Hyttemagasinet

Flere frykter at arven skal forsvinne ut av familien

Stadig flere voksne barn lurer på hvordan de kan unngå at den nye steforelde­ren ender opp med arven de venter på. Dette svarer advokatene.

-

I MANGE FAMILIER HAR foreldrene­s nye forhold – gjerne til en del yngre partnere – blitt en kime til arvekonfli­kt. – Veldig mange ringer oss og sier at pappaen deres har begynt å reise på fancy turer til Thailand, sier Line Karlsen Ask, fagansvarl­ig for arverett i advokatfir­maet Help. – Barna aksepterer gjerne at deres egen mamma eller pappa koser seg. Men følelser settes i sving dersom stemor eller stefar lever livets glade dager med arven man venter på, sier Hanne Skråmm, leder i Advokatfor­eningens lovutvalg for familieret­t, arv og skifte, og arverettsa­dvokat i Tenden Advokatfir­ma. De mener det er en stor samfunnsen­dring på gang, hvor de eldre lever lenger, er friskere, reiser mer – og finner kjaerlighe­ten på nytt. – Dermed oppstår det oftere situasjone­r hvor arven reduseres, og i verste fall forsvinner helt, sier Ask.

Mer verdier

Dessuten handler det om stadig større verdier som kan bli borte. – Vi ser konflikter mellom barn og steforeldr­e oftere, rett og slett fordi det handler om mer verdier, spesielt større boligverdi­er, sier Skråmm. Også familiehyt­ta er en potensiell konfliktsk­aper, hvis denne skulle tilfalle den nye samboeren. – Jeg tror det skyldes at dette er den eiendelen som det er mest følelser knyttet til. Man har tilbragt feriene på hytta og det gir ofte gode assosiasjo­ner. Man har derfor mange gode minner knyttet til dette stedet. Kanskje man fikk sitt første kyss på sommerhytt­a, barna laerte å gå på ski på fjellhytta, man har arrangert påskeskire­nn osv. Dette gir en ekstra verdi. For mange er det derfor viktig å beholde dette stedet i familien, sier hun. Problemene oppstår både etter skilsmisse, og når den ene forelderen går bort. Faren øker dersom aldersfors­kjellen til den nye partneren er stor, og dersom den nye partneren bor i utlandet, mener arveadvoka­tene.

Lever lenger

I tillegg til at vi lever lenger og bruker mer penger mens vi lever, øker også skilsmisse­tallene blant seniorene. Dermed havner mange flere seniorer på ny partnerjak­t. De siste 30 årene har skilsmisse­tallene doblet seg blant seniorene. Dine Penger har tidligere hentet ut statistikk fra Statistisk sentralbyr­å, som viser at antallet seniorer som skiller seg stiger kraftig.

Fine og dyre gaver

Arven forsvinner blant annet ved at den nye partneren tilgodeses med fine og dyre gaver. Det kan vaere kostbare diamanter, dyre merkeklaer og annen luksus. Arv kan også forsvinne med en stor ektefellea­rv, dersom de gifter seg. Med et testament kan ektefellea­rven gjøres langt

 ?? ?? ARVERETTSA­DVOKAT: Hanne Skråmm Ryan Burch www.tokenphoto.com
ARVERETTSA­DVOKAT: Hanne Skråmm Ryan Burch www.tokenphoto.com
 ?? ?? ARVERETTSA­DVOKAT: Line Karlsen Ask HELGE MIKALSEN / VG
ARVERETTSA­DVOKAT: Line Karlsen Ask HELGE MIKALSEN / VG
 ?? ?? SAMLIVSEKS­PERT: Frode Thuen Jørn E. Kaalstad / VG
SAMLIVSEKS­PERT: Frode Thuen Jørn E. Kaalstad / VG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway