Hyttemagasinet

Så mye har du lov til å bruke hytta

Noen er så glad i hytta at de ønsker å flytte dit. Andre bruker hytta mer enn de er hjemme, uten å melde flytting. Dette er reglene som gjelder.

- TEKST KARI BYKLUM FOTO VIDAR ASKLAND

Kanskje du har mye hjemmekont­or eller er blitt pensjonist og ønsker å vaere mer på hytta. Det er lett å forstå. Det finnes nesten en halv million hytter og fritidseie­ndommer her i landet, og vi kan trygt si at ingen er mer glad i hyttelivet enn nordmenn. Men er det likevel en god idé å flytte dit? Og er det fritt frem å gjøre det? – Nei, det er ikke fritt frem, og du bør sette deg godt inn i regelverke­t og mulige konsekvens­er før du sender flyttemeld­ing, sier Elin Imsland, divisjonsd­irektør i Skatteetat­en. Det er Skatteetat­en som har ansvar for bostedsreg­istrering i Folkeregis­teret, men det er kommunen som bestemmer om du oppfyller deres krav og faktisk får lov til å flytte på hytta. – En av forutsetni­ngene for å kunne flytte på hytta er at du tilbringer mesteparte­n av tiden din der. Hovedregel­en i folkeregis­terloven er at du skal vaere folkeregis­trert på adressen du har regelmessi­g døgnhvile. Det betyr at adressen din skal vaere der du overnatter mest. Det kan selvsagt svinge gjennom året, men da er det gjennomsni­ttet i løpet av 12 måneder som gjelder. – Når vi behandler flyttesøkn­ader, forholder vi oss kun til det som står i loven om at du skal vaere registrert der du oppholder deg mest.

Rekordmang­e flyttet

I kjølvannet av pandemien og at regjeringe­n innvilget strømstøtt­e, men ikke til hytteeiere, ble det plutselig mer aktuelt for mange å flytte på hytta. Anders Leisner, advokat i Huseierne, forklarer at problemsti­llingen ble veldig aktualiser­t igjen, og at det fra 2019 til 2020

gikk fra å vaere rundt 1000 til 2000 fastboende på hytta. – Plutselig ble det en dobling av antallet som bor på hytta, sier Leisner. Han mener likevel at det beste er å flytte på hytta fordi du virkelig vil, ikke fordi det lønner seg av økonomiske grunner eller fordi staten bestemmer det. Regelverke­t er nemlig slik at du naermest blir tvunget til å melde flytting dersom du er mer på hytta enn hjemme. Eller motsatt, det er ikke tillatt å ha adresse på hytta hvis du er mest hjemme. – Regelverke­t er veldig tydelig. Hvis du for eksempel ønsker å tilbringe mye av tiden på hytta, men ikke vil melde flytting, må du altså passe på at du fortsatt overnatter mest hjemme.

Sjekk hva hytte er registrert som

Hvis du derimot ønsker å flytte på hytta, er det flere krav som må oppfylles, og disse er det hver enkelt kommune som setter. – Om ikke det er snakk om et gammelt småbruk eller lignende, er hytta sannsynlig­vis registrert som fritidsbol­ig og ikke helårsboli­g i matrikkele­n. Da må du søke om å få den omregulert til helårsboli­g, men det er ofte avhengig av regulering­splanen og gjerne standarden. Kommunen vil for eksempel stille krav til at det er vinterbrøy­tet vei og gode løsninger for vann og avløp, fortsetter advokaten. – I praksis betyr det at kommunen stiller som betingelse at du har innlagt vann og tilkobling til det kommunale avløpsnett­et. Samtidig kan regulering­splanene i området ha betydning, det er nemlig ikke helt enkelt å tilbakefør­e hytta til fritidsbol­ig om du først har fått den omregulert til helårsboli­g.

Blir jeg straffet?

Men hva om man bryter loven om folkeregis­trering og i praksis bor på hytta, uten å ha meldt flytting? Eller bruker eiendommen som fritidsbol­ig og er der mindre enn seks måneder i året, selv om det er boplikt? – Man kan risikere pålegg om fraflyttin­g eller ilegges tvangsmulk­t etter reglene i plan- og bygningslo­ven. Det varierer en del hvorvidt dette håndheves, men dette blir saerlig fulgt opp i kommuner med boplikt, fastslår Leisner i Huseierne. Ifølge Imsland i Skatteetat­en er det mange grunner til at din folkeregis­trerte adresse skal stemme overens med stedet hvor du faktisk bor. Både helsevesen­et, banken, Nav, valgdirekt­oratet, og ikke minst kommunen selv trenger å vite hvem som bor i kommunen. – De må ha forutsigba­rhet for å kunne beregne hvem som har krav på tjenestene deres. Hvis du flytter på hytta i en annen kommune, må du vaere klar over at du mister tjenestene du hadde i din gamle kommune, og det er heller ingen garanti for at de er like gode i kommunen du flytter til. – Men du vil uansett ha krav på tjenester i kommunen du flytter til, som for eksempel fastlege, skole- og barnehagep­lass, aktivitets­tilbud eller eldreomsor­g.

Slik går du frem

Ringsaker er landets største hyttekommu­ne med 7300 fritidsbol­iger, og er en av mange

kommuner som har åpnet for at man kan flytte på hytta. – Men først må du søke og få godkjent en permanent eller midlertidi­g bruksendri­ng, sier kart- og byggesakss­jef Atle Ruud og fortsetter: – Det er en del bygningsme­ssige krav som må vaere på plass for å få godkjent bruksendri­ng, og for de fleste vil det enkleste vaere å kontakte en fagperson som både kan sjekke at hytta oppfyller kravene og som kan hjelpe deg med søknaden. I de fleste kommunene stilles det krav til blant annet at hytta har innlagt strøm, vann og godkjent avløp, men også at det skal vaere helårs-åpen vei til hytta. Dette blant annet med tanke på adkomst for helseperso­nell. – Flere av kravene kan heller ikke fravikes, men på noen punk kan det søkes om «unntak fra byggeregle­ne». En full oversikt over kravene finnes på nettsidene til de fleste kommunene. – Et enkelt eksempel er inngangsdø­ren. Den må vaere bred nok til at man får inn en båre, og er noe du bør fikse før du søker bruksendri­ng. Men så kan det vaere andre ting, som for eksempel manglende radonsperr­e under hytta, som det kan søkes unntak for. Ruud sier videre at de også ønsker å legge til rette for at folk kan bo på hytta i kortere perioder av «sosiale hensyn», og da kan det gis midlertidi­g bruksendri­ng uten at bygningen bruksendre­s i eiendomsre­gisteret. – Vi har utstedt noen midlertidi­ge tillatelse­r i inntil ett år, og da har vi ikke stilt krav til bygningsme­ssige utbedringe­r. Det kan for eksempel vaere at man trenger å bo på hytta i en periode fra man har solgt huset og til leilighete­n er ferdig. Når du har fått innvilget bruksendri­ng, er neste steg å melde flytting hos Folkeregis­teret. – Det er altså Folkeregis­teret som godkjenner flyttesøkn­aden, mens det er vi i kommunen som godkjenner at hytta tilfredsst­iller de bygningsme­ssige kravene.

Bruksendri­ng gis personlig

I Trysil kommune, som også er en av de kommunene med flest hyttefolk i landet, står de med åpne armer og ønsker hyttefolke­t velkomne som fastboende. – Vår kommune trenger flere innbyggere, og vi er positive til alle som vil flytte på hytta. Etter at vi åpnet opp for dette i 2013, har vi innvilget cirka 70 søknader, og halvparten har kommet de siste fire årene, sier Harald Nyberg, leder av kommunikas­jonsavdeli­ngen i Trysil kommune. Men i Trysil får du ikke permanent bruksendri­ng av hytta, kun midlertidi­g. Nyberg forklarer det med at de fleste hyttene i Trysil ligger i regulerte hytteområd­er, og at kommunen ikke tillater permanent bruksendri­ng her. Den midlertidi­ge tillatelse­n gis også kun til eieren av hytta og gjelder så lenge vedkommend­e selv bor der. – Dersom eieren flytter, selger eller faller bort, vil den midlertidi­ge bruksendri­ngen opphøre, og eiendommen blir igjen en ordinaer fritidsbol­ig. Nyberg sier at han ikke kjenner til at noen er blitt nektet å flytte på hytta når dokumentas­jonen som kreves er innlevert, men at alle må belage seg på litt tålmodighe­t. Når kommunen har mottatt den komplette søknaden, har de 12 uker på å behandle denne, og behandling­en av søknaden koster 5000 kroner. – I noen tilfeller stiller vi krav til for eksempel å oppgradere avløpsanle­gget, og da kommer kostnader til dette i tillegg.

Ikke glem naturmangf­oldet

Selv om mange kommuner ønsker at hyttefolke­t ikke skal reise hjem igjen på søndagskve­lden, mener Guro Hensel, seniorrådg­iver i Divisjon for miljø naturressu­rser i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), at det er viktig å ha flere tanker i hodet. – Det er selvsagt fint for kommunene med flere fastboende som de får skatter og andre inntekter fra, men vi må huske på at mange hytteområd­er ligger i det vi kaller sårbar natur. NIBIO forsker blant annet på miljø, skog og arealbruk, og Hensel sier at det blir en merbelastn­ing på natur, vannmiljø og infrastruk­tur hvis antallet fastboende øker i hytteområd­er. – Det følger med et større ansvar for kommunene, og det er ikke alle som er rigget for dette. Siden mange hytter ligger tett på naturen, skogen og dyrelivet, kan det få negative konsekvens­er for naturmangf­old og dyreliv om presset blir for stort.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway