Hyttemagasinet

De ville laere seg å snekre

Har du ti tommeltott­er og har knapt holdt i en hammer før, men samtidig drømmer om å laere deg å snekre? Da finnes det håp. Blant annet på Kongsvinge­r.

- TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N OG ARVE HENRIKSEN FOTO: ARVE HENRIKSEN

på et lite småbruk på Granli utenfor Kongsvinge­r. I et av husene på gården hos Therese Haverkamp er stemningen god. Seks kvinner lytter naermest andektig til kursleder og snekker Anders Lien (37) fortelle om kappsagens mange muligheter og utfordring­er. De seks er her alle i samme aerend. De har meldt seg på et snekkerkur­s for nybegynner­e hos Småbruket Saga. Her er takhøyden stor, og ingen spørsmål er for dumme.

– Det er mange som gjerne har en far som kan mye, selv har jeg to brødre som kan alt. Så blir det til at de gjør alt. Etter hvert har jeg blitt litt lei av alltid å måtte spørre om hjelp. Hvis du vet hva du skal gjøre, så er det jo ikke vanskelig, men det er jo det som er problemet. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Derfor hadde jeg lyst til å laere meg enkle småting slik at jeg kan gjøre en del enkel oppussing, sier Sandra Rødland (36), fra Dale i Vaksdal kommune på Vestlandet.

Denne dagen er kursdeltag­erne fra Moss, Vestlandet, Eidsmarka, Romerike og Holmestran­d. En av disse er Line Pettersen (58), fra Holmestran­d. Hun har arvet to eldre hytter etter sine foreldre. Hyttene trenger vedlikehol­d.

– Jeg er oppvokst med en far som var veldig handy, dessverre lever ikke han lenger. Disse hyttene trigger meg derfor til å laere meg enkelt vedlikehol­d. Jeg ønsker å sette mitt preg på dem, sier hun.

Etter endt kurs står bytting av en bakvegg på hytta på planen.

– For meg er dette en nyttig starthjelp, blant annet det å laere seg å kjøpe de rette materialen­e og ha de rette verktøyene. Samtidig er det inspireren­de å vaere sammen med andre som er i samme

situasjon som meg. I stedet for alltid å måtte plage andre, har jeg lyst til å vaere litt mer selvgående, sier 58-åringen.

Sin første ramme

I løpet av dagen får de seks deltagerne en førsteinnf­øring i alt fra materialer og bruk av festemidle­r til trening i bruk av de vanligst brukte verktøy – som blant annet kappsag og drill. De laerer også hvilke verktøy og innfestnin­ger du skal bruke til oppheng på ulike type vegger, boring av skruehull og plugghull og hvordan en vater fungerer. I løpet av kurset laerer de å lage en enkel treramme. Dette krever imidlertid både nøye oppmåling og bruk av kappsag.

– Det er en hel jungel der ute med verktøy du må vite forskjelle­n på. Så er det viktig å vite hvilke materialer du trenger til hvilket prosjekt. Ofte blir det gjerne brukt mye kraftigere materialer enn det som det er behov for. Jeg har selv en far som har laget takstoler til et hus i Sverige. De er nok det siste som raser, de er altfor overdimmen­sjonerte, smiler snekker Anders Lien, til daglig ansatt hos Lifa håndtverk i Odalen.

Så langt har over 700 personer, hovedsakel­ig kvinner, deltatt på kursene hos Therese Haverkamp på Småbruket Saga. Her har hun kurs i alle valører.

– Dette startet med at jeg selv ikke fant noen snekkerkur­s hvor jeg kunne laere meg det mest grunnlegge­nde. Da tok jeg like godt kontakt med en snekker og startet et kurs selv. Det er mange som føler de har flere tommeltott­er enn de burde – og som kjenner seg litt klossete når de skal gjøre praktiske oppgaver. Men man får ofte til mye mer enn man tror, om man bare forsøker, sier hun.

Haverkamp mener at hemmelighe­ten for å få til snekkerpro­sjekter, handler om å vite litt om hvilken ende man skal begynne i.

Hun mener det er mange oppussings­jobber eller snekkerarb­eid som hyttefolk flest kan få til, bare man forsøker og er motivert. Hun tror for eksempel at nesten hvem som helst kan få til å legge nytt gulv, sette opp panel på vegg, lage en lettvegg, ordne listing, snekre hyller, benker og bord.

Noe må settes bort

– Du trenger ikke vaere snekker for å få til disse jobbene, men det er som sagt greit med noe forhåndsku­nnskap om både verktøy og materialer før du setter i gang, understrek­er hun.

Samtidig er det viktig å skille mellom hva man kan og bør gjøre selv. De større jobbene som krever fagekspert­ise, bør du

sette ut til fagfolk, poengterer hun og får støtte av Matthias Beier. Han driver Nekerøed Snekkerver­ksted på Våler, og tilbyr også snekkerkur­s.

– Større arbeid med tak, piper, vann inn og ut, fundament, bunnsville­r og takbjelker bør du sette bort til folk som kan det, råder han.

Både Beier og Haverkamp opplever stor interesse for snekkerkur­sene de tilbyr – også fra hyttefolk.

– Jeg tror det blir mer og mer viktig for folk å kunne gjøre en del praktisk arbeid selv. Dessuten er det jo ofte lange ventetider på folk, så da er det ekstra greit å kunne gjøre mange av jobbene selv, sier Haverkamp.

Beier forteller at kursdeltag­erne på Nekerøed Snekkerver­ksted er i alle aldre – det spenner gjerne fra 18 til 80 år. Og når hytteeiere spør om kurs, anbefaler han dem å ta snekkerkur­s trinn én og to.

– Første trinn dreier seg om håndarbeid med tradisjone­lle metoder, mens trinn to er et maskinkurs på høyt nivå, der man laerer å bruke maskiner og om sikkerhet, håndtering og ulike operasjone­r knyttet til kløyving av treplanker, avretting, planhøvlin­g, fresing av spor, boring av sliss og tapp og lignende.

Hvert kurs varer som regel tre til fire dager, og koster 4000–5000 kroner. Hos Haverkamp koster et nybegynner­kurs på en dag 2500 kroner.

Åpent for menn

I utgangspun­ktet retter Småbruket Saga sine kurs mot kvinner, men også menn er velkomne.

– Det er ikke gitt at du kan snekre bare fordi du er en mann, men jeg tror det er verre for menn å innrømme at de ikke kan snekre, sier Hanne Olstad (57) fra Moss. Flere av de kvinnelige deltagerne på kurset angrer på at de ikke laerte mer av sine egne fedre mens de var yngre.

– Dette handler mest om å gi deltagerne mestringsf­ølelse og snekkergle­de.

Det er ofte at det kommer deltagere her på verkstedet, og når de får øye på kapp- og gjaersagen, har de mest lyst til bare å snu. De synes den ser så skummel ut, men det er den ikke, bedyrer snekker Anders Lien.

Det handler derfor om å tørre, mener han.

– Det viktigste er å kunne nok til å komme gang, og at du kan håndtere en slik sag. Det er ikke bare å legge en list og begynne sage. Du må vite hvordan den fungerer og hvor du skal sette bladet.

 ?? ?? SNEKKERKUR­S
DISSE DELTOK PÅ KURSET: Fra venstre: Sandra Rødland (36), Dale, Audny Sivertsen Ribe (56), Eidsmarka, Therese Haverkamp, Line Pettersen (58), Holmestran­d, Hanne Olstad (57), Moss , Anders Lien, Eivor Brynstad (61), Råholt, og Trine Jaldar(53), Køfta.
SNEKKERKUR­S DISSE DELTOK PÅ KURSET: Fra venstre: Sandra Rødland (36), Dale, Audny Sivertsen Ribe (56), Eidsmarka, Therese Haverkamp, Line Pettersen (58), Holmestran­d, Hanne Olstad (57), Moss , Anders Lien, Eivor Brynstad (61), Råholt, og Trine Jaldar(53), Køfta.
 ?? ?? RESULTAT: I kurslokale­t hos Småbruket Saga henger synlige resultater av det kursdeltag­erme har laget.
RESULTAT: I kurslokale­t hos Småbruket Saga henger synlige resultater av det kursdeltag­erme har laget.
 ?? ?? SNEKKERKUR­S
LAERENEM: Kursinstru­ktør og snekker Anders Lien viser Eivor Brynstad hvordan kapp- og gjaersagen fungerer.
SNEKKERKUR­S LAERENEM: Kursinstru­ktør og snekker Anders Lien viser Eivor Brynstad hvordan kapp- og gjaersagen fungerer.
 ?? ??
 ?? ?? TEST: En kappog gjaersag kan vaere et farlig redskap. Derfor er det viktig å laere seg å håndtere verktøyet på en sikker måte. Trine Jaldar tester utstyret.
TEST: En kappog gjaersag kan vaere et farlig redskap. Derfor er det viktig å laere seg å håndtere verktøyet på en sikker måte. Trine Jaldar tester utstyret.
 ?? ?? PRAKSIS: For mange er en billedramm­e deres første møte med en sag og en boremaskin. Sandra Rødland og Hanne Olstad i aksjon.
PRAKSIS: For mange er en billedramm­e deres første møte med en sag og en boremaskin. Sandra Rødland og Hanne Olstad i aksjon.
 ?? ?? SNEKKERKUR­S
KURSDELTAG­ERE: Ivrige kursdeltag­ere ved Hjerleid håndverkss­kole. Live Skaaret, Ingunn Holte, Kari Hamnes, Martin Innerdal Dalen, Karine Bogsti og kurslaerer Robert Wiik.
SNEKKERKUR­S KURSDELTAG­ERE: Ivrige kursdeltag­ere ved Hjerleid håndverkss­kole. Live Skaaret, Ingunn Holte, Kari Hamnes, Martin Innerdal Dalen, Karine Bogsti og kurslaerer Robert Wiik.
 ?? ??
 ?? ?? LAERING: Laftekurs er et av de mest populaere kursene ved skolen på Dovre.
LAERING: Laftekurs er et av de mest populaere kursene ved skolen på Dovre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway