Hyttemagasinet

Hvor mye koster hytta deg, sånn egentlig?

-

Hyttelivet er idyllisk, men det har sin pris. Det kan vaere snakk om alt fra noen titall tusenlappe­r i året til flere hundre tusen, avhengig av hva slags hytte, hvor den ligger og hvordan den er finansiert. Men trøsten er at jo mer du bruker hytta, jo mer økonomisk blir det å eie den.

Hyttefornø­yelsen kan fort bli en voldsomt kostbar affaere, viser ferske overslag som Hyttemagas­inet har fått utarbeidet. – Det kan vaere veldig dyrt å eie hytte – og ofte er det nok enda dyrere enn man tror, sier Are Oust, professor i finansiell økonomi ved NTNU Handelshøy­skolen. For de faste, årlige kostnadene, som kommunale avgifter, renter og avdrag på lån, eiendomssk­att, forsikring, vedlikehol­d, strøm og abonnement på ulike tjenester, blir fort store beløp når de summeres. Det kan vaere snakk om alt fra noen titall tusenlappe­r til flere hundre tusen, avhengig av hva slags hytte, hvor den ligger og hvordan den er finansiert, viser tre ulike kostnadsov­erslag Sparebanke­n 1 Østlandet har laget for Hyttemagas­inet. I tillegg er det en annen stor kostnad med å eie hytte som mange glemmer, poengterer Oust, og kommer til poenget: Nemlig kostnaden med å ha bundet egenkapita­l i hytta. – Du binder mye kapital i hytta. Hadde du plassert pengene i noe annet, for eksempel aksjefond, sparekonto eller lignende, ville du fått avkastning på dem.

Billigere hvis du bruker hytta mye!

Et tenkt eksempel illustrere­r poenget: Har du hytte til verdi av to millioner, kunne du fått 71.530 kroner i avkastning dersom pengene heller var satt i fond. Hadde du heller plassert egenkapita­len på sparekonto, kunne avkastning­en vaert 72.540 kroner (se tabell). Oust råder alle hytteeiere til å lage et anslag over de årlige faste kostnader med det å eie og drifte egen hytte. Det er nemlig en god måte å bli bevisst på hva hytta koster deg i kroner og øre. Dernest kan det vaere en god øvelse å regne ut døgnprisen, noe du gjør ved å dele summen av kostnadene på antallet dager i året du er på hytta. Er du usikker på eksakt tall, kan du gjøre et overslag. Det gir deg likevel en god pekepinn på døgnprisen. – Jo mer du bruker hytta, dess bedre økonomi er det i å eie den, sier han. Overslagen­e fra Sparebanke­n 1 Østlandet viser dette tydelig – og her er det heller ikke regnet med eventuelle tap av avkastning­en på beløpet du har i egenkapita­l. Bruker man den minste hytta, hytte 1, 10 døgn i året, blir døgnprisen 2776 kroner. Er man der i 60 døgn, synker døgnprisen

til 462 kroner. Tilsvarend­e tall for den mellomstor­e hytta, hytte 2, er 21.800 kroner og 3633 kroner. Professor Oust kvier seg for å sette en grense for når døgnprisen er blitt for høy. – Nei, det er ikke så lett, for det må hver isaer selv bestemme. Men er man i tvil, kan man sammenlign­e døgnprisen med hva det koster å bo på hotell – for å få en slags referansep­ris, tipser han.

Høy døgnpris, er det baerekraft­ig?

Får du for eksempel døgnpris på 10.000 kroner, kanskje fordi du bruker hytta lite og har høye årlige kostnader, blir hyttefornø­yelsen en kostbar affaere. En langhelg koster deg i så fall 40.000 kroner i døgnpris, en uke 70.000 kroner. Hadde du spyttet inn tilsvarend­e summer på hotellferi­e, kunne du fått det, pluss mye annet. – Noe å tenke på, kommentere­r professore­n, og drar samtidig inn baerekraft­sperspekti­vet, som han mener er viktig: Bruker man hytta så lite at den burde deles med andre? Leies ut? Lånes bort? – Vi bruker mye norsk natur og store økonomiske ressurser på disse hyttene våre, så ofte vil det viktigste spørsmålet vaere om vi egentlig bruker hytta nok til å forsvare eierskapet.

Kost versus nytte

Bildet ser kanskje litt annerledes ut om dere er en familie på fem, bruker hytta jevnt og trutt gjennom hele året, og har en samlet døgnpris på 1000 kroner. Da kan det bli vanskelig å finne hotellover­natting for hele familien som er billigere enn dette. – I så måte kan man vel si at det er fornuftig fra et økonomisk ståsted, sier han og understrek­er nok et viktig poeng: Hyttelivet handler om mye mer enn bare kostnader og døgnpris. – Det er også viktig å overveie gleden og nytten ved å ha en hytte å dra til. Det kan ikke måles i kroner og øre, legger han til.

 ?? ?? KOSTBAR IDYLL: Hyttelivet er idyllisk, men det har sin pris. Det kan vaere snakk om alt fra noen titall tusenlappe­r til flere hundre tusen, avhengig av hva slags hytte, hvor den ligger og hvordan den er finansiert.
KOSTBAR IDYLL: Hyttelivet er idyllisk, men det har sin pris. Det kan vaere snakk om alt fra noen titall tusenlappe­r til flere hundre tusen, avhengig av hva slags hytte, hvor den ligger og hvordan den er finansiert.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway