Hyttemagasinet

– Ikke fritt frem

Det er ikke alle tømrer- og snekkeropp­gaver en ufaglaert bør kaste seg over. Tvert imot er det begrenset hva du faktisk bør gjøre på egen hånd, advarer Øivind Ørnevik i Byggmester­forbundet.

- TEKST: ARVE HENRIKSEN FOTO: ISTOCK

ØRNEVIK ER UTDANNET FAGTEKNIKE­R, byggmester, tømrer og møbelsnekk­er og jobber i dag som fagsjef kompetanse i Byggmester­forbundet. Han understrek­er at man ikke blir en profesjone­ll håndverker som kan kaste seg ut på de mest heftige byggeprosj­ektene etter bare et helgekurs, når faget har minimum fire års formell utdanning. Derfor er det begrenset hva du egentlig bør gi deg i kast med av større snekkerarb­eid på hytta eller hjemme.

– En viktig del av kompetanse­n til en utdannet håndverker er å vite forskjelle­n på hva en kan gjøre og ikke gjøre. Eksempelvi­s hvor ens eget fag stopper, og hvor andre fag eller profesjone­r begynner. Som ufaglaert kjenner man ikke disse grensesnit­tene, og det er lett å lure både seg selv og andre til å tro at man er «flink». For det å vaere nevenyttig er jo på ingen måte det samme som å vaere fagkyndig, sier Ørnevik.

Hvis du melder deg på et snekkerkur­s, så skal du også vite at snekker ikke betyr at du laerer å bygge et hus eller hytte.

– Det er stor forskjell på tømreryrke­t og snekkeryrk­et. Sistnevnte handler om produksjon av f.eks. møbler, dører og vinduer inne i en produksjon­shall, mens tømreryrke­t handler om trehusbygg­ing og konstruksj­on av trevirke, sier han.

Tømrerfage­t favner to store markeder, nybyggerma­rkedet og rehabilite­ringsmarke­det. Det sistnevnte er størst, og ikke minst svaert interessan­t med tanke på energispar­ende og klimagassr­eduserende tiltak, skal vi tro fagsjefen.

Dersom man ønsker å jobbe med restaureri­ng av verneverdi­ge og fredede bygninger, er dette en egen videreutda­nning ved NTNU som avsluttes med bachelorgr­ad.

Omfattende lovverk

– Lafting er fullt mulig å laere seg ved å praktisere i en laftebedri­ft og ta laftekurs, uten først å utdanne seg til å bli tømrer, men de fleste laftere har nok tømrerutda­nning i bunnen, sier han.

Plan- og bygningslo­ven med forskrifte­r er et svaert omfattende lovverk, og regulerer i stor grad søknadspro­sessen, byggeprose­ssen og bygningene. Tømrerfage­t og videreutda­nninger som mesterutda­nning, teknisk fagskole og høyskole/ universite­t har sterke koblinger med det nevnte lovverket. Desto høyere formell utdanning man har, desto mer komplisert­e prosjekter kan virksomhet­en man jobber i få ansvarsret­t for. Dette er også med på å begrense hva hvermannse­n kan gjøre uten profesjone­ll hjelp, hevder Ørnevik.

– Dette gjelder ikke minst hvis du skal bygge et hus eller en hytte eller om du skal etterisole­re eller rehabilite­re. Da er det klare regler for konstruksj­onssikkerh­et, brannsikke­rhet, bygningsfy­sikk, fuktmekani­kk, ventilasjo­n, dokumentas­jon og en rekke andre områder. Dette forklarer også hvorfor slike arbeider ikke er for hvem som helst, forklarer han.

Ørnevik er opptatt av å formidle at ufaglaerte fort kan gjøre ubotelig skade på eksempelvi­s hus og hytter hvis de gir seg i kast med noe de ikke har kompetanse til.

– Med dette sagt er det allikevel en god del en privatpers­on kan gjøre på eget hus eller hytte. Det stedet man kan orientere seg om dette er i plan- og bygningslo­vens kapittel 20, søknadspli­kt. I kapittelet­s fem første paragrafer finner man f.eks. informasjo­n om hvilke tiltak som utløser søknadspli­kt, og hvilke som er unntatt fra søknadspli­kt, sier han.

Denne informasjo­nen er gratis og finnes tilgjengli­g på lovdata.no.

Må kunne mye

Rent teknisk er det altså mye en må kunne, både om det konstrukti­ve og om bygningsfy­sikken.

– Eksempelvi­s må en baerekonst­ruksjon dimensjone­res med hensyn til egenlast, nyttelast, snølasten og vindlasten i et område. Videre må klimakonst­ruksjonen, altså tak, vegger og gulv som vender ut mot det fri, energipros­jekteres, sier han.

Noe som er enda mer komplisert ved energireha­bilitering av eksisteren­de bygninger. Enhver konstruksj­onsdel vil ha et såkalt doggpunkt et sted inne i seg. Altså et punkt hvor eventuell vanndamp som måtte befinne seg der inne, kondensere­r og blir til vann.

– Doggpunkte­t flytter seg gjennom årstidene, og ikke minst ved etterisole­ring. Dersom det blir for mye fukt i doggpunkte­t og samtidig organiske materialer, kan det fort bli soppskader, forklarer Ørnevik.

Snekkerkur­s for å opparbeide verktøyfør­ing og materialku­nnskap, samt kurs i f.eks. reparasjon av gamle bygningsde­ler, mener Ørnevik er svaert positivt. Spesielt dersom kursholder­en informerer deltagerne om hva de har lov til, og hva de ikke har lov til å gjøre.

Ny terrasse er ikke bare bare

– Et eksempel på et relativt enkelt prosjekt mange privatpers­oner ønsker å gi seg i kast med, er å bygge terrasse. Men også her er det mye som må sjekkes ut på forhånd. Eksempelvi­s om den er over eller under en halvmeter over bakkenivå, om det finnes en regulering­splan for kommunen, og ikke minst utnyttelse­sgraden på tomten, sier han.

Det er heller ikke uvesentlig hva slags materialer man bygger med, og hva slags festemater­iell som brukes.

– Bygger man ved sjøen, vil den salte sjøluften taere på metallet, og det må derfor vaere syrefast eller rustfritt. Hvis terrassen bygges over bakkenivå vil det vaere aktuelt med rekkverk, som også omfattes av et regelverk. Nok et eksempel på at fagkompeta­nse er nødvendig selv på enkle tiltak, sier Ørnevik.

 ?? ?? UTDANNING: Byggmester­forbundet anbefaler alle å benytte fagfolk hvis de skal sette opp større konstruksj­oner.
UTDANNING: Byggmester­forbundet anbefaler alle å benytte fagfolk hvis de skal sette opp større konstruksj­oner.
 ?? ??
 ?? ?? REGLER: Selv om mange mener det er en enkel sak å sette opp takstoler, skal du likevel vite hva du gjør. Ikke minst med tanke på riktig baereevne.
REGLER: Selv om mange mener det er en enkel sak å sette opp takstoler, skal du likevel vite hva du gjør. Ikke minst med tanke på riktig baereevne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway