Hyttemagasinet

DETTE BØR HUNDEN KUNNE før du lar den gå løs

Selv om det ikke er båndtvang, bør du sikre at hunden din kan viktige ting før du lar den løpe fritt.

- TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N

– DU SKAL IKKE slippe hunden din helt løs der det ferdes andre, om du ikke har veldig god kontroll på den, sier Sandra Marie Øversveen, hundetrene­r i Hundeakade­miet.

Årsakene til det er mange, mener hun. – Det er mange som er redd for hund, allergisk eller kanskje er dårlig til beins og lett kan falle dersom hunden kommer for å hilse. Barn tiltrekker seg ofte hunder, og de kan bli vettskremt om hunden din kommer løpende mot dem i full fart.

Og er ikke det gode nok grunner, er det også andre argumenter for å ha på båndet inntil du har rimelig kontroll: – Hva om det dukker opp en tispe med løpetid? En hund med lus eller andre smittsomme sykdommer? Et rådyr, en katt? Hundetrene­r Tonje Hennig hos Hundelykke er enig i at innkalling­srutinene bør sitte godt før du slipper hunden løs:

– Skal du ha hunden din løs når det ikke er båndtvang, er det viktig at du har laert den å komme på innkalling, slik at du er sikker på at den ikke løper bort til hunder i bånd eller mennesker som ikke ønsker kontakt med hunden din, understrek­er hun.

Vaer bevisst ordbruken

Et viktig premiss for å få det til, er at du har etablert en trygg og naer kontakt med hunden. Du skal ha bygd opp en forventnin­g om at du tilbyr aktiviseri­ng, lek, trygghet og belønning – for da vil det vaere mye mer attraktivt og sannsynlig at hunden både holder seg naer deg, lytter til deg og følger dine instrukser.

– Det skal alltid lønne seg for hunden å komme til deg, så opplaering­en bør skje med positiv forventnin­g og belønning, sier Hennig. Hun er samtidig opptatt av å bruke språket bevisst, og riktig, når vi driver med hundetreni­ng.

– Ordet «kom» må vaere et av de mest misbrukte ordene i denne sammenheng. Vi tror hunden vet hva «kom» betyr, og roper det oftest når hunden løper bort fra oss. Vår jobb er å sikre at ordet er synonymt med «å komme», så vi trener det inn ved å si det når hunden faktisk er på vei inn mot oss, poengterer hun.

Hundetrene­r Carina Josefine Thorbjørns­datter Iversen tipser om å begynne innkalling­streningen i enkle, forutsigba­re situasjone­r, og gjerne med langline. Da har ikke hunden muligheten til å løpe rundt og ha det gøy i stedet for å komme til deg. Etter hvert som hunden blir flinkere, kan du trene på mer utfordrend­e steder, råder hun.

– Hvis du ønsker at innkalling­en skal fungere når du møter folk og dyr ute i marka, bør du i forkant ha trent en god del i naerheten av andre folk og dyr. Og husk at det krever mye øvelse og tålmodighe­t før innkalling­en sitter som den skal.

Gå ved siden av deg

Iversen anbefaler dessuten å trene inn et signal for at hunden skal gå ved siden av deg, slik at dere kan passere folk på veien uten å vaere til hinder eller sjenanse.

– Uansett om du planlegger å ha hunden løs eller ikke, er det lurt å trene på det å passere andre på en god måte, sier hun og legger til at hun alltid synes man bør kalle inn hunden og kneppe på et bånd, når man møter på andre. Det gjelder selv om hunden er flink til å gå ved siden av deg uten bånd.

– Men båndet gir et signal til dem som ikke kjenner hunden din, om at du har kontroll. Det gir trygghet til dem du møter, sier hun og fortsetter:

– Og dersom du møter andre på en trang sti, synes jeg det er hyggelig om vi som har hund, er påpasselig­e på å ta et skritt utenfor stien for å gi plass til dem vi møter. Det viser velvilje og hensyn.

Øv på å finne roen!

En annen ting du bør trene hunden på, og gjerne før du slipper den løs i perioder uten båndtvang, er å vaere rolig når det ikke skjer noe. For det er ifølge Hennig en veldig viktig del av samlivet med mennesker.

– Dette gir også hunden mulighet til å slappe av når det ikke skjer noe, det minsker stress og reduserer risikoen for at den oppleves masete og får negativ oppmerksom­het på grunn av dette.

Start ro-trening når hunden er uthvilt. Belønn oppførsel som du vil hunden skal gjøre oftere, som for eksempel sitte stille, legge seg, ikke bjeffe. Belønninge­n gir du i form av rolig ros og godbiter på bakken foran hunden, tipser hun.

– Jeg bruker generelt mye godbiter på bakken, og dette er for å skru på hundens nese så den får litt mentaltren­ing og rotrening gratis med snusing. Dette fremmer også den tredje tingen jeg tenker er lurt å trene på, nemlig å hilse høflig med alle potene på bakken. Ikke alle liker å få en hund oppover beina eller poter plantet i magen, og ved å slippe godbitene på bakken sikrer du at hunden laerer at det lønner seg å holde nesen – og beina – på bakken.

Vi må alltid huske på at en hund er en hund. De kan følge sine instinkter som å gjete, jage, jakte, leke – noe som også er ganske fascineren­de. Men med god trening og samarbeid kan du få en hund som hører på deg og ønsker å samarbeide med deg. Hundetrene­r Sandra Marie Øversveen, Hundeakade­miet

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway