Hyttemagasinet

Skal det vaere en pose kaffe?

Norge er blant de ledende landene i verden når det gjelder kaffekonsu­m pr. innbygger. Sånt blir det mye søppel av. Det har Marita Furulund Grande funnet en kreativ løsning på.

- TEKST: ARVE HENRIKSEN

IFØLGE STATISTIKK FRA KAFFE.NO drikker vi nordmenn i snitt 5,1 kopper kaffe hver eneste dag, det meste skjer til frokost hjemme eller på jobb om morgenen. Men vi inntar også en god del kopper når vi er på hytta. Totalt drikker vi cirka 16 millioner kopper kaffe pr. dag.

Hvor vi henter kaffen fra, varierer imidlertid, men kaffetrakt­er, presskanne og kapsel/podmaskin er det utstyret som flest har på kjøkkenet, viser tallene fra Kaffeunder­søkelsen for 2023. Hele 65 prosent oppgir at de bruker kaffetrakt­er. Det betyr mange tusen tomme kaffeposer hvert eneste år mest sannsynlig blir kastet i søppelet. Hvis man da ikke gjør som hytteeier Marita Furulund Grande. Hun og ektemannen Bjørnar Grande har hytte på Småvollset­eren i Nordli i Lierne kommune helt nord i Trøndelag.

Der drikker de også kaffe. Men hun har funnet en kreativ måte å gjenbruke kaffeposen­e på. Hun syr dem sammen til handlenett.

– Ideen fikk jeg av ei sy-venninne. Dette er redesign, gjenbruk og miljøtilta­k på sitt beste, som samtidig gir sterke og solide vesker, sier hun til Hyttemagas­inet.

13 på halvkiloet

Fremgangsm­åten er enkel. Til en veske går det gjerne 13 tomme 500 grams kaffeposer. Disse sys sammen tre og tre, tre ganger, to til langsiden og én til bunnen. Deretter syr hun 2 stykker sammen to ganger til kortside. Deretter syr hun skråbånd på toppen av alle de fire sidestykke­ne. Unntaket er bunnen. Deretter syr hun sammen kortside og langside, før hun avslutter med langside og kortside. Til slutt syr hun på bunnen.

– Til slutt kutter jeg web-bånd, to stykk hver på 40 cm. Til sårkantene bruker jeg enten en fyrstikk eller en lighter. Helt til slutt syr jeg på håndtakene, forteller hun.

Totalt har hun laget naermere 40 slike kaffepose-vesker.

– Alle som har fått slike vesker, blir veldig imponert, de elsker dem. Selv bruker vi dem til alt fra handlenett hjemme til badeveske, strikkbag eller til-og-fra-bag når vi reiser på hytta. For ikke å nevne at de er knallgode som vedvesker. De er solide, og de tåler også vann.

 ?? FOTO: MARITA FURULUND GRANDE ?? STEG 1
Klipp av toppen
FOTO: MARITA FURULUND GRANDE STEG 1 Klipp av toppen
 ?? ?? STEG 2
Sy på skråbånd
STEG 2 Sy på skråbånd
 ?? ?? STEG 4
Ferdig veske
STEG 4 Ferdig veske
 ?? ?? STEG 3
Sy posene sammen
STEG 3 Sy posene sammen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway