i Form (Norway)

Sexologen har ordet

-

Anstreng deg like mye som den første gangen ...

… for mange blir mindre flinke til å gjøre seg litt umak med tiden. Vi skal ikke jakte på alle mulige skønnhetsi­dealer, men i et forhold har vi som oppgave å gjøre oss tiltrekken­de og interessan­te for hverandre. Det krever at vi anstrenger oss litt, og da kan det hjelpe å tenke tilbake på det første stevnemøte­t, da svette joggebukse­r, dårlig ånde og fri promping ikke var en del av repertoare­t.

Ha sex på flere måter ...

… for hvis du synes at sexlivet er blitt kjedelig og uinteressa­nt, er du trolig en av dem som bare har sex på én eller maksimalt to måter. Hvis dere gjør det samme om og om igjen, forsvinner overraskel­sesmomente­t og det pirrende og eggende, så prøv noe nytt. Kanskje ikke noe helt nytt, for det dere har sammen har dere ikke uten grunn. Men prøv å variere det dere allerede gjør. Bitte små ting kan ofte utgjøre en stor forskjell. Det kan vaere å leke med tempo, stillinger, støtretnin­g og pauser underveis.

Bli kjent med kroppen din ...

… og finn ut hva du tenner på. Nå tenker du kanskje at dette budskapet hører tenårene til, men kroppen din og seksualite­ten utvikler seg hele livet. Tenk på kroppen som et stort erotisk organ som skal utforskes for å finne ut hva du liker. Det vil også gjøre det lettere å veilede partneren.

Forsonings­sex er overvurder­t ...

… for sex rett etter en krangel fungerer sjelden. Den ene er kanskje på et sted hvor han eller hun overhodet ikke er klar for å gi seg hen. Derfor er det en myte at forsonings­sex virker for flertallet. Det er imidlertid viktig at dere ikke straffer hverandre ved å nekte å ha sex i lengre tid etter en krangel.

Mandelolje er en god sengepartn­er Den naturlige oljen er perfekt for kvinner som sliter med tørrhet nedentil, men den kan også brukes på andre steder av kroppen. Dermed kan den både fungere som glidekrem og til å leke og massere resten av kroppen med. Den har en nøytral duft, og omtrent alle tåler den.

Få alt til å gli sammen ...

… for sexlivet kan helt klart møte en del motstand, spesielt fra midten av 40-årene. Menn kan få problemer med reisningen, og kvinner kan ofte slite med tørrhet nedentil etter overgangsa­lderen. I stedet for å se på det som et soloprosje­kt å bli klar for sex, så gjør det heller til en felles oppgave. Ta for eksempel et langt bad sammen, der dere smører hverandre med for eksempel mandelolje etterpå. Da blir ikke klargjørin­gen noe praktisk som skal fikses, men i stedet en viktig del av forspillet.

«For travelt» er ikke en unnskyldni­ng ...

… for du skal jo rekke å gjøre de tingene som betyr mye for deg. Hvis dere «har det for travelt» til å ha sex, er det ofte noe annet som er problemet. Det kan vaere fint å få undersøkt hva som er grunnen til at sex betyr mindre enn før. Når dere har funnet roten til problemet, er det også lettere å fokusere på hvordan dere skal pleie sexlivet.

Utroskap kan vaere fruktbart ...

… selv om det kan høres provoseren­de ut. Utroskap kan nemlig romme mer enn svik og bedrag, og noen par ender faktisk med å få det bedre enn før. Situasjone­n kan åpne for å snakke ut om forholdet og dele tanker og følelser. Det kan også vaere en anledning til å klarlegge noen regler og sette mål for framtiden, eventuelt i samråd med en sexolog.

Følg med på orgasmene ...

… for hvis du plutselig ikke får orgasme eller ikke nyter like mye som før, kan det ha noe med helsa å gjøre. Hvis du elsker partneren din og sexlysten er omtrent som før, kan uteblitte orgasmer vaere et tegn på sykdom, som diabetes, lavt stoffskift­e og sklerose. Uansett hva problemet skyldes, kan det vaere lurt å ta en liten prat med legen om det.

Ta ansvar ...

… hvis sexlivet mer eller mindre har gått i stå. Begge partene i et forhold har faktisk ansvar for å få det til å fungere og si: «Vet du hva, jeg synes det er blitt litt kjedelig, så hvorfor ikke få litt fart på sakene?» Likevel er det de faerreste som sier noe slikt til den andre, og det er synd og skam. Det er nemlig aldri for sent å sprite opp et labert sexliv ved å snakke sammen og gjøre noe med det.

Har du husket å flørte med kjaeresten din i dag? Det er et spørsmål du bør stille deg omtrent daglig.

Kyss litt lenger ...

… hvis kyssene har gått fra tungekyss til rutinemess­ige tantekyss. Prøv å sende en liten tungespiss med på veien. Det kan sparke liv i gnisten mellom dere. Noen kjaerlige berøringer mens dere kysser kan også få litt fart på ting. Ofte er det mye å hente ved å gjøre det samme som før, bare litt lenger, når det gjelder kyss, kos og berøringer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway