Hyttemagasinet

REDD FOR HUNDER? Slik kan du bli kvitt angsten

Det finnes ulike grunner til at man blir redd for hunder.

- TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N

– FRYKT FOR HUNDER er ikke uvanlig, og noe vi hundeeiere bør ta hensyn til og vise båndvett, sier psykolog Torkil Berge ved Diakonhjem­met Sykehus.

En typisk årsak til at man blir redd for hunder, er at man hadde et skremmende møte med hund som barn. Frykten har satt seg fast, og i verste fall utviklet seg til en fobi.

– Og det kan bli et alvorlig handikap, for det er jo hunder overalt.

Du kan bli kvitt frykten!

Den gode nyheten er at det er fullt mulig å bli kvitt frykten eller fobien.

– Det mest effektive for å redusere fobisk angst er å utsette seg for den på en planlagt og systematis­k måte, altså eksponerin­gstrening, sier han og forklarer at det er det samme prinsippet uansett hva du har fobi mot.

Motsatt vil det å unngå hunder, eller det at du overvurder­er hvor sterk og uhåndterli­g angsten din for hunder er, bidra til at du oppretthol­der den fobiske angsten.

– Ved å utsette deg for den fryktede situasjone­n på en slik måte at de negative forventnin­gene avkreftes, vil det bli etablert nye og positive forventnin­ger om mestring. Du laerer gjennom egen erfaring at både angsten og situasjone­n kan håndteres på en god måte.

Øv på å vaere med hunder

Men angsttreni­ngen går ikke av seg selv. Det krever både motivasjon, viljestyrk­e og mot. Det sentrale er at du trener på å møte det du frykter på en systematis­k måte, men det betyr ikke nødvendigv­is at du skal trene på ikke å ha angst.

– Sett heller som mål at du skal trene på å mestre angsten for hunder og gjøre det du ønsker i situasjone­n – uavhengig av angsten, som for eksempel å gå på tur selv om du møter hunder på veien.

Psykologen tipser om at det kan vaere lurt å alliere seg med en venn som har hund, og som kan sette av noen timer til å øve på at du naermer deg hunden i ulike situasjone­r. Han anbefaler å legge opp treningen som erfaringsl­aering, gjerne ut fra følgende spørsmål: Hva frykter du kan skje? Hva er den beste måten å få testet denne forventnin­gen på? Hva laerte du av denne øvelsen?

– Jo større forskjelle­n er mellom det du frykter skal skje, og det som faktisk skjer, desto større blir laeringen. Det blir som en ahaoppleve­lse, beskriver han.

Derfor hjelper det

Eksponerin­gstrening er en svaert godt dokumenter­t behandling­sform for fobi, ifølge Berge.

Han forklarer at de delene av hjernen som er involvert i fobisk angst, er del av den gamle pattedyrhj­ernen, som strengt tatt ikke forstår ord så godt, men som følger prinsippet «show me, don´t tell med».

– I praksis betyr det at du derfor må vise det motsatte av en fluktadfer­d. Naerm deg det du frykter, altså hunden, ved å gå den rolig i møte. Da sender du via din adferd, kroppshold­ning og mimikk et klart budskap til angstsente­ret i hjernen din om at dette ikke er et farlig dyr. Over tid vil du få frem budskapet, slik at du kan nyte en fin fjelltur uavhengig av om det er hunder der eller ikke.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway