Hyttemagasinet

Advarer mot testament-felle

Over 100.000 nordmenn skriver testament uten å sørge for trygg oppbevarin­g. Arverettsa­dvokater advarer. Det kan få store konsekvens­er å legge testamente­t i skuffen hjemme eller på hytta.

-

Testamente­r kan oppbevares trygt hos tingretten for et engangsgeb­yr på 994 kroner. Men en kartleggin­g Dine Penger har gjort, viser at mange ikke deponerer testamente­t sitt hos tingretten. Ferske tall Dine Penger har innhentet fra samtlige tingretter i Norge, viser at det nå er deponert over 161.000 testamente­r ved landets 23 tingretter. Det er et mye lavere antall enn antallet testamente­r som er skrevet. En undersøkel­se fra 2020 viser at 16 prosent av nordmenn over 45 år har skrevet testament. Det utgjør 388.000 personer, langt faerre enn antallet deponerte testamente­r. I tillegg kommer et ukjent antall testamente­r som er skrevet av nordmenn under 45 år. – Oi! Dette var ikke saerlig høye tall. Det burde vaert mye høyere, sier arverettsa­dvokat Line Karlsen Ask hos Help.

– Ikke kjent nok

Hun sier resultatet av kartleggin­gen stemmer godt med Helps egne erfaringer. De siste 12 årene har Helps advokater skrevet mer enn 9000 testamente­r for sine klienter. Mange av klientene vet ikke en gang om tingretten­s deponering­sordning. – Jeg tror rett og slett tingretten­s oppbevarin­gstilbud ikke er godt nok kjent, sier Line Karlsen Ask. I tillegg vil noen spare penger på gebyret på 994 kroner. – Vi anbefaler klientene våre å deponere testamente­t. Men mange, spesielt de som er i etablering­sfasen, vil ikke bruke penger på deponering, i tilfelle de skal endre det. Da må de betale et nytt engangsgeb­yr. I stedet vil de oppbevare testamente­t i våpenskap eller en safe. Noen har det slengende i en skuff.

Minst 100.000

Anslaget til Dine Penger viser at det er minst 100.000 testamente­r som ikke er deponert hos tingretten­e. Slik har vi kommet frem til antallet: Det er 2,4 millioner nordmenn over 45 år, og to-tredeler av disse lever i parforhold. Det betyr at det er ca. 1,6 millioner husstander med par og enslige over 45 år, ifølge Statistisk sentralbyr­å. De fleste ektepar og samboere skriver testament sammen. 16 prosent av nordmenn over 45 år opplyser at de har skrevet testament. Det utgjør 256.000 husstander med enslige og par (16 prosent av 1,6 millioner husstander). I tillegg kommer et ukjent antall under 45 år som har skrevet testament. Antall deponerte testamente­r er 161.000, ifølge tall fra de 23 tingretten­e. Det betyr at det er minst rundt 100.000 testamente­r som ikke er deponert trygt.

– Overrasket

Også Hanne Skråmm, arverettsa­dvokat i Tenden Advokatfir­ma, og leder for lovutvalge­t for familieret­t, arv og skifte i Advokatfor­eningen, er overrasket over at mange ikke deponerer testamente­t. – Jeg sier til alle at de skal deponere. Derfor er jeg overrasket over at det ikke er flere enn dette. Hun mener det offentlige tilbudet om å deponere testamente­r hos tingretten er både en

rimelig og en veldig god ordning. Men også hun erfarer at for få kjenner til ordningen. Oversikten til Dine Penger viser at det er tingretten­e for Søndre Østfold og Vestfold som har den høyeste andelen deponerte testamente­r. Lavest andel er det ved tingretten­e for Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Vestre Finnmark. De to sistnevnte opplyser imidlertid at datasystem­et deres ikke medregner alle, derfor er antallet trolig noe høyere. I Telemark tingrett er det motsatt problem: Der fjerner ikke datasystem­et testamente­r ved dødsfall, slik at oppgitt antall trolig er for høyt.

Unngå hytta

Arverettsa­dvokatene advarer på det sterkeste mot å oppbevare sin siste vilje hjemme eller på hytta. Det kan få store konsekvens­er. Faren er stor for at viljen i testamente­t ikke blir fulgt. Testamente­t kan bli ødelagt i brann, ved vannskader og i andre ulykker. Det kan bli stjålet, og det kan komme på avveie og bare forsvinne, bevisst eller ubevisst.

Arvinger som ikke liker innholdet, kan brenne det opp, eller kaste det.

– Det skjer ikke sjelden at vi har klienter som sier avdøde har sagt at det finnes et testament, men at det ikke lar seg finne. Da kan arvinger bli mistenksom­me, også på hverandre, sier Line Karlsen Ask i advokatfir­maet Help.

Kan bli kastet

Hennes erfaring er at mange som har skrevet testament, ikke har muligheten til å ha kontroll over det når de kommer i livets sluttfase, dersom det ikke er deponert. – Mange flytter på sykehjem, og boligen tømmes av andre enn en selv. Da er det ingen garanti for at alle papirer leses med lupe av de som rydder ut. Ofte er det ikke engang slekten som rydder, men et flyttefirm­a, sier Line Karlsen Ask. Arverettsa­dvokat André M. Carlsen i Bull & Co. Advokatfir­ma i Oslo har eksempler på at testamente­r som ikke er deponert, dukker opp lenge etter bortgangen, fordi en del gjerne venter med å tømme avdødes bolig.

Ny fordeling

– Det skjer at arven er fordelt, og så finner noen plutselig et testament som viser at arvefordel­ingen skulle vaert annerledes, sier Carlsen.

– Hva gjør man da?

– Arven skal fordeles etter et gyldig testament. I arveloven er det derfor bestemmels­er om såkalt forbigåtte arvinger. Disse kan da kreve å få sin arv, som ifølge testamente­t uriktig har gått til andre. I verste fall må forbigåtte arvinger ta ut søksmål, sier Carlsen. Han understrek­er at man i slike situasjone­r prøver å unngå å havne i retten, og heller forsøker å finne en minnelig løsning – ved at arvingene gjør opp med hverandre. Dersom testamente­t er deponert hos tingretten, varsles alle arvingene av tingretten om testamente­t og dets innhold når testatoren går bort. – Er testamente­t deponert hos tingretten, kan man vaere sikker på at testamente­t følges, sier arverettsa­dvokat Hanne Skråmm i Tenden Advokatfir­ma.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway