Hyttemagasinet

Nå er hytta blitt fast bopel

For to år siden tok Kjetil Evensen og kona en beslutning de ikke har angret et sekund på. Etter at ungene hadde flyttet ut, solgte de eneboligen i Moelv og flyttet på hytta på Sjusjøen - for godt.

- TEKST OG FOTO ARVE HENRIKSEN

To år er gått siden Ringsaker kommune sa ja til søknaden fra familien Evensen om bruksendri­ngstillate­lse fra fritidsbol­ig til bolig, dermed ble Sjusjøen-Brøttum 2906 på Sjusjøen fast bopel for ekteparet. – Det har vi ikke angret på en eneste dag, sier han. Dagen den 59 år gamle mannen fra Moelv møter Hyttemagas­inet har han hjemmekont­or – på hytta, som nå altså er blitt hjem. Normalt pendler han til Løten hvor han jobber. Kona pendler motsatt vei, til Lillehamme­r. – Hun har fått kortere vei til jobb, mens jeg har fått litt lengre. Men med varm kaffe og P4 på radioen går det veldig fint, smiler han. Siden 2022 har paret levd på 90 kvadratmet­er i et stort hyttefelt, med fire soverom, to bad, to stuer og garasje. – Stuen på loftet er vel strengt tatt min «man-cave», det da, humrer han. Klokken må imidlertid skrus tilbake til 2015 for å fortelle hele historien om hvorfor de valgte å flytte på hytta på Sjusjøen. – Vi hadde alltid hatt lyst på en egen hytte, men spranget fra lyst til å realisere er jo ganske langt. Så strakk heller ikke tiden til med to små unger, forteller han.

Så flyttet barna

I 2015 tok de beslutning­en. – Jeg er veldig interesser­t i fisking. Under en fisketur her oppe oppdaget jeg naermest ved en tilfeldigh­et at det var lagt ut tomter akkurat her. Ettersom det lå som en forutsetni­ng at det måtte bygges en Saltdalshy­tte på denne tomta, dro vi på en visning på en hytte i naerheten for å se litt på hvilke planløsnin­ger som fantes. Vi ønsket oss en hytte som tilsa at vi på sikt kanskje kunne bo der, sier han. Da gikk ting raskt. I 2016 sto hytta ferdig. – Da brukte vi den som hytter flest, som hytte. Så fortsatte hverdagen og plutselig var begge ungene

Det er ikke bare å søke og tro at du kan flytte rett inn.

vokst seg store og hadde flyttet ut. Da bestemte de seg. Huset de hadde bodd i siden 1997, skulle selges. – Begge ungene hadde forlatt redet, og da satt vi der da, vi to, med en stor enebolig over tre plan og med vissheten om at boligen ville ha et kontinuerl­ig vedlikehol­dsbehov i årene fremover. Samtidig visste vi at Ringsaker kommune hadde åpnet for at du kunne melde flytting til hytta. Og da tok vi beslutning­en, sier Kjetil Evensen. Kravene fra kommunen for å få innvilget bruksendri­ng var mange, det måtte vaere helårsvei, hytta måtte ha innlagt vann, og det måtte vaere godkjent avløp og strøm. Bygget må også tilfredsst­ille bestemte tekniske krav, blant annet måtte den vaere bygget i henhold til Tek 17. Det var ikke hytta til familien Evensen fra 2015. Derfor måtte de søke dispensasj­on. De måtte også søke dispensasj­on om å få bygge den garasjen de ønsket.

Gjorde tre endringer

– Det er jo et helt annet behov for å kunne lagre ting når du flytter fra en stor enebolig til en fritidsbol­ig. Jeg føler kommunen har vist stor forståelse for dette, sier Evensen. Noen byggteknis­ke endringer måtte også gjøres etter krav fra kommunen. Blant annet måtte de skifte ut tre dører for å gjøre disse brede nok. Totalt endte de på naermere 15.000 til ulike gebyr før alt var endelig godkjent. – Det er en delt fartshumpe­r i veien, det er ikke bare å søke og tro at du kan flytte rett inn. Vi er derfor blitt noen erfaringer rikere på dette her. Siden de flyttet inn på hytta, har hverdagen endret seg. Naere naboer, mye lys og støy er byttet ut med hare, rev, ekorn, sau og masse småfugler. Og ikke minst en øredøvende stillhet, det til tross for at hytta ligger på populaere Sjusjøen i Norges største hyttekommu­ne, Ringsaker. – Det er veldig stille og rolig her oppe. Da vi bodde i Moelv, følte jeg at jeg alltid måtte finne på noe på kveldstid, jeg var litt rastløs.

Etter at vi kom opp hit, er det ingenting du må gjøre etter at du har vaert på jobb og spist middag. Det er veldig behagelig. Sommerstid bruker han mye av fritiden til å dyrke fiskeinter­essen, på vinteren tar paret seg ofte en tur ut i fjellet med truger. Hytta ligger i den såkalte Birkebeine­rbakken. Ikke langt unna går traseen både til Birkebeine­rrennet og rittet. Siden paret flyttet fast på hytta, er Kjetil blitt en mann hyttenaboe­ne gjerne tyr til når det kniper. – Det har vaert noen tilfeller ja, hvor noen har ringt og spurt om jeg kunne sjekke hvor mye snø det er på taket eller fikse en ruter som ikke fungerer eller sette på noe varme. Men det er bare hyggelig. Vi er jo her likevel, sier han.

Mer planleggin­g

Hvor mange av hyttenaboe­ne som faktisk vet at de er blitt fastboende, aner han ikke. – De eneste som vet 100 prosent at vi er blitt fastboende, er de som brøyter veiene her. Vi er alltid de første som får brøytet veien på morgenkvis­ten, det er en enestående service, skryter han. Kostnadsme­ssig er det imidlertid ikke den store forskjelle­n å flytte på hytta, eiendomssk­att er også en del av avgiftene til kommunen. Strøm og kommunale avgifter er stort sett som før. Samtidig får de strømstøtt­e på hytta. – Den eneste forskjelle­n er vel at vi betaler for brøyting, det gjorde vi ikke der vi bodde før. Så går det noen sekker med solsikkefr­ø til fuglene i løpet av vinteren, men det er bare koselig. Samtidig er vi kanskje ikke like ofte på butikken som det fort kunne bli da vi bodde mer sentralt. Nå planlegger vi litt mer og handler inn for flere dager. Denne vinteren har datteren også bodd på hytta i noen måneder i påvente av nytt studiested. – Vi har totalt ni sengeplass­er, så vi har god plass. Julaften var vi alle her, og det var veldig hyggelig. Ungene var i alle fall veldig enige om at det var en genial idé da vi fortalte at vi hadde bestemt oss for å flytte på hytta. Ifølge Atle Ruud, kart- og byggesaksj­ef i Ringsaker kommune, har kommunen til nå gitt tillatelse til bruksendri­ng på rundt 25 hytter til bolig, cirka. 20 av dem er i Sjusjøen-området. – Det er vel kanskje et par søknader som ikke har fått innvilget bruksendri­ng. I praksis stopper søknadene opp fordi nødvendige krav ikke blir oppfylt. For øvrig har det også vaert noen henvendels­er hvor eierne bare har undersøkt litt om forholdene og søknadspro­sessen uten at søknad har blitt sendt. Jeg vil anta at det i dag bor ca. 40–50 personer på eiendommer som er bruksendre­t i Sjusjøen-området.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jobb: Takmåking er en av tingene Kjetil slapp å tenke på der han bodde tidligere.
Jobb: Takmåking er en av tingene Kjetil slapp å tenke på der han bodde tidligere.
 ?? ?? Samlet: Takket vaere garasje, bod og hytte har paret fått laget seg et lite tun på hytta.
Samlet: Takket vaere garasje, bod og hytte har paret fått laget seg et lite tun på hytta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway