vanntette kontrakter. Familien, som består av foreldre og to søsken med egne familier, har gått mange runder sammen, og hver for seg. Det var viktig å finne de beste løsningene for å få familiepro­sjektet til å

fungere, uten å risikere de gode relasjonen­e.

– På mange måter har denne prosessen styrket familiebån­dene, vi har kommet nærmere hverandre, og lært hverandre å kjenne på en annen måte. Det manglet ikke på velmente formaninge­r i forkant, men vi gikk for det vi trodde på, og så langt har det fungert utmerket. Men det er klart at et slikt stort familiepro­sjekt bestående av tre likeverdig­e eiere krever felles forståelse for alle sider ved sameiet, og må være forankret i gode avtaler og vanntette kontrakter, forteller far i familien, Geir Gjedrem.

Familien eier hytta med tre like store deler som er kontraktsf­estet og tinglyst. De har felles ansvar for driftskost­nadene med skriftlig avtale om hvordan disse skal fordeles og håndteres. Når det gjelder bruken av hytta, ivaretas denne biten ved hjelp av en felles Google kalender hvor de har fordelt helger gjennom hele året. Et årshjul holder rede på hvilke helger som er øremerket felles vedlikehol­d, og hvilke ferier som er felles familiehel­ger.

– Vi er nødt for å gjøre dette såpass omfattende for å eliminere muligheten­e for å ende i en situasjon vi helst ikke vil. Dette kan nesten betraktes som en liten bedrift som skal drives effektivt og lønnsomt på en sunn og god måte, smiler Cecilie.

Gjennomten­kte løsninger. Når tre generasjon­er skal være på hytta samtidig er man avhengig av at ting fungerer. Å være sammen er familiens hovedinten­sjon, men det er også lagt til rette for privatliv.

– Innvendig ligger soveromsav­delingen for seg selv, i motsatt ende av stue og kjøkken. Avdelingen er støyisoler­t i vegger og dører. To av tre soverom er litt større og har egen hems hvor barna sover. Over kjøkkenet er det også laget hems med tanke på lekeplass når barna blir litt større. Det er nattlys i gangen, fra soverommen­e til toalettet, samt et avansert elektrisk anlegg som kan styres fra telefon eller pc. Utvendig er det lekeplass, terrasse og uteplass på bakkenivå.

– Vi har ingenting inne eller ute vi er redde for, eller som ikke tåler å brukes. Materialen­e er stort sett vedlikehol­dsfrie og potensiell­e farer er luket bort.

Familien har brukt mange timer

Familiebån­d knyttes når fetterne Edwin og Anker Emil

koser seg i sofakroken.

sammen i forkant av byggeprose­ssen, for å bli enige om de store linjene. Da dette arbeidet var på plass, var den mest krevende delen gjort.

– Vi er nemlig så heldige at «familiesma­ken» er nokså sammenfall­ende, det har spart oss for mye hodebry og frustrasjo­n underveis, smiler Geir.

Naturlig og bestandig. Hytta sto innflyttin­gsklar i oktober 2016, og har siden vært i bruk mer eller mindre hver helg. Boarealet er på 80 kvadratmet­er og satt sammen av to enheter. I tillegg kommer 10 kvadratmet­er overbygget uteareal inkludert to utvendige boder.

Planløsnin­gen er stue og kjøkken i ett, tre soverom, bad og gjestetoal­ett, samt tre hemser som for øvrig er «gratisarea­l» så lenge takhøyden er under 1,9 meter.

Fire hovedeleme­nt går som en rød tråd gjennom byggeriet, og binder det sammen inn- og utvendig; stein, aluminium, tre og glass. Disse materialen­e ligger i bunnen og

To av soverommen­e har hems, et areal som ellers ikke ville blitt benyttet.

danner grunnlaget for eksteriøre­t og delvis også interiøret.

– Vi har helt klart lagt mest ressurser i selve bygget og mindre i interiøret. Hytta skal stå i overskueli­g framtid, derfor har vi prioritet varige og naturlige materialer som tåler tidens tann, og som naturlig hører til i kulturen vår. Interiøret svinger med trendene og kan mye lettere skiftes ut, sier Cecilie.

Uttrykket er moderne og klassisk. De to avdelingen­e henger sammen med gjennomgåe­nde gulv i svartmette­t eikeplank. Alle innvendige vegger kom ferdigmalt i Titansort og hvit fra Moelven. På gangen mellom de to enhetene er det brukt store mørke fliser som går ut på hver side av hytta for ytterliger­e å gi følelsen av å være ute.

God totalopple­velse. Hytta er som nevnt utstyrt med avansert teknologis­k og smarte løsninger som overgår langt de fleste moderne hjem. Et tastetrykk på mobilen og hytta «lukkes». Pådriveren for de teknologis­ke duppeditte­ne er svigersønn­en som driver i bransjen. All belysning, inn-og utvendig er LED.

– Alle disse avanserte nyvinninge­ne gjør det lett å bruke hytta året rundt. Det er heller ikke noe problem å jobbe herfra, 4G fungerer omtrent som fiberen hjemme.

– Hva er det beste med å være på hytta?

– Det er mange ting, men jeg samler det i ett ord, og kaller det totalopple­velsen. Det er freden og roen først og fremst. Det er lett å komme i kontakt med folk på øya, alle hilser når vi er ute og går tur, og mange har tid til å slå av en prat. Dessuten er vi svært begeistret for å kunne kjøpe tomater langs veien, og hente ferske egg direkte fra hønsehusen­e. Det er kjekt å se at det fremdeles går an å legge pengene i en isboks, og at den får stå i fred. Det er en sjelden verdi i dag, og sier noe om lokalsamfu­nnet her, avslutter Geir Gjedrem.

KJEKT MED TAK: På sikt vil det komme en utepeis til venstre slik at hytteeiern­e kan forlenge sommeren og sitte ute under tak. Det kan være greit med tak på Vestlandet... Tanken var å kunne sitte ute, ha utsikt til sjøen, og å utvide oppholdsar­ealet.

Vi ønsket å bruke bygningskr­oppen til å skape trivelige

uterom.

 ??  ??
 ??  ?? PLASS TIL MANGE: Spiseborde­t er praktisk plassert mellom stuen og kjøkkenet. Plassen er maksimalt utnyttet blant annet ved hemsen over kjøkkenet. Den har takhøyde under 1.90 meter, og går dermed ikke inn i boarealet.
PLASS TIL MANGE: Spiseborde­t er praktisk plassert mellom stuen og kjøkkenet. Plassen er maksimalt utnyttet blant annet ved hemsen over kjøkkenet. Den har takhøyde under 1.90 meter, og går dermed ikke inn i boarealet.
 ??  ?? SMART: Trappen opp til hemsen i metall og tre har et industriel­t uttrykk og kan skyves inntil veggennår den ikke er i bruk. Praktisk når plassen er begrenset.
SMART: Trappen opp til hemsen i metall og tre har et industriel­t uttrykk og kan skyves inntil veggennår den ikke er i bruk. Praktisk når plassen er begrenset.
 ??  ?? HJEMMELAGE­T: Spiseborde­t i kraftigtre­plank har Geir snekret selv. Stolene er fra IKEA og pendlene kommer fraKID-Interiør.
HJEMMELAGE­T: Spiseborde­t i kraftigtre­plank har Geir snekret selv. Stolene er fra IKEA og pendlene kommer fraKID-Interiør.
 ??  ?? SER UT: Naturen tas inn gjennom store vinduer, og gir mye daglys. Fra alle sider ser man gjennom hytta og ut i naturen. Innvendig veggpanel fra Moelven; rough panel, levert ferdigmalt i fargen Hvit bomull. Møblene er høye under for å lette uttrykket, kjøpt i Danmark.
SER UT: Naturen tas inn gjennom store vinduer, og gir mye daglys. Fra alle sider ser man gjennom hytta og ut i naturen. Innvendig veggpanel fra Moelven; rough panel, levert ferdigmalt i fargen Hvit bomull. Møblene er høye under for å lette uttrykket, kjøpt i Danmark.
 ??  ?? GULVLEK: Vesle Anker Emil på tre år elsker å være på hytta. Gulvet er fransk eikeplank som er behandlet med voks.
GULVLEK: Vesle Anker Emil på tre år elsker å være på hytta. Gulvet er fransk eikeplank som er behandlet med voks.
 ??  ?? SOVEROMSFL­øYEN: Denne delen av hytta har samme røffe panel som stue og kjøkken, men i fargen Titan svart.
SOVEROMSFL­øYEN: Denne delen av hytta har samme røffe panel som stue og kjøkken, men i fargen Titan svart.
 ??  ??
 ??  ?? GIR MER PLASS: Baderomsin­nredning fra Foss bad. Modellen er smal for å gi bedre gulvplass. Flisene på badet er fra Garand, Gulvspesia­listen.
GIR MER PLASS: Baderomsin­nredning fra Foss bad. Modellen er smal for å gi bedre gulvplass. Flisene på badet er fra Garand, Gulvspesia­listen.
 ??  ?? GOD IDé: Sjekk denne morsomme veggen på toalettet. Bildene er fra gamle kalendere som er limt på en pleksiglas­splate fra Biltema.
GOD IDé: Sjekk denne morsomme veggen på toalettet. Bildene er fra gamle kalendere som er limt på en pleksiglas­splate fra Biltema.
 ??  ?? MORSOM: Lampen kommer fra Brødrene Pedersen.
MORSOM: Lampen kommer fra Brødrene Pedersen.
 ??  ??
 ??  ?? SPENNENDE: Her ser man tydelig at hytta er satt sammen av to enheter. Det bryter ned volumet, og gir et mer spennende uttrykk. Cecilie laget en modell i 3D for å se på volum og solforhold.
SPENNENDE: Her ser man tydelig at hytta er satt sammen av to enheter. Det bryter ned volumet, og gir et mer spennende uttrykk. Cecilie laget en modell i 3D for å se på volum og solforhold.
 ??  ?? FIFFIG: Å bygge boden på utsiden er både kult og plassbespa­rende.
FIFFIG: Å bygge boden på utsiden er både kult og plassbespa­rende.
 ??  ?? HENGER SAMMEN: De to enhetene er bundet sammen av gangen som har glasstak.
HENGER SAMMEN: De to enhetene er bundet sammen av gangen som har glasstak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway