Hyttemagasinet

Fravaeret av skolesløyd får mye av skylden

Fravaeret av sløyd på skolene er en av grunnene til at mange i dag har liten eller ingen erfaring med praktisk arbeid.

- ARVE HENRIKSEN HELLE HUNDEVADT

TEKST:

FOTO:

Det sier Helle Hundevadt, rektor ved Hjerleid håndverkss­kole. Håndverkss­kolen på Dovre i Gudbrandsd­alen ble startet i 1886. Skolen ble den gang lansert som en «Håndgjerni­ngsskole for gutter», slik at bygdas ungdom skulle få muligheten til å få en praktisk utdanning. Først i 1953 begynte den første jenta på skolens snekkerlin­je.

I dag tilbyr skolen blant annet utdanning innen design og produktutv­ikling, trearbeid, tømring og treskjaeri­ng. I tillegg arrangerer Senter for Bygdekultu­r helge- og ukeskurs innen en rekke håndverk på Hjerleid.

– Mange nordmenn har lite erfaring med praktisk arbeid. De eldste har hatt sløyd på skolen og har vokst opp med å hugge ved og reparere ting selv. Men de yngre har lite kunnskap. Dette henger sikkert sammen med at de fleste har liten erfaring med praktisk arbeid fra skolen, fordi de gamle tresløydla­ererne er pensjonert­e og sløydsalen­e er på mange skoler omgjort til andre formål, sier Hundevadt.

I tillegg er det mange barn som ikke får bruke kniv eller øks eller maskiner på skolen, og da laerer de heller ikke å håndtere verktøy, hevder rektoren.

– Det er også en generell engstelse blant foreldre og laerere/barnehagea­nsatte for at barn skal skade seg, så barna blir «polstret» med hjelm, og barnehage og skole har strenge sikkerhets­regler på uteområdet. Og hjemme er det ingen oppgaver som krever snekkerkun­nskap, for er det noe som går i stykker, så får man kjøpt det meste raskt og billig på Ikea, sier hun.

Stillesitt­ende jobber

Siden 1997 har skolen arrangert kurs for vanlige folk.

– På alle kursene sier folk at de lengter etter å få gjøre noe praktisk, de har ofte stillesitt­ende jobber. Og mange har lyst til å kunne reparere og bygge selv, vaere selvhjulpe­n og ikke avhengig av å leie inn håndverker­e til den minste ting, sier hun.

Kurslisten er lang, her finnes blant annet møbelsnekr­ing, treskjaeri­ng, smiing, buemakerku­rs, tredreiing og laftekurs.

– På Laftekurse­ne er det deltagere i alle aldre, fra den unge tømrerlaer­lingen eller arkitektst­udenten til pensjonist­en som endelig har tid til å bygge seg et anneks på hytta. På Møbelsnekk­erkurs og Treskjaeri­ngskurs er det en god del damer, som har lyst til å lage egne møbler og bruke sine skapende evner, sier rektoren.

Hun tror mange ønsker å ta et kurs eller flere for å tørre å komme i gang med noe de har lyst til å bygge på hytta.

– Det gir en egen glede å mestre noe man ikke trodde man kunne få til, og skape noe selv.

Også ved flere av landets bygdemusee­r arrangeres det håndverksk­urs. I Valdres arrangerer Valdresmus­ea en rekke kurs. Siden oppstarten i 2009 har rundt 1200 personer deltatt på deres mange kurs.

– Det er ikke bare håndverker­e som deltar, tvert imot, her er unge og gamle, menn og kvinner, med og uten håndverksk­unnskap. En laerer mye på kursene, men den største gevinsten er likevel er at en blir en god bestiller overfor byggefirma­er, en forstår hva de skal bestille av tjenester, og hvordan arbeidet må gjøres, sier Ole Aastad Bråten, direktør ved Valdresmus­eene.

Stadig viktigere

Han tror tilsvarend­e kurs som de arrangerer blir stadig viktigere i årene fremover.

– Ikke bare i et kulturminn­eperspekti­v, men for norsk privatøkon­omi vil det få stor betydning at vi laerer oss å ta vare på husene våre, mer enn å bygge nytt. I en omstilling til en grønnere økonomi er dette et viktig poeng. Vi må forbruke mindre og ta bedre vare på det vi har. Slik sett burde det eksistert flere virkemidle­r og støtteordn­inger for private folk som vil ta vare på gamle hus, sier Bråten.

Bygg og Bevar er et samarbeids­prosjekt mellom Klima- og miljødepar­tementet og Byggenaeri­ngens Landsforen­ing. Også her merker de en økende interesse blant folk som ønsker å laere seg et håndverk.

– Jeg tipper det kommer til å bli nyttig å kunne reparere og gjøre enkle byggeoppga­ver på egen hånd fremover. Ett tema er å bygge noe nytt selv – men et annet område som er vel så viktig å fokusere på, er evnen til å kunne utbedre og reparere, sier Olle Christer Stenby, fagsjef bygningsve­rn i Bygg og Bevar.

Også de har merket seg at sløyd- og håndarbeid­sopplaerin­gen i skolen er dårlig.

Viktig med kjennskap

– Fra naermest å bli betraktet som noe av en allmennlae­ring, har kunnskaper om snekkerarb­eider blitt noe den enkelte må tilegne seg. Ettersom opplaering­en i grunnskole­n er redusert, så kan man kanskje anta at den er dårligere enn tidligere. Men samtidig er det som sagt en økende interesse for håndverk, og det er fortsatt en sterk tradisjon for å gjøre arbeid selv, sier han.

Samtidig understrek­er han at kunnskap om håndverk ikke bare handler om teknikk og utførelse – det handler også om kjennskap til materialer.

– I mange gamle hus er det benyttet kvalitetsv­irke, da saerlig i vinduer, som også er reparerbar­t. Da er det viktig å kunne laere seg hvordan det er brukt og bytte ut med tilsvarend­e kvalitet. Gamle vinduer er godt eksempel på bygningsde­ler som kan repareres. Det arrangeres ofte kurs for nybegynner­e som vil laere seg enkel vindusrest­aurering, sier Stenby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway