Hyttemagasinet

Skatt på utleie av hytte

Utleie av hytter har med årene blitt svaert enkelt. Kanaler som airbnb og finn.no sørger for det. Utleie av hytta kan ha betydelig økonomisk gevinst. Men hvor mye kan du egentlig leie ut hytta og hvilke skattemess­ige konsekvens­er har dette?

- TEKST:

ADVOKAT MARTE RISØY

Inntektene ved utleie av egen hytte er skattefrie inntil kr 10.000 pr. år. Dersom inntektene overstiger kr 10.000 kroner, er 85 prosent av de overskyten­de inntektene skatteplik­tig med skattesats på 22 prosent. Bruker du ikke hytta selv, vil alle inntekter vaere skatteplik­tige.

Vaer oppmerksom på at også privat utleie kan regnes for å vaere naeringsvi­rksomhet, dersom hytta leies ut hyppig og for korte perioder av gangen, eller hvis du har flere hytter du leier ut. Dersom utleien regnes for å vaere n het, gjelder andre regler for beskatning. Skillet mellom u virksomhet (naeringsi privat utleie (kapitalin derfor viktig. Det er d er tema i denne artik

Utleie i virksomhet

. og

Vurderinge­n av om utleie av hytta regnes for å vaere naeringsvi­rksomhet eller privat virksomhet, beror på en vurdering av om utleien faller inn under det såkalte virksomhet­sbegreSkat­teetaten pet. har satt opp en sjablong til hjelp i virksomhet­svurdering­en.

Skatteetat­en mener at det klart er virksomhet å leie ut:

1. til forretning­sformål når arealet er mer enn ca. 500 m²

2. til bolig- og fritidsfor­mål dersom det er snakk om utleie av fem boenheter eller mer

Hvis man leier ut fem hytter eller mer, faller man som et utgangspun­kt innenfor virksomhet­sbegreFor pet. utleie av faerre hytter enn fem må det foretas en mer grundig vurdering hvor man ser på:

● bygningens størrelse

● omfanget av aktivitete­n

● aktivitete­ns varighet

De viktigste vurderings­momenomfan­get tene er og varigheten av hytteutlei­en. Dersom hytteutlei­en utøves for skattytere­ns regning og risiko, utleien har økonomisk karakter og den objektivt sett er egnet til å gi overskudd, taler dette for at utleien faller inn under virksomhet­sbegrepet.

Spesifikt for utleie av fritidseie­ndommer pekes det i forarbeide­ne på følgende vurderings­momenter:

● lengden på leieforhol­det,

● antall leietagere,

● størrelsen på vederlaget og

● hvilke forpliktel­ser utleier påtar seg overfor leietager.

I en bindende forhåndsut­talelse fra Skatteetat­en ble omfattende korttidsut­leie av to leilighete­r klart ansett som virksomhet. Leilighete­ne ble leid ut gjennom airbnb. Utleier sto for vask, rydding og skifting av sengetøy. Det ble leid ut flere ganger i måneden. Utleiers aktivitet fremsto naermest som pensjonatd­rift og falt etter Skatteetat­ens syn innenfor virksomhet­sbegrepet.

Gjelder også får én hytte

Poenget er at også utleie av bare én hytte kan falle inn under virksomhet­sbegrepet dersom aktivitets­nivået, dvs. det arbeidet du nedlegger i forbindels­e med utleien, er svaert omfattende. Det samme gjelder dersom du oppnår betydelig økonomisk gevinst ved utleie av få enheter. Det er med andre ord summen av hytteutlei­en som må vurderes.

Merk at skatteetat­en ikke er pliktig å følge sjablongbe­stemmelsen­e nevnt ovenfor, men momentene pleier å bli brukt i vurderinge­n. Man kan trygt lene seg på dem som utgangspun­kt.

Skattemess­ige konsekvens­er

Dersom utleien anses som kapitalinn­tekter, dvs. privatutle­ie, skattlegge­s denne som alminnelig inntekt med 22 prosent (2022-sats) av inntekter over 10.000 pr. år. Inntektene nedjustere­s til 85 prosent før skatten beregnes. De første kr 10.000 i inntekter anses som fribeløp.

Vi har satt inn et regnestykk­e for å illustrere:

Samlet inntekt av utleie: kr 20 000

Fribeløp: kr 10.000

Skatteplik­tig inntekt: kr 8500 (85 % av kr 10.000)

Beregnet skatt: kr 1870 (22 % av kr 8500)

Dersom inntekten anses som naeringsin­ntekt, er bildet annerledes. Naeringsin­ntekt skattlegge­s med en maksimal effektiv marginal skattesats på 50,6 prosent (2022-sats). Av dette utgjør 22 prosent skatt på alminnelig inntekt, 16,2 % trinnskatt og 11,4 % trygdeavgi­ft.

Slikt sett er det vesentlig lavere sats dersom inntekten klassifise­res som inntekt på kapital. Dette vil i de fleste tilfeller vaere å foretrekke for alminnelig­e utleiere.

Tvilsomme tilfeller

I all hovedsak vil det fremstå relativt klart for den enkelte hvorvidt utleien skjer privat eller i naering. De mer tvilsomme tilfellene er erfaringsv­is der det foregår omfattende utleie gjennom formidling­sselskaper som airbnb eller dersom man leier ut flere hytter alene eller sammen med andre.

 ?? ??
 ?? ?? HYTTEMAGAS­INET.NO
HYTTEMAGAS­INET.NO
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway