Hyttemagasinet

Høye strømprise­r påvirker hyttebruke­n

Naer halvparten av hytteeiern­e sier i en undersøkel­se at høy strømpris påvirker bruken. Lei den ut, lyder rådet fra forbrukerø­konom.

-

Rundt 2500 kunder med egen hytte svarte på undersøkel­sen fra Gudbrandsd­al Energi om hvordan strømprise­ne påvirker dem. Nesten halvparten, 48,5 prosent, oppgir at høye strømprise­r har ført til at de i stor eller svaert stor grad bruker hytta mindre. Én av seks – 17 prosent – sier at de har vurdert å selge hytta som en følge av høye strømprise­r.

Forbrukerø­konom Silje Sandmael kan forstå at folk syns det blir dyrt å bruke strøm på hytta.

– Samtidig koster hytta fremdeles mye penger når den står ubrukt. Det kan jo koste flere hundre kroner dagen å bare eie en hytte, med lån, avgifter og vedlikehol­d. Det taksameter­et går hele tiden, selv om du ikke bruker strøm til å varme opp, sier hun til NTB.

– Mitt råd er å ikke la hytta stå ubrukt. Lei den heller ut, så får du dekket noen utgifter, sier Sandmael.

Hvis du bruker fritidsbol­igen din deler av tiden selv, kan du leie den ut andre deler av året for inntil 10.000 kroner skattefrit­t.

– Tjener du over 10.000 kroner, må du skatte av 85 prosent av overskride­nde beløp. Leier du ut hytta i så stor grad at det må anses som utleiehytt­e, må alle leieinntek­ter skattes av, sier økonomen. Hett marked De fleste hytter står faktisk ubrukt størstedel­en av året.

– I motsetning til våre naboland er nok vi nordmenn litt eiesyke. Tradisjone­lt sett har nordmenn hverken leid ut hytta eller boligen sin, sier Sandmael.

Nå er imidlertid noe på gli.

– Vi ser at med trangere økonomi er utleiemark­edet blitt mye, mye større for alt fra hytte og hus til bil og snøfreser.

Kategorien «fritidsbol­ig til leie» på Finn var i fjor mer besøkt enn noensinne, enda utleiepris­ene hadde økt.

– Lysten på norgesferi­e har vedvart hos nordmenn, selv om det er litt dyrere enn før. Og utlendinge­r nyter godt av at kronekurse­n har svekket seg de siste årene, sier Sandmael.

Leie eller eie

De siste årene har utgiftene økt for hytteeiere: vedlikehol­d, kommunale avgifter, eiendomssk­att, avdrag og renter på lån, forsikring, festeavgif­t og strøm – det meste er blitt dyrere.

Sandmael anbefaler at folk tenker nøye gjennom om de egentlig trenger å eie en hytte hvis de synes det er for dyrt å bruke den.

– Hva er formålet med hytta? Vi kjøper eller beholder ofte hytta for å ha et familieste­d som skal gå i arv i generasjon­er. Men er det nødvendig? Du kan få mye mer for pengene for eksempel ved å leie eller dra på utenlandsf­erier på bra hotell for prisen det koster å ha en hytte.

 ?? Foto: NTB ??
Foto: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway