Hyttemagasinet

Rot fører til stress

Uansett om du er hjemme eller på hytta, rot er et stressmome­nt som skaper uro i livet vårt, sier ryddeekspe­rt Caroline Leithe. Her er hennes beste tips til å skape en ryddigere tilvaerels­e på hytta.

- TEKST: ARVE HENRIKSEN

HYTTER OG HJEM ER gjerne et resultat av våre personligh­eter. Noen har det saers ryddig innenfor hyttas fire vegger, andre er litt mer uorganiser­t og lar ting flyte og trives med det.

Men det skal lite til for å bli en ryddigere person, skal vi tro Caroline Leithe, forfatter av boken «Orden og system». I boken og på sin instagramk­onto @ordenogsys­tem presentere­r hun et hav av tips og råd til hvordan man med enkle grep kan skape et ryddigere hjem eller hytte. Det meste handler bare om planleggin­g.

– Mye forskning viser at det vi krangler mest om hjemme, foruten husarbeid og økonomi, er rot. Rot skaper samtidig stress, uansett om du er hjemme eller er på hytta, sier hun.

Og stress gjør oss igjen urolige.

– Samtidig er jo hytta gjerne et sted du skal ha det litt roligere. Hvis du derimot må lete etter den ene votten eller en bestemt lue hver gang du skal ut på ski, så blir det et veldig stressmome­nt. Den alpinbakke­n er liksom ikke åpen så veldig lenge, og da kan du ikke bruke timer på å lete, sier hun.

«Per, du lyver»

Leithe har null tro på dem som hevder de har orden i sitt eget kaos.

– Jeg tror at de som sier det, faktisk lyver. Og selv om du bare har litt rot, så har det ofte en tendens til å bygge seg opp, sier hun.

Rot har også flere negative effekter utover stressmome­ntet. I en travel hverdag er det bortkastet tid å måtte bruke mye tid på å lete i et rot, kontra hvis du har god orden i skap og hyller.

– Det kan også fort bli kostbart. Hvis du må ut og kjøpe en ny jakke fordi du ikke finner igjen den du kjøpte i fjor, så blir det kostbart. I tillegg kan orden også redusere matsvinn og effektivis­ere matlaginge­n på hytta, sier Leithe.

Samtidig mener hun det er om mulig enda viktigere å ha orden i sysakene når du er på hytta.

– Ofte er det ikke like stor plass på hytta som man har hjemme. Derfor er det ekstra viktig å ha gode systemer. Det er jo alltid kjekt å ha ting stående på hytta, men har du ikke et system på hvor du har ting, kan du fort ende opp med at du må kjøpe nytt,

blant annet fordi det du hadde stående innerst i skapet eller bakerst på en hylle, har gått ut på dato.

Og tiden du bruker på å lage mat, vil også gå ned, mener hun. Når du først oppdager at du har denne varen stående fra før, så har den blitt grønn og må kastes.

Sparer tid

– Hvis du ikke har orden på kjøkkenet, så bruker du unødvendig mye tid på å lete etter melet eller den bestemte sleiva. Og mens du leter, så brenner sausen seg. Hvis du har ting som passer sammen, liggende sammen, tar det generelt mye kortere tid å lage denne maten.

Øystein Sunde og Caroline Leithe hadde neppe klart seg saerlig bra som par. For der Sunde synger om ting han har stående i kjelleren og som kan vaere kjekke å ha på en regnvaersd­ag, som batteridre­vet nesehårsfj­erner, boblebad på hjemlån, kortstokke­maskin og telefaks på do, mener Leithe at ordet kjekt å ha er et fyord.

– Ting som er «kjekke å ha», som du kanskje får bruk for den ene gangen om ti år, det er ingen bra kategori. Dette er samtidig ting som ofte tar mye plass, sier Leithe.

Hun vet at svaert mange har vanskelig for å kvitte seg med ting, spesielt ting som har en affeksjons­verdi. Som den gamle gyngestole­n du arvet etter oldemor eller et middagsser­vise, ting du gjerne flytter på hytta fordi du ikke har plass hjemme.

– Det er selvsagt vanskelig å kvitte seg med ting som du har arvet, som den gamle gyngestole­n fra oldemor. Det er kanskje ikke det mest plassbespa­rende møbelet. Da må du vurdere om du faktisk ønsker å bruke plass på den. Du kan i stedet enten gi det bort eller selge den på Finn, slik at tingen kan få leve videre hos andre som kanskje har plass og ønsker den. Det handler litt om det jeg kaller tough love, sier hun.

Du må tørre å stå i det som kan oppleves som ubehagelig fordi andre i familien mener du ikke skal kvitte deg med en gjenstand.

– Vi har en tendens til å fylle opp hus eller hytter med ting som andre synes har en verdi. Det må på en måte også bety noe for deg. Vi må slutte å leve for andre. Fordi bestemor synes at den gyngestole­n var helt fantastisk, så betyr ikke det at den er det for deg.

Samtidig bor det en samler i mange av oss. Derfor er det kjekt med 12 akevittgla­ss, 10 kaffekrus fra 10 ulike

prestegjel­d, 18 eggeglass, 10 fiskesteng­er og 14 par ski. Trenger du egentlig alt dette, kanskje holder det bare med et par av hver, mener Leithe.

– Her er vi tilbake til kjekt og ha. Det går ikke, du trenger den plassen til andre ting. Beholde gjerne én ting som er viktig for deg, men du kan ikke fylle opp hytta med ting andre synes har en verdi. Vi må slutte å leve for andre. Det må jo også bety noe for deg, sier Leithe.

En inn og en ut

En annen gyllen regel ryddeekspe­rten lever etter, er at når noe skal inn i hytta eller hjemmet innen en kategori som det allerede finnes mye av fra før, så må noe ut.

– Jeg har en regel om at ingenting skal inn i hjemmet uten at jeg på forhånd vet hvor tingen skal «bo». Dette gjelder alt fra klaer til kjøkkenred­skaper. Og har jeg nok av dette fra før, så må noe ut først, skriver hun i boken.

Noen rom er samtidig viktigere enn andre å holde orden på. Soverom, bad og kjøkken utpeker seg i så måte.

– Når du våkner på hytta eller hjemme, så skal du kle på deg. Hvis den garderoben på en måte ikke spiller ball med deg på morgenen, så starter du dagen dårlig. Det samme gjelder bad og kjøkken. Du skal utføre en daglig rutine, og hvis det område er preget av kaos, så vil det påvirke resten av dagen.

Rommet vi bruker mest

Kjøkkenet er dessuten rommet du bruker aller mest.

– Vi spiser frokost, lunsj og middag på kjøkkenet, vi sitter der mye, enten bare for å prate eller jobbe. Hvis det da ikke er orden der, så blir man jo bare veldig stresset av å måtte gå rundt alt rotet, sier hun.

Hvis det derimot er orden på kjøkken og soverom og man vet hva man har, vil man også kunne spare penger i stedet for alltid å måtte kjøpe nytt fordi du ikke finner det du trodde du hadde.

– Det handler om ikke å ha mer enn du har bruk for. Og deretter kvitte seg med det man ikke bruker. Like viktig er det å ha oversikt. Legg like ting sammen. Med en gang du begynner å blande, da har du ikke et system. Hvis bukser og T-skjorte begynner å havne sammen, da er du ute å kjøre.

 ?? ?? ERFARING: Caroline Leithe er over snittet opptatt av å holde orden i både hus og hytte.
ERFARING: Caroline Leithe er over snittet opptatt av å holde orden i både hus og hytte.
 ?? ?? HYTTEMAGAS­INET.NO
HYTTEMAGAS­INET.NO
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 1: Bokser i kjøkkenska­p gjør at det er lettere å holde oversikt.
2: Skillevegg­er er kjekt å ha i skap.
3: Småting skaper ofte kaos. Derfor er det kjekt å lage et system hvor like ting har hver sin egen boks.
4: Også baderomssk­ap har en tendens til å flyte over av ting. Da er det kjekt å lage et system med bokser.
5: Mange av oss har en tendens til å kjøpe nye matvarer fordi vi ikke aner hva som befinner seg innerst i skapet. Det unngår du ved å ha bokser for hver sort.
6: Dropp poser og la heller nøtter, korn, cornflakes og andre ting få hver sin boks.
1: Bokser i kjøkkenska­p gjør at det er lettere å holde oversikt. 2: Skillevegg­er er kjekt å ha i skap. 3: Småting skaper ofte kaos. Derfor er det kjekt å lage et system hvor like ting har hver sin egen boks. 4: Også baderomssk­ap har en tendens til å flyte over av ting. Da er det kjekt å lage et system med bokser. 5: Mange av oss har en tendens til å kjøpe nye matvarer fordi vi ikke aner hva som befinner seg innerst i skapet. Det unngår du ved å ha bokser for hver sort. 6: Dropp poser og la heller nøtter, korn, cornflakes og andre ting få hver sin boks.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway