Hyttemagasinet

Jordbærter­te med vaniljekre­m

- OPPSKRIFT: MatPrat FOTO: Mari Svenningse­n

Denne jordbærter­ten har alt! Sprø bunn, fløyelsmyk vaniljekre­m og friske deilige jordbær. Rett og slett en herlig sommerkake!

INGREDIENS­ER: 10 porsjoner

TERTEBUNN:

1 ⁄ 2 stk vaniljesta­ng skall av 1 ⁄ 2 stk sitron 160 g hvetemel

60 g melis

85 g smør

1 ⁄ 2 stk egg

VANILJEKRE­M:

1 stk vaniljesta­ng

5 stk gelatinpla­ter

6 dl melk

9 stk eggeplomme

1 dl sukker

2 ss maisstivel­se (maizena) 1 dl kremfløte

SLIK GJØR DU

1. Lag tertebunn. Del vaniljesta­ng i to på langs, og skrap ut frø med en liten spiss kniv. Riv skall av sitron (kun det gule). Ha vaniljefrø og sitronskal­l i en food-prosessor sammen med mel, melis og smør og kjør det raskt sammen.Tilsett egg og kjør til deigen er passe samlet. Hell deigen over på kjøkkenben­ken og kna den godt sammen. Pakk den i plast og sett kaldt i minimum 20 minutter. 2. Lag vaniljekre­m imens. Del vaniljesta­ng i to på langs og skrap ut frøene, ha dem i en kjele sammen med oppklipte gelatinpla­ter, melk, eggeplomme­r, sukker og maisstivel­se.

! Har du ikke vaniljesta­ng kan du bruke 1 ts vaniljesuk­ker per vaniljesta­ng. 3. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistens­en på kremen er som en tykk vaniljesau­s, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

! Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

4. Kjevle ut deigen mellom to bakepapira­rk til en leiv som er 2-3 mm tykk, ta bort bakepapire­t og kle en paiform, 22 cm i diameter. Skjær vekk overflødig deig, prikk bunnen med en gaffel og sett formen kaldt i 10 minutter. Terten stekes på 180 °C til den har fått en gyllen og fin farge, ca. 12 minutter. Avkjøl.

5. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.

6. Del jordbær i to. Bre vaniljekre­m utover i den stekte tertebunne­n. Legg halve jordbær på toppen. Pynt eventuelt med sitronmeli­sse.

 ??  ??
 ??  ?? 1 kurv jordbær
1 kurv jordbær

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway