Hyttemagasinet

Historiske skråblikk på hyttelivet

-

Ferien og husmoren 1961:

I spalten «Tidens tanker» slår Walter Wilson et slag for at mor i huset også trenger hytteferie. «…husmoren har ikke ikke noen ferietid fastsatt i lov eller på annen måte. Tenker mannen og barna tilstrekke­lig over dette tro? Hun skal lage måltidene, hun skal holde hus eller hytte ren, hun skal holde tøyet i orden, og slipper ikke unna vasken i ferietiden heller. I hytta blir det kanskje til og med mere arbeide enn hjemme, det er mere primitivt, hun har faerre hjelpemidl­er, må kanskje til og med baere vann. Og så er det alle venne som kommer på besøk. Kjaerkomne besøk, avveksling, glede og hygge følger med dem. Men også mer arbeide for hus- og hyttemor. La henne i stedet slappe av og pusle med det hun i alle år har tenkt å gjøre i sommerferi­en, men aldri fått tid til. Pusle med sitt, stelle med blomster, dyrke fritiden sammen med andre. Hun skal også samle krefter og få helsebot for den lange høsten og vinteren».

Hytte eller hotell i påsken? 1944:

Avisen tar temperatur­en blant turfolket. Hvor er det best å tilbringe påsken? En av de spurte er ikke i tvil, hytta er best: « Fordi jeg liker å gjøre akkurat som jeg vil når det er ferie. Komme og gå som det faller seg, spise når jeg er sulten og spille de grammafonp­latene jeg liker best.»

– De liker ikke det komfortabl­e, da, spør reporteren. «Jo, det gjør jeg, men å dra med seg alt det en dame trenger for å vaere noenlunde presentabe­l på et fint hotell, det gidder jeg ikke for fem dagers skyld. Forresten liker jeg å vaere litt hensynsløs i antrekket en gang imellom og det passer best på hytta.» I samme reportasje blir en hotellgjes­t spurt om han kunne tenke seg hytteferie. «Ikke tale om, det er bare mas, sier han med overbevise­nde forakt. Baere vann, hogge ved, legge i ovnen, kanskje ha en peise som ryker, så døren må stå åpen rett ut i kulda, lage mat og vaske opp minst en gang om dagen, nei den slags reiser jeg ikke milevis for å oppleve.»

 ?? FOTO: Normanns kunstforla­g/NB ?? Fred og ro på fjellet rundt Nystølen i Nord-Aurdal.
FOTO: Normanns kunstforla­g/NB Fred og ro på fjellet rundt Nystølen i Nord-Aurdal.
 ?? ?? Vi nordmenn har alltid vaert opptatt av hytter. Via nasjonalbi­bliotekets rikholdige arkiver serverer vi muntre anekdoter fra norske aviser om nordmenns forhold til hytta fra gode, gamle dager.
Vi nordmenn har alltid vaert opptatt av hytter. Via nasjonalbi­bliotekets rikholdige arkiver serverer vi muntre anekdoter fra norske aviser om nordmenns forhold til hytta fra gode, gamle dager.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway