Hyttemagasinet

Du kan alltid laere noe nytt

Vi nordmenn er trolig verdensmes­tre i oppussing. Men hvis du ønsker å kunne litt mer enn bare å male eller tapetsere, så finnes det utallige muligheter.

- Arve Henriksen, redaktør arve.henriksen@aftenposte­n.no

JEG ER VOKST OPP med en storebror som tok det meste av vedlikehol­dsoppgaver i familien, ikke minst på hytta. Utdannet sveiser som han var, sto han ansvarlig for de store snekkeropp­gavene, som å legge nytt tak eller bygge naust. Det tok han på strak arm.

DERFOR FØLTES DET ALDRI som noe behov å måtte laere seg å snekre. Ting ble liksom bare gjort. Det var derfor først i voksen alder, etter at jeg kom inn i en vennekrets som var saers handy og som inviterte meg på hyttedugna­der, at interessen for snekring for alvor våknet. Via disse fikk jeg vaere med på å kle vegger, legge gulv, mure pipe, bygge garasje, legge takstein. Det var nesten ikke den ting jeg ikke fikk vaere med på. Og sånt laerer du av.

SIDEN DEN GANG HAR jeg pusset opp mitt eget hus og en gammel hytte. Men fra der til å kunne gå løs på noe virkelig voksent, som å bygge et uthus eller naust, dit har det vaert et langt steg. Likevel har jeg alltid båret på en drøm om en gang å laere meg å lafte, kanskje et lite bakstehus eller en liten koie. Dessverre har de laftekurse­ne som har vaert å oppdrive, alltid kollidert med en fast jobbreise på vårparten. Derfor har det bare blitt med drømmen. Helt til nå nylig.

VEL Å MERKE BEGYNTE jeg kanskje i feil ende, men det passet så godt med kalenderen da Valdres folkemuseu­m inviterte til kurs i utskifting av tømmer i eksisteren­de laftekasse­r. Jeg meldte meg på. Og for en opplevelse det ble, og det skyldes ikke bare at vaeret var strålende, og at vi fikk spesiallag­et porselen som kursbevis.

I TO DAGER TILBRAKTE

jeg og åtte andre fra hele landet tre dager i en dalside i Valdres hvor jobben var å skifte ut råtne stokker i to gamle laftekasse­r. Takket vaere to fagkyndige laerte vi å jekke opp og sikre laftekasse­n, deretter fjerne de råtne stokkene, måle opp og merke nye stokker, lage kinninger, hugge ut meddraget og til slutt felle inn ny stokk der den gamle lå. Kort fortalt. Du blir langt fra utlaert på et slikt kurs. Kursdeltag­erne var på ulike steder på handybarom­eteret. Alle bar imidlertid på den samme entusiasme­n og gleden over å skape noe eget. I år skal jeg ikke på denne årvisse jobbreisen i mai. Og invitasjon­en til det årlige nybegynner­kurset i laft er allerede kommet i mailboksen. Man er aldri for gammel til å laere noe nytt. Og kursene, de finnes. Det kan du lese mer om i denne spesialutg­aven av Hyttemagas­inet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway