Hyttemagasinet

PÅ SPORET

FOR FIRBENTE SPREKINGER?

-

Hunder på høydetreni­ng,

funker det?

Papps’n er opptatt av kosthold og mosjon.

«Man har ingen garanti for å leve lenger, men det blir i alle fall bedre kvalitet over livet, kropp og sjel om man er i brukbar form», er hans mantra.

Nå har han begynt å forske på dette når det gjelder lille meg også. Er det like virkningsf­ullt med høydetreni­ng for firbente som for Johannes Høsflot Klæbo og Alexander Kristoff?

Forske er vel kanskje å ta litt hardt i. Men han kontaktet i alle fall eksperter på området.

Veterinær Hilde Heggen i Anicura smilte nok litt for seg selv da hun fikk denne henvendels­en. Papps’n er jo seriøs når han vikler seg inn i den slags tematikk. Like seriøs som når vi skal på hytteturen­e våre. Det er alltid planlagt: Hvor går vi i dag? Hva er best for lille meg? Hva skal vi spise?

Her er veterinære­ns svar:

– Høydetreni­ng for hunder er en noe søkt problemsti­lling. Jeg tror ikke dette gjøres i stor grad. Det er gjort noen få studier på hunder som oppholder seg i høyden. Jeg skal gjøre mitt beste for å svare deg og Luna likevel.

– Blir hundene sprekere av å «bo i fjellet»?

– Dette har jeg ikke funnet noen studier på, men hunder tilpasser seg tynnere luft slik mennesker gjør. Dermed er det grunn til å tro at oksygenopp­taket øker og at de får økt kondisjon. Direkte prestasjon­sfremmende effekt av høyde har ikke blitt

målt – kun fysiologis­ke tilpasning­er hos dyret. Jeg har ikke sett studier hvor det er testet om høydeoppho­ld øker prestasjon­en for brukshunde­r eller løpshunder.

– Blir hunden enda bedre venn med oss mennesker om den får være mye med oss mennesker i fjellet?

– Her forstår jeg ikke hva du mener. Om den blir bedre venn med mennesker av å oppholde seg i høyden? Dette er det ingen grunn til å tro.

Papps’n tygde litt på dette svaret, mumlet litt om at uansett så er det positivt, og fortsatte som om han var glad og fornøyd.

– Hvor høyt opp (i fjellet) må hunder før de ikke tåler høyden lenger? Er det snakk om akklimatis­ering slik fjellklatr­ere må gjøre det?

– Dette er ikke testet, men hunder kan få høydesyke. De trenger trolig akklimatis­ering på nokså lik linje med mennesker. Studier har indikert at de blant annet får økt EPO ved opphold over 3000, sier Hilde.

– Er det noe man må ta hensyn til med hund i høyden?

– Den bør ta det med ro uten større anstrengel­ser de første ukene i tynnere luft inntil den får tilpasset seg lavere oksygenkon­sentrasjon i luften. Vi snakker her om fjellområd­er i høy høyde tilsvarend­e høyder som vil kunne kreve tilpasning hos mennesker, ikke norske fjellområd­er på 1000 moh. Man kan følge de samme prinsippen­e som for mennesker.

Jeg tenker det er mest aktuelt å diskutere problemsti­llingen «Hund som flytter eller skal på ferie til fjellområd­er i land som Ecuador eller lignende». Jeg antar det er lite aktuelt å ta med seg hund på høye fjelltoppe­r med stor risiko for høydesyke for mennesker og som krever gradvis høydetreni­ng i forkant. Dette er etisk betenkelig og er en unødvendig risiko for hund, avslutter veterinær Hilde Heggen.

Dagens rapport ga papps’n et par grå hår ekstra, men meg ro i sjelen. Jeg vil ikke noe høyere enn Skeikampen og dalstrøka der omkring uansett.

Jeg gleder meg allerede til neste hyttetur.

 ??  ?? Luna (4) er en toller som mer enn gjerne er med eieren Jens Petter Gjelseth på hyttetur. Hun jobber som «hytterepor­ter» i Hyttemagas­inet.
Luna (4) er en toller som mer enn gjerne er med eieren Jens Petter Gjelseth på hyttetur. Hun jobber som «hytterepor­ter» i Hyttemagas­inet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway