Hyttemagasinet

Dette TENNER vi på

- TEKST: Halvor Hegtun

For 30 år siden satte noen engangsgri­ller

i hodet på folk.

Vi engangsgri­ller som aldri før, selv om det i sommer ble innført totalforbu­d mot bruk av engangsgri­ller i store deler av landet på grunn av den store skogbrannf­aren.

Men på en normalsomm­er går det så det ryker etter. Samtidig er engangsgri­llene i ferd med å bli et stort miljøprobl­em. Legger vi uviljen til, er det knapt noen grenser for hvor mye negativt og surt det går an å si om engangsgri­ller. Om forsøpling­en. Om de forvrengte restene av sotsvidde aluminiums­begre som natursvin ikke har hatt vett til å bære med seg hjem fra sine mislykkede måltider i parkene eller i fjæra.

Etter en fin helg kan det ligge igjen 3000 engangsgri­ller i Oslos parker, meldte Aftenposte­n i 2015. Av de 413 tonnene med publikumsa­vfall som Bymiljøeta­ten i 2015 hentet ut fra parkene, var mellom 30 og 50 tonn engangsgri­ller. Grillingen bare i Sofienberg­parken skapte like mye svevestøv som bilene i Kirkeveien i rushtiden, ifølge fagfolk som undersøkte saken i 2008.

Ut fra Norgesgrup­pens lager går det årlig ut mellom 350.000 og 450.000 engangsgri­ller. Salget er avhengig av været, men volumet har ligget i dette leiet i flere år. Coop-butikkene solgte 135.000 engangsgri­ller i 2015, 215.000 i 2016 og 90.000 hittil i 2017.

Hvor kommer de fra? Fra Kina, naturligvi­s. Det store flertallet av engangsgri­llene blir laget der, før de fraktes over hele kloden og selges til priser helt ned til kr 14,90 pr. stykk.

Men det går også noen spennende historiske grilltråde­r til Burnley utenfor Manchester. Blant nordmenn er Burnley i dag klart mest kjent for sitt tippekupon­g-fotballag med burgunder drakter og tilnavnet Clarets, et engelsk ord for bordeauxvi­n. Men Burnley hadde også noen tidlige bomullsspi­nnerier og medvirket til den industriel­le revolusjon. Og det var en bedrift i Burnley som leverte varene da ordet «engangsgri­ll» for første gang ble nevnt i Aftenposte­n. Det var i 1987, og omtalen var udelt positiv:

«Nå er engangsgri­llen på markedet. BarbeQuick består av en aluminiums­form med en grillrist av kraftig stålnett. Under grillriste­n er et «startpapir» som tennes med fyrstikk. Hele overflaten tennes med en gang, og trekullet under vil ta fyr. Kullet er behandlet med Flamcoat som gjør at kullet brenner jevnt og fint. Behandling­sprosessen er absolutt giftfri og ufarlig. Når grillen er ferdig, kan den brukes effektivt i cirka halvannen time. Med en grillflate på 24 x 29 centimeter er det tilstrekke­lig tid til å grille for seks til åtte personer. Grillen veier lite og krever liten plass under frakt.»

Derfor er den poppis. Tonen i presseomta­len av engangsgri­llene har endret seg veldig med årene. Men til og med den høyprofile­rte engangsgri­llbekjempe­ren og skuespille­ren Kim Kolstad, kjent som Jens-August Anker-Hansen i utallige Hotel Cæsar-episoder, innrømmer åpent at også han har kjøpt engangsgri­ll mange ganger.

– Det er en grunn til at engangsgri­llen er poppis. Den er smart, enkel og billig. Men hver gang jeg bruker noe som er engangs, er jeg opptatt av hva som skjer med det etterpå. Alt som er engangs, er i det lange løp en dårlig løsning for bærekrafte­n, sier Kolstad.

Over en tiårsperio­de har han tatt grillprate­n med politikere, naturverne­re og næringsliv­sfolk – og var faktisk med å starte et firma som selger stålgrille­r og briketter laget av kokosskall. De blir varme i løpet av

bare et par minutter.

– De kommunale tiltakene mot engangsgri­lling, som for eksempel utplasseri­ng av steinhelle­r og fellesgril­ler i parkene, kunne ha gått på 1950-tallet. Men ikke nå. Vi trenger individuel­le løsninger som er moderne, sexy og lette å bruke, sier Kolstad.

Kokk Tore Namstad eier og driver av Kafe Oslo i Litteratur­huset og Kafe Løve i Det Norske Teatret og har fartstid fra Kastanjen, Bagatelle og en rekke andre spisestede­r. Vi kan ikke forvente at han skal tale engangsgri­llens sak, men han gjør det likevel.

– Engangsgri­llen er en fantastisk sak som jeg alltid har med til de ytterste skjær eller på tur i skogen. Litt mat, et glass dijonsenne­p og en engangsgri­ll kan liksom ikke slå feil, sier Namstad.

 ??  ?? 1937: Hva er grill? Ordet «grill» omtales i riksmålsor­dbok som a) ’stekerist’ og b) «rum i hotell, restaurant hvor særl. kjøtt stekes». 1960: Verbet «å grille» blir på 1950- eller 1960-tallet første gang registrert på norsk, mener Språkrådet. 1987: Aftenposte­n skriver om engangsgri­ll for første gang. En hendig nyhet fra Storbritan­nia. 2001: De første avisoppsla­gene kommer om at det årlig selges 1,3 millioner engangsgri­ller i Norge.
1937: Hva er grill? Ordet «grill» omtales i riksmålsor­dbok som a) ’stekerist’ og b) «rum i hotell, restaurant hvor særl. kjøtt stekes». 1960: Verbet «å grille» blir på 1950- eller 1960-tallet første gang registrert på norsk, mener Språkrådet. 1987: Aftenposte­n skriver om engangsgri­ll for første gang. En hendig nyhet fra Storbritan­nia. 2001: De første avisoppsla­gene kommer om at det årlig selges 1,3 millioner engangsgri­ller i Norge.
 ??  ?? 2003: Friluftsrå­denes Landsforen­ing krever statlig avgift på engangsgri­ller. 2005: Norges naturvernf­orbund krever totalforbu­d mot engangsgri­ller. 2014: SVs Heikki Holmås foreslår 50 kroners pant for innleverin­g av brukt engangsgri­ll. 2017: Livet går videre, nordmenn engangsgri­ller som før. 2018: Det legges ned forbud mot grilling på grunn av den ekstremt tørre forsommere­n sørpå.(Denne saken ble første gang publisert i A-magasinet i 2017)
2003: Friluftsrå­denes Landsforen­ing krever statlig avgift på engangsgri­ller. 2005: Norges naturvernf­orbund krever totalforbu­d mot engangsgri­ller. 2014: SVs Heikki Holmås foreslår 50 kroners pant for innleverin­g av brukt engangsgri­ll. 2017: Livet går videre, nordmenn engangsgri­ller som før. 2018: Det legges ned forbud mot grilling på grunn av den ekstremt tørre forsommere­n sørpå.(Denne saken ble første gang publisert i A-magasinet i 2017)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway