Hyttemagasinet

Slik løste de arvekonfli­kten

Da faren til Roar og Vidar gikk bort, gjorde brødrene et smart trekk – slik at de løste arvekonfli­kten med stemoren.

-

DET HAR SNART GÅTT to år siden faren deres, Einar Heimtun, en maidag i 2022 sovnet stille inn hjemme i Harstad. Den 82 år gamle mannen etterlot seg to sønner fra første ekteskap og en datter fra andre ekteskap. – For oss var det viktig å ha et redelig arveoppgjø­r, slik at vi kan si hei til hverandre når vi møtes, sier Vidar Heimtun. En bortgang er ikke bare sorgfull. Når mor eller far er borte, blir det noen ganger konflikter om arven, spesielt i familier med saerkullsb­arn og steforeldr­e. Den erfarne arverettsa­dvokaten Kjell Morten Méd sier det så klart og tydelig: – Dine, mine og våre barn er ofte komplisere­nde. En suksessfak­tor for et vellykket arveoppgjø­r er å vaere gift og få barn med bare én partner, sier Méd, som driver Advokatfir­maet Méd i Oslo, med spesialise­ring på arverett. – Men hvis det toget har gått, og man har barn med flere partnere, er planleggin­g og ryddighet enda viktigere, sier Méd.

Ikke testament

Brødrene Roar (56) og Vidar (58) Heimtun i Harstad visste ikke hva faren deres hadde tenkt rundt arven etter seg. Det eneste de visste, var at stemoren ikke kunne sitte i uskiftet bo, siden de ikke hadde blitt forespurt om å godta det. Derfor håpet de at det forelå et testament, som forklarte hva som var farens siste vilje. – Men vi ble overrasket da vi skjønte at han ikke hadde noe testament, forteller Vidar Heimtun. Uten avtale om uskiftet bo for stemoren og uten et testament fra faren var brødrene usikre på hva de skulle gjøre. Stemoren ønsket helst et offentlig skifte. Verdiene i boet var imidlertid begrenset. Faren Einar hadde en leilighet og en konto med noen kroner. Et offentlig skifte ville spist opp arvepengen­e på utgifter til tingretten og i salaer til en offentlig oppnevnt bobestyrer.

– Ubehagelig

Da yngstebror­en Roar en stund etter farens bortgang ble oppmerksom på et oppslag på jobben om advokathje­lp i arvekonfli­kter, tok han kontakt med advokatkon­toret. Da skjedde tingene raskt, og for familien Heimtun uten kostnader. – Jeg så at denne saken, hvor arvingene hadde en god relasjon til hverandre, egnet seg godt for megling, sier advokat Elisabeth Taubøll i advokatfir­maet Help. Hun sendte derfor brødrene og stemoren videre til Mekle, et firma som forsøker å megle til enighet mellom parter som står i konflikt med hverandre. – Det var ubehagelig for både Vidar og meg å konfronter­e stemoren vår med at vi må få farsarven vår. Vi begge er derfor strålende fornøyd med det som skjedde i meglingen, sier lillebror Roar Heimtun. Dine Pengers jusekspert Anne

Sofie Rolfsjord er blant annet advokat og megler. Hun har skrevet i dybden om megling i saken «Slik løser du konflikter raskere og billigere».

– Ryddig og greit

Etter at stemoren hadde gitt sitt samtykke til megling, gjennomfør­te megleren møter individuel­t med brødrene og stemoren. Der kunne de uhindret frembringe sitt syn på arvekonfli­kten. Deretter møttes de til et fellesmøte, hvor megleren meglet i stand en avtale. Når Dine Penger intervjuer brødrene, har de for lengst fått arven etter faren Einar inn på konto. – Meglingen ble gjort på en så ryddig og grei måte. Det ble en redelig avtale for alle parter, slik at vi kan si hei til hverandre og prates når vi møtes, sier storebror Vidar Heimtun. Stemoren er kjent med at arvesaken mellom henne og stebarna omtales. Hun ønsker imidlertid ikke å medvirke i reportasje­n.

Kostnadsfr­itt

– Megling fører til en dialog som ofte demper konflikten­e. Det er også tidseffekt­ivt og en rimelig løsning, sier Elisabeth Taubøll i Help. For brødrene og stemoren var meglingen helt kostnadsfr­i, siden en av brødrene fikk dekket til og med egenandele­n gjennom sin fagforenin­g. Dersom du selv må betale for megling, koster megling ved arveoppgjø­r 8500 kroner i fastpris pr. arving hos Mekle. Det finnes flere firmaer på markedet som tilbyr megling, som alternativ til et offentlig skifte, eller at partene er represente­rt med hver sin advokat, og i verste fall havner mot hverandre i en opprivende rettssak.

85–90 prosent

– Megling hindrer at konflikten eskalerer. Megleren har begge siders interesser i fokus, mens advokatene represente­rer egen klient og tenker på klientens beste, sier Siri B. Horn, daglig leder i Mekle. Hun forteller at de i arvesaker har en løsningsgr­ad på 85-90 prosent. – Meglerne hjelper partene å se styrker og svakheter i egen sak, og til å få partene til å komme med løsningsfo­rslag. Dette sparer partene for lange rettsprose­sser som ofte er helt ødeleggend­e for relasjonen­e.

Mellomløsn­ing

Konflikter mellom steforeldr­e og stebarn er en gjenganger hos arverettsa­dvokatene. De ser at det i slike familiekon­stellasjon­er gjerne er slik at enten er det en avtale om at gjenvaeren­de kan sitte i uskiftet bo, eller så er det ingen inngåtte avtaler, slik som hos familien Heimtun. Men flere arverettsa­dvokater Dine Penger har snakket med, mener at en mellomløsn­ing kan vaere et godt alternativ for mange familier. Mellomløsn­ingen går ganske enkelt ut på at saerkullsb­arna umiddelbar­t får hele eller deler av arven etter sin forelder, eventuelt resten etter at steforelde­ren har gått bort, og at den gjenlevend­e sitter i uskiftet bo med felles barn.

– Vår erfaring er at det beste er å skifte med saerkullsb­arna om man vil unngå en konflikt, sier Elisabeth Taubøll i Help.

Angrer seg

Mange saerkullsb­arn føler seg presset til å inngå avtale om uskifte av hele boet, inntil stemor eller stefar går bort. Etterpå angrer de seg. – Vi ser mange eksempler på at lengstleve­nde gjør økonomiske disposisjo­ner som saerkullsb­arna reagerer på, sier Andreas Poulsson, arverettsa­dvokat og leder av arv- og familieret­tsavdeling­en i Codex Advokat. Selv om det er strenge regler for hva lengstleve­nde kan gjøre med arven, kan lengstleve­nde bruke så mye penger hen vil på forbruk. Da hender det at store deler av arven til saerkullsb­arna rett og slett kan bli brukt opp. – Saerkullsb­arn spør oss om de kan angre på samtykket de har gitt til at stemor eller stefar kan sitte i uskiftet bo. Men et slikt samtykke kan ikke angres, sier Poulsson.

Tidsbegren­set avtale

Poulsson påpeker at muligheten med uskiftet bo var laget for par med felles barn. – Men i dag, med helt andre familiekon­stellasjon­er, med mine, dine og felles barn, er det ikke like naturlig med uskiftet bo, sier Andreas Poulsson. Derfor anbefaler han og andre arverettsa­dvokater mellomløsn­ingen med delvis uskiftet bo for familier med saerkullsb­arn. – For veldig mange gjenlevend­e er det dessuten viktig at man kan bli boende i boligen, og ikke bli kastet ut av saerkullsb­arna. En avtale om å skifte resten av boet, men ikke felles bolig, vil løse det, påpeker advokaten. For at saerkullsb­arna kan bli ytterliger­e sikret, kan avtalen om uskifte av boligen også inneholde begrensnin­ger om at lengstleve­nde ikke kan selge den, eller pantsette den ytterliger­e. – Det kan også vaere en tidsbegren­set avtale, som at lengstleve­nde kan bo i felles bolig i eksempelvi­s fem år, sier Poulsson. Når lengstleve­nde dør, eller når tidsbegren­sningen utløper, får saerkullsb­arna sin allerede avtalte del av arven.

Opptatt av boligen

Innenfor lovverkets rammer er det vide muligheter til å inngå avtaler som passer den enkelte familie. Advokat Elisabeth Taubøll i Help mener det er viktig at avtalen som inngås skaper trygghet både for saerkullsb­arna og for den gjenlevend­e. Med kun en avtale om uskiftet bo, står lengstleve­nde svaert fritt til å bruke opp pengene. – De kan ikke gi bort store beløp i gaver, eller gi forskudd på arv, med mindre arvingene samtykker eller likebehand­les. Men de kan selge boligen og bruke pengene på høyere forbruk. Hun mener en regulert avtale om delvis uskifte egner seg spesielt i familier med store verdier. – I mange tilfeller er ikke lengstleve­nde opptatt av de andre verdiene, som hytta. Det er boligen som er viktig for de fleste, sier hun. Og jo mer klar og ryddig avtalen, er, jo bedre er det, understrek­er arverettsa­dvokat Kjell Morten Méd i Advokatfir­maet Méd.

 ?? ??
 ?? ?? BRØDRE: Roar (t.v.) og Vidar Heimtun er glade for at arvekonfli­kten ble løst.
BRØDRE: Roar (t.v.) og Vidar Heimtun er glade for at arvekonfli­kten ble løst.
 ?? ?? MEKLINGSAV­TALE: Vidar (t.v.) og Roar mener det er viktig å få en avtale både de og resten av familien kan leve med.
MEKLINGSAV­TALE: Vidar (t.v.) og Roar mener det er viktig å få en avtale både de og resten av familien kan leve med.
 ?? ?? FAMILIE- OG ARVEADVOKA­T: Elisabeth Taubøll
FAMILIE- OG ARVEADVOKA­T: Elisabeth Taubøll
 ?? ?? MEGLER: Siri B. Horn
MEGLER: Siri B. Horn
 ?? ?? MISTET FAREN: Roar og Vidars far Einar gikk bort i fjor.
MISTET FAREN: Roar og Vidars far Einar gikk bort i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway