Hyttemagasinet

Dette kan du gjøre med hytta før du dør

Det er viktig å ha klart for seg hva man kan gjøre mens man ennå er i live, og hva du kan legge til rette for i etterkant.

- TEKST HYTTEADVOK­ATEN MARTE RISØY ADVOKAT CAROLINE SOFIE TENHOLD

Skillet er viktig fordi de disposisjo­nene som anses som dødsdispos­isjoner er «underlagt» arvelovens regler og begrensnin­ger. For å unngå arvelovens begrensnin­ger må disposisjo­nene skje i live.

Så lenge du er i live, kan du:

Skreddersy ordninger og løsninger for hvem som skal overta hytta. I utgangspun­ktet kan eieren gjøre hva hen vil, herunder gi bort hva man vil (for eksempel hytta) til hvem man vil. Det finnes imidlertid noen begrensnin­ger. Blant annet er du pålagt begrensnin­ger i råderetten hvis du sitter i uskiftet bo etter avdød ektefelle. Gir du forskudd på arv til en eller flere arvinger, er også råderetten din begrenset i den forstand at også øvrige arvinger må kompensere­s ved din død. Så lenge du er i live og er ved dine fulle fem, er utgangspun­ktet at du kan gjøre hva du vil med eiendommen­e dine, løsøret ditt og pengene dine. Det betyr at du i utgangspun­ktet kan gi bort hytta til hvem du vil, enten det er til noen internt i familien, eller til utenforstå­ende. Det gjelder noen begrensnin­ger for de som sitter i uskiftet bo. Utgangspun­ktet er altså at det først er når du faller fra, at arvelovens begrensnin­ger trer inn og bestemmer hvem som skal arve hva, sammen med et eventuelt testament.

Gave og forskudd på arv

I live har du blant annet mulighet til å gi gave og forskudd på arv. En gave og forskudd på arv er ikke det samme. Hovedregel­en er at du kan gi gaver til hvem du vil, så lenge du lever. En gave skal ikke blandes inn i et fremtidig arveoppgjø­r. Når det er tale om forskudd på arv, innebaerer dette at ytelsen skal avkortes i livsarving­en(e)s fremtidige arv. Enkelt forklart: Har avdøde to arvinger, A og B, hvor A har fått kr 100.000 i forskudd på arv, skal B tilgodeses med kr 100.000 (på bekostning av A) den dagen arveoppgjø­ret skal forestås.

Hvordan gi forskudd på arv?

I forbindels­e med at en ny arvelov trådte i kraft 1. januar 2021, kom det nye regler for hvordan man kan gi forskudd på arv. Skal du gi forskudd på arv til en livsarving, må det settes som en betingelse at ytelsen skal avkortes i livsarving­ens arv. Det vil si at du må informere mottageren senest i det øyeblikket forskuddet gis, og mottageren må akseptere denne betingelse­n. Det stilles ikke noe formkrav, men det følger av arveloven at en betingelse om avkorting «bør vaere skriftlig og gjort kjent for de andre livsarving­ene».

Anbefaler gavebrev

Vi anbefaler at det opprettes et gavebrev. I gavebrevet bør du konkretise­re hva du gir i forskudd på arv, at det settes som en betingelse at ytelsen skal avkortes i fremtidig arv, og andre eventuelle betingelse­r du setter ved ytelsen. F.eks. kan det vaere aktuelt å sikre seg bruksrett til hytta, eller å bestemme at arveforsku­ddet og avkastning­en skal vaere mottageren­s saereie. Videre kan du legge føringer for hvordan arveforsku­ddet skal komme til fradrag. Dersom du ikke legger noen føringer for hvordan avkortinge­n skal skje, vil avkortings­beløpet

settes til verdien av ytelsen da den ble mottatt. Å sikre dokumentas­jon rundt arveforsku­ddet, kan bidra til å hindre misforståe­lser, uklarheter og mulige konflikter som kan oppstå i forbindels­e med et fremtidig arveoppgjø­r.

Må tinglyses

Dersom du skal gi fast eiendom i forskudd på arv – for eksempel familiehyt­ta, må du samtidig sørge for at du tinglyser eierskifte­t ved å fylle ut et skjøte og sender dette til Kartverket. Man må også enten søke om konsesjon, fylle ut en erklaering om konsesjons­frihet, eller godtgjøre at det ikke er nødvendig. Vaer oppmerksom på at dersom man overfører en eiendom i forskudd på arv til én eller flere livsarving­er, skal mottager betale dokumentav­gift på overføring­en. Forskudd på arv anses som «gave» etter reglene for dokumentav­gift. Ved forskudd på arv kan man altså ikke påberope seg unntaksreg­ler, slik man kan dersom man arver en eiendom etter at giver har gått bort. I tillegg kan eiendomsov­erføringen ha noen skattemess­ige sider. Vi går ikke naermere inn på dette her.

Hva er en fremtidsfu­llmakt?

En «fullmakt» innebaerer at en person (fullmektig­en) har myndighet til å opptre eller handle på vegne av en annen person (fullmaktsg­iver). Det ligger i begrepet «fremtidsfu­llmakt» at det er en fullmakt som skal gjelde fra en gang i fremtiden. Mer konkret vil en fremtidsfu­llmakt få sin virkning fra tidspunkte­t fullmaktsg­iveren på grunn av sinnslidel­se – herunder demens, eller alvorlig svekket helbred – ikke lenger er i stand til å ivareta sine egne interesser, jf. vergemålsl­oven § 78. Med dette som utgangspun­kt innebaerer det altså at dersom du,

frem til dagen du dør, er i god form og kan ivareta dine egne interesser, så vil fremtidsfu­llmakten aldri bli benyttet. En fremtidsfu­llmakt vil tre i kraft og ha en funksjon mens du lever. Ønsker du derimot å legge føringer for hva som skal skje etter at du har gått bort, må du opprette et testament.

Hvorfor trenger du en fremtidsfu­llmakt?

En fremtidsfu­llmakt er et privat alternativ til vergemål. I stedet for at Statsforva­lteren avgjør hvem som skal vaere vergen din, kan du selv bestemme hvem som skal hjelpe deg med å utføre gjøremål og ivareta interessen­e dine. Videre kan du sette rammene for hvordan fullmektig­en kan disponere over midlene dine. Å opprette en fremtidsfu­llmakt gir deg en mulighet til å bestemme over midlene dine, du har mulighet til å formidle det som er viktig for deg, og hvordan du vil at livet ditt skal vaere. Det gir deg med andre ord større grad av selvbestem­melse også etter at du ikke lenger er i stand til å ta stilling til spørsmål på egne vegne. I fremtidsfu­llmakten kan du bl.a. legge føringer for forvaltnin­g av eiendom, eiendeler, behandling av sykdom. Det er også mulig å gi instruksjo­ner om gaver og arveforsku­dd dersom du ønsker dette. Blir verge derimot oppnevnt gjennom Statsforva­lteren, vil vergen vaere underlagt en rekke disposisjo­nsbegrensn­inger. En offentlig oppnevnt verge har blant annet ikke anledning til å selge fast eiendom, og heller ikke anledning til å leie ut leilighete­n

Å opprette en fremtidsfu­llmakt gir deg en mulighet til å bestemme over midlene dine, du har mulighet til å formidle det som er viktig for deg, og hvordan du vil at livet ditt skal vaere.

din, uten først å innhente samtykke fra Statsforva­lteren. Å opprette en fremtidsfu­llmakt vil altså kunne sørge for raskere ivaretagel­se av dine personlige og økonomiske interesser. At en fullmektig kan bistå deg med eiendomssa­lg eller utleie av boligen hvis du f.eks. må flytte på sykehjem, kan forhindre at hus blir stående ubebodd og forfaller, eller at boligen ikke blir leid ut, og dermed kun er en løpende utgiftspos­t. Å opprette en fremtidsfu­llmakt vil ofte vaere en enkel prosess, men det oppstilles noen krav som må vaere overholdt for at dokumentet skal vaere gyldig opprettet. Følges ikke vergemålsl­ovens regler, vil fremtidsfu­llmakten vaere ugyldig.

Etter sin død

Etter død skjer fordelinge­n etter arvelovens regler, eventuelt ved siden av testament – hvis man har opprettet det. Utgangspun­ktet er at barn og deres etterkomme­re, avdødes livsarving­er, har førsteprio­ritet på å arve. Barn, barnebarn og deres etterkomme­re er i det vi kaller første arvegangsk­lasse. Det vanligste er at arven fordeles mellom avdødes barn. Dersom avdøde ikke har gjenlevend­e slekt i første arvegangsk­lasse, går arven over i andre arvegangsk­lasse. Da arver avdødes foreldre, søsken, søskens barn, barnebarn og oldebarn. Arv går kun over i neste arvegangsk­lasse om det ikke finnes gjenlevend­e slekt i den første arvegangsk­lasse. Der det ikke finnes gjenlevend­e slekt i andre arvegangsk­lasse, arver avdødes besteforel­dre, tanter og onkler, kusiner og fettere. Dette er tredje arvegangsk­lasse. Slektninge­r som befinner seg utenfor tredje arvegangsk­lasse, arver ikke.

Like mye

Alle arvinger arver like mye innenfor sin gren. Dersom avdøde har tre barn, vil hvert barn få én tredjedel hver. Dersom et arveberett­iget barn skulle vaere avgått ved døden, vil deres arv fordeles videre til deres barn. Arven følger altså videre i den enkeltes gren. I tillegg tik det som her er nevnt om livsarving­er, er det viktig å huske på avdødes ektefelle. Ektefelle har alltid arverett. Samboere har bare en begrenset rett til å arve. Ektefellen arver alltid sammen med arvingene i første og andre arvegangsk­lasse. Hvor mye ektefellen arver, beror på hvor mye arv som skal fordeles. To tredjedele­r av formuen til den avdøde er pliktdelsa­rv for livsarving­ene. Denne er likevel aldri større enn 15 ganger grunnbeløp­et i folketrygd­en. Grunnbeløp­et i folketrygd­en er pr. dags dato kr 118.620. Der avdøde ikke har gjenlevend­e arvinger i første eller andre arvegangsk­lasse, arver ektefellen alt. Dersom du er samboer, er reglene litt annerledes. Samboer som har eller venter felles barn med avdøde, har rett til en arv på fire ganger grunnbeløp­et i folketrygd­en. Dersom du og samboer ikke har felles barn, må samboer begunstige­s i testament for å arve.

Hvem skal overta tingene?

Hvem skal overta eiendelene i et arveoppgjø­r? Det kan vaere mange følelser og forventnin­ger tilknyttet arvegods. Etter arveloven kan arvingen overta bestemte eiendeler i boet hvis det ikke er noen av de andre arvingene som motsetter seg dette. Er det uenighet om en arving skal få overta en eiendel, kan arvingen overta eiendelen hvis gode grunner taler for det, og det ikke er noen rimelig grunn for de andre arvingene til å motsette seg det. Eiendeler som ikke overtas, kan hver arving kreve solgt.

Hva med hytta?

En hytte kan vaere blant typiske eiendeler som må fordeles. Dersom du har flere barn, kan problemer oppstå. Skal barna dele på hytta i fremtiden, eller skal ett av barna overta den? Slike samtaler kan vaere vanskelige å ta – men kan spare familien for mye konflikt. Det viktigste er å gjøre arvingene bevisst på dine ønsker. Dersom du selv deler hytte med din bror, kan det bli praktisk vanskelig dersom mange søskenbarn skal dele samme hytte i fremtiden. Jo flere arvinger, desto større potensial for konflikt. Vårt råd er derfor å vaere føre var – ta slike samtaler før problemene er et faktum. I noen tilfeller kan det vaere gunstig å opprette testament. Dette gjelder saerlig der du har barn fra flere samboer- eller ekteskap, ønsker å sikre gjenlevend­e samboer eller har spesielle ønsker for hvordan dine verdier skal fordeles. Vaer oppmerksom på at det gjelder strenge formkrav for testament. Det er også begrensnin­ger for hva som kan bestemmes i testament. Vi anbefaler at man tar kontakt med advokat for å vaere sikker på at testamente­t blir satt opp riktig.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway