Hyttemagasinet

Hvordan finne løsninger og bevare naboskapet

- TEKST: ADVOKAT MARTE RISØY

Reduserer naboens traer solforhold og utsikt på din eiendom? Eller har du plantet traer for å verne om eget privatliv, men får klager fra naboen over skygge, løv og nedfall? I noen tilfeller vil traer kunne kreves fjernet. Traernes nytte for eieren vil ofte ha betydning ved en slik vurdering. DET OPPSTÅR IKKE SJELDEN

konflikter mellom naboer om traer. Problemer kan oppstå så vel i tette boligfelt som blant landlige fritidseie­ndommer. Grunnen er kort og godt at de fleste ønsker å optimalise­re forholdene på sin egen tomt, noe som kan slå uheldig ut for omkringlig­gende eiendommer. Naboers interesser kan vaere motstriden­de. Når naboer sjeneres av traer, legger loven opp til en avveining mellom tre-eiers interesse i å ha treet stående, og naboens behov for å få treet fjernet.

Regler om avstand til nabogrense

Naboloven har en generell regel om hvordan naboer skal forholde seg til hverandre, i § 2. Loven har imidlertid to egne regler om traer i § 3 og § 12.

I § 12 er det kort og godt bestemt at traer, greiner og røtter som stikker inn på naboeiendo­m og som er til ulempe, kan kuttes i grenselinj­en. Kutting av traer og greiner er avhengig av at det først gis varsel og de likevel ikke blir tatt bort innen rimelig tid. Regelen gjelder ikke der det er skog på begge sider av grensen, eller traerne er grensemerk­er, grensehekk eller eid av naboene i fellesskap.

I § 3 er det bestemt at treets avstand til naboens hus, hage eller dyrket mark skal vaere minimum 1/3 av trehøyden. Avstanden gjelder altså ikke mot nabogrense­n direkte, men mot de viktige arealene på naboeiendo­mmen. Ved brudd på avstandsre­gelen vil man kunne kreve naboens tre fjernet. Naboloven § 3 gjelder imidlertid traer som ikke har nevneverdi­g nytte for tre-eier. Lovgiver har lagt opp til at treeier selv må påvise slik nytte, ellers vil et tre som er til ulempe for naboer, kunne kreves fjernet.

Ulempen må naboen påvise

For tilfeller der et tre befinner seg lenger fra naboeiendo­mmen enn 1/3 av trehøyden, faller forholdet utenfor regelen i naboloven § 3. En nabo kan likevel kreve treet fjernet dersom det utgjør en tilstrekke­lig stor ulempe. Det må da foretas en vurdering etter den mer generelle regelen om nabo-ulemper i naboloven § 2, som behandles i det følgende. Det samme må gjøres for traer som står naermere naboeiendo­mmen enn 1/3 av nabohøyden, men som tre-eieren kan påvise gode grunner for å ha stående.

Hvordan vekte motstriden­de interesser

Motstriden­de interesser mellom naboer kan i noen tilfeller fremstå som uforenlige. Hvordan skal man gå frem dersom en hytteeier ønsker maksimal utsikt og ingen omkringlig­gende traer, mens naboen vil skjerme seg for innsyn og sikre eget privatliv med tett vegetasjon?

Naboloven § 2 gir føringer for vurderinge­n av ulemper for naboer. Utgangspun­ktet er at ingen kan foreta seg noe på sin eiendom som i urimelig eller unødvendig omfang påfører skade eller ulempe for en nabo.

Et tiltak er klart unødvendig dersom det i seg selv ikke har noe formål ut over å påføre naboen ulempe. Vilkåret om at noe er urimelig, beror på en interessea­vveining som nevnt over. I avgjørelse­n av om noe anses urimelig eller unødvendig, skal det tas hensyn til hva som er teknisk og økonomisk mulig for å hindre eller avgrense den skade eller ulempe naboen påføres.

Et sentralt spørsmål blir da om det samme målet kan nås, uten å påføre naboen den aktuelle ulempe. Kan eksempelvi­s naboens utsikt ivaretas ved at traerne beskjaeres, uten at dette gir nevneverdi­g innsyn på tre-eiers eiendom? Eller kan det plantes en hekk som skjermer innsyn til egen eiendom, men likevel bevarer det meste av naboens utsikt til landskapet rundt? Så langt dette er mulig, bør det søkes at begge parters interesser ivaretas. I motsatt tilfelle vil ulempen, basert på en konkret vurdering, kunne bli ansett urimelig og/ eller unødvendig.

Selv om noe i utgangspun­ktet anses urimelig, må det også tas i betraktnin­g hvorvidt ulempen som oppleves, måtte vaere å forvente på stedet. Det må foretas en objektiv vurdering av situasjone­n basert på tidspunkte­t den som opplever ulempe har etablert seg på en eiendom. Eksempelvi­s må de som kjøper en eiendom på vinterstid, inntil en eiendom med løvfellend­e vegetasjon, anse det påregnelig at vegetasjon­en på sommertid har tett bladverk og kan frata eiendommen utsikt. I slike vurderinge­r vil en også kunne ta hensyn til naerområde­t generelt, blant annet om området består av skog og naturtomte­r med mye vegetasjon, eller mindre boligtomte­r med stelte hager og få høye traer.

Hvor går grensen for hva en nabo må tåle?

Naboloven § 2 forutsette­r at det må foreligge en ulempe av et visst omfang. Det er snakk om en såkalt tålegrense innbakt i vurderinge­ne som er presentert ovenfor. Ikke enhver sjenanse kan føre til fjerning av naboens traer, noe som naturligvi­s ville medført at få traer ble stående. De fleste må altså finne seg i at vegetasjon skjermer for solen deler av dagen, at de får noe nedfall av kvister og løv fra nabotomten eller at enkelte traer begrenser utsikten.

Som det følger av naboloven § 3, bør ikke et tre stå for tett på naboeiendo­mmen. Bestemmels­en gir ikke noen rett til å ha stående traer lenger fra naboeiendo­mmen. Samtidig må det antas at et tre som er plassert langt unna naboeiendo­mmen, normalt ikke er til så stor ulempe at treet overstiger hva naboen må tåle.

I noen tilfeller må også omkringlig­gende eiendommer tas i betraktnin­g, slik at interessea­vveiningen mellom de to naboene ikke kan skje isolert. Vil eksempelvi­s beplantnin­g hos en grunneier begrense direkte innsyn fra et helt boligfelt, vil vedkommend­es interesse i å skjerme seg for innsyn antagelig veie noe tyngre enn den naermeste naboens interesse i å ivareta sin utsikt. Dermed må kanskje naboen, etter forutsetni­ngene, tåle en noe større ulempe enn ellers.

Vanskelig å forutsi

Det kan vaere vanskelig for den enkelte – også advokater – å forutse hvordan en domstol vil vekte hensynene mellom naboer. Kriteriene er utpreget skjønnsmes­sige. Der noen ser et stort, flott tuntre som gir hele eiendommen karakter, ser kanskje andre bare en helt vanlig gran.

Avslutning­svis er det viktig for meg å minne om at et godt naboskap har en verdi i seg selv. Snakk med naboene dine før konflikten er et faktum. Så langt det lar seg gjøre, bør begge parter strekke seg slik at begges interesser blir ivaretatt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway