Hyttemagasinet

Brettspill­guiden

Ludo, yatzy eller Monopol på hytta? Brettspill er så mye mer. I hver utgave av Hyttemagas­inet får du noen rykende ferske anbefaling­er til nye brettspill fra Remo Rehder i Brettspill­guiden.

-

LITTLE DRAGONS

(nominert til Årets Barnespill 2022-23) Laget av: Takuma Horikawa, Happy Baobab (Outland forlag)

? Hva: Et barnespill basert på memo, men det lille ekstra som gjør det interessan­t for barn i flere aldre og til og med spillbart for foreldrene.

? Hvordan: Grunnideen er klassisk memo, hvor alle drageeggen­e ligger med bildesiden ned. I din tur får du snu opp to av dem. Hvis de viser drager av forskjelli­g valør, får du velge hvilken av dem du vil beholde og vender den andre tilbake. På denne måten samler man inn drager.

Men, så kommer de små og elegante vriene som gjøre spillet mer interessan­t. For det første er antallet drager i de forskjelli­ge valørene forskjelli­g. Det er tre 3’ere, fem 5’ere også videre.

For det andre får en snu en tredje brikke om en snur to like. Og da kan man velge om man vil ta inn de to som er like eller eventuelt den tredje som er forskjelli­g. Eller om du har svineflaks, ta inn alle tre om de er like.

For det tredje kan man vaere uheldig og vende opp ett drageegg, og da slutter turen din umiddelbar­t og du må ta inn egget.

Og for det tredje så vil en få ekstra 3 poeng ved spillets slutt om en har majoritet i en valør.

Og for det fjerde slutter spillet når det er 6 brikker igjen på bordet som ikke er snudd.

Så det «bor litt mer» i dette spillet enn i tradisjone­lle memo-spill, selv om barna vil kjenne seg igjen. Og den delen som er viktigst og mest «avansert», poeng for majoritet, kan skippes for de yngre barna.

Barna vil her laere litt om sannsynlig­het, både i trekking og ikke minst om å beholde majoritet i en valør ved spillets slutt. Når en eksempelvi­s snur opp to 4’ere, og velger dem, så er det jo ganske rimelig å anta at man vil ha majoritet ved spillets slutt, selv om det ikke er sikkert. Helt sikkert er det om du får tatt to 3’ere.

Og det at spillet slutter når det er 6 brikker igjen, skaper også en usikkerhet, som gjør at spillet ikke blir en ren matteoppga­ve.

? Hvorfor: Et flott barnespill som viser teft og gir Outland en god start som brettspill­utgiver.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway