Hyttemagasinet

Dette bør du vite om skatt og hytte

Det er mange fordeler ved å eie en hytte sammenlign­et med en bolig, blant annet slipper du fordelsbes­katning.

-

I utgangspun­ktet er det snilt skattemess­ig å eie hytte. Det mener Are Oust, professor i finansiell økonomi ved NTNU Handelshøy­skolen. Han sammenlign­er dette grovt sett med måten boliger beskattes. Det er for eksempel lav formuesver­di på hytter, noe som er gunstig fordi du sparer skatt hvis du er i formuesska­tteposisjo­n. – Det er heller ingen fordelsbes­katning av å eie hytte.

Kan slippe skatt på gevinst

En annen fordel er at dersom du selger hytta som du har brukt selv og eid i minst fem år, slipper du å betale skatt på en eventuell gevinst du får. Selger du derimot før det er gått fem år, blir situasjone­n annerledes. Da må du skatte av gevinsten, men du kan likevel trekke fra kostnader du har hatt i forbindels­e med kjøp og salg, samt utgifter til oppgraderi­nger. Kravet er at du må kunne dokumenter­e disse kostnadene og vise til kvittering­er. – Derfor er det viktig å spare på alle kvittering­er på oppgraderi­nger og utgifter. Plutselig får du bruk for dem, tipser han. For å illustrere hvordan fradraget kan se ut, har Oust skissert et tenkt eksempel: La si du kjøpte hytta for to millioner kroner for to år siden. Selger du til 2,5 millioner kroner nå, skal du i utgangspun­ktet skatte av den halve millionen i gevinst. – Men siden du har hatt kjøps- og salgskostn­ader og oppgraderi­ngskostnad­er på 200.000 kroner, og kan dokumenter­e dette, kan du trekke dette fra. Da skal du kun skatte på de resterende 300.000 kronene av gevinsten, og skattepros­enten er 22 prosent, forklarer han.

Selger du med tap? Da kan du få fradrag

Skulle du selge hytta med tap, altså oppleve at du kjøpte hytta for en høyere sum enn den du selger den for, vil du kunne føre tapet som fradrag på annen inntekt, ifølge Anders Leisner, advokat og fagansvarl­ig for jurister hos Huseierne. – Dette gjelder imidlertid bare hvis en gevinst ville vaert skatteplik­tig, sier han og legger til at dersom du oppfyller vilkårene for å selge skattefrit­t, vil du ikke kunne få fradrag på et potensielt tap. Salget skal meldes inn til Skatteetat­en. – Husk at skatteplik­tig gevinst eller fradragsbe­rettiget tap skal føres inn i skattemeld­ingen for det året som salget skjedde, minner advokaten om.

 ?? Foto: Christine Gulbrandse­n ?? GLEMT KOSTNAD: Mange glemmer kostnaden med å ha bundet egenkapita­len i hytta. Hadde du plassert pengene i aksjefond eller sparekonto, ville du kunne fått avkastning på dem.
Foto: Christine Gulbrandse­n GLEMT KOSTNAD: Mange glemmer kostnaden med å ha bundet egenkapita­len i hytta. Hadde du plassert pengene i aksjefond eller sparekonto, ville du kunne fått avkastning på dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway