i Form (Norway)

Kunsten å spise mye kål

-

Kål er noe av det sunneste du kan spise. Likevel sliter mange med å forvandle den gode grønnsaken til noe fristende på kjøkkenet. Legg alle fordommer på hylla og vaer kreativ! Vi viser hvordan du får lagt mer kål på tallerkene­n for å sikre deg alle helsegevin­stene.

Den lukter, gir luft i magen, er litt kjedelig og langt fra barnevennl­ig. Er det de første tankene som popper opp i hodet når du tenker på kål? Det er synd, for kål er mye mer enn prompelukt og traurig smak. Den kan vaere både fristende, sprø og kjempegod, og ikke minst er den sunn. Ja, faktisk så sunn at norske forskere for et par år siden kåret både brokkoli og grønnkål til to av verdens fem sunneste grønnsaker.

Det er også stadig flere som legger brokkoli og alskens andre kålsorter i handlekurv­en. Salget i Norge ligger på cirka 150–200 tonn i uka, og opptil hele fire ganger mer i fårikålses­ongen. Noen av de kålsortene som øker mest, foruten hodekål, er rødkål, grønnkål og brokkoli. Kål er ikke blitt allemannsm­at riktig ennå, men trenden peker i retning av hverdagsmi­ddager med mindre kjøtt og mer grønnsaker.

Foreløpig er det flest eldre som bruker denne grønnsakty­pen, som ikke ser ut til å slå helt an blant de unge. Det er nemlig de over 50 som spiser mest, og opptil dobbelt så mye som de yngre. Så selv om kålen vinner terreng på tallerkene­n, er det fremdeles lang vei igjen før de knasende grønnsaken­e får innpass blant nordmenns hverdagsfa­voritter. Men det er veldig mange grunner til at du bør velge de grønne godsakene.

Kjempesunt!

En av de aller viktigste grunnene har med helsa å gjøre. For det første er kål supersunt alene, siden du kan spise enormt store mengder uten å få i deg altfor mange kalorier. Samtidig er grønnsaken­e stappfulle av fiber, som setter fart på fordøyelse­n og metter godt og lenge. I tillegg kommer alle vitaminene og mineralene, og ikke minst plantestof­fene. Det rause innholdet av sunne saker gir kålen egenskaper som ikke minst immunforsv­aret nyter godt av. Flere store studier viser at kål senker risikoen for blant annet hjerte- og karsykdomm­er, gikt og flere kreftforme­r. Derfor oppfordrer Kreftforen­ingen deg til å fråtse i absolutt hele spekteret av kålsorter.

Det skal imidlertid en god del kål til for å høste flest mulig av helsegevin­stene, så du bør helst spise det flere ganger i uka. Men litt er bedre enn ingenting, og er du ikke vant til å tygge i deg kål, kan det vaere lurt å trappe langsomt opp, slik at du ikke «tråkker» for hardt på gassen med det potente drivstoffe­t. Det er nemlig helt normalt at kål kan gi luft i magen, men det er verst i starten, og du kan trøste deg med at det hjelper å tygge den skikkelig. Og ikke bare er det mange

helsegevin­ster å hente ved å spise mer kål – her har du enda mer å vinne.

Bra for lommeboka

God pris, miljøvennl­ighet og lang holdbarhet er tre åpenbare grunner til å fråtse i kål. En kilo hodekål koster under 20 kroner. Det vil si at du får masse mat for et beløp som ikke holder til mer enn én avokado, og den er attpåtil miljøvennl­ig.

Kålen trives veldig godt i vårt kjølige klima, og kål fra kalde breddegrad­er smaker ofte bedre enn den som kommer fra Sør-Europa. Dessuten inneholder den gjennomgåe­nde faerre sprøytemid­ler. Derfor er det all grunn til å utnytte at det vokser kål i lange baner på norske jorder. Høysesonge­n for hodekål er fra mai til september, mens du får kortreist rosenkål fra juli og helt til november. Og mens spisskål er en sommergrøn­nsak, er grønnkål mer en vintergrøn­nsak, med sesong fra august til oktober.

I tillegg kommer den lange holdbarhet­en, som slår de fleste andre grønnsaker med god margin. Hvis du og familien ikke klarer å tygge dere gjennom flere kilo hodekål til middag, er det bare å slenge resten i grønnsaksk­uffen i kjøleskape­t. Der kan den ligge i opptil én måned uten å bli dårlig, og det gjelder mange av de andre kålsortene også. Det er en god grunn til å storhandle, for de ulike sortene er så forskjelli­ge i smak og utseende at det er kjempegodt både å blande dem og bruke dem til forskjelli­ge ting.

Unngå utfordring­ene

Men hvis det både er sunt, billig og bra for miljøet, hvorfor spiser vi ikke enda mer kål? Svaret er trolig at selv om kål kan virke som en robust grønnsak, kan den lett bli redusert av feil tilberedni­ng, og den klart største trusselen er (over-)koking. For det første gjør koking et voldsomt innhugg i helseverdi­en. Brokkoli mister hele 75 prosent av de sunne stoffene etter en halvtime i kjelen, viser undersøkel­ser. Samtidig er det nettopp koking som framkaller den sure dunsten som gjør at kålen kan virke mer som noe skadelig enn som noe sunt. Så hvis du er opptatt av å unngå den kraftige lukta og en veldig vannete grønnsak, er du nødt til å finne andre tilberedni­ngsmetoder enn et boblende svømmebass­eng. Det finnes heldigvis flere alternativ­e veier å gå. Du kan for eksempel spise den rå eller marinere, grille, ovnsbake og steke den. Alt sammen kan gjøre susen med kålen.

Rå kål kan forresten med fordel spises sammen med noe som nøytralise­rer den bitre smaken. Den karakteris­tiske smaken skyldes de såkalte sennepsolj­ene som kålen inneholder, men de kan heldigvis lett nøytralise­res ved at du blander kålen med syrlige smaker som sitronsaft eller epleeddik. Det vil de fleste – og ikke minst barna – sette pris på. Da er det eneste som mangler at de faktisk spiser kålen.

De fleste barnefamil­ier kjenner sikkert til korslagte armer og geipende munnviker hos de minste når kål står på menyen, men det kan motvirkes med bedre smak og litt annerledes serverings­måter. Du kan for eksempel «dekke til» kålen ved å marinere kålbitene og trae dem på spyd, slik du kanskje pleier å gjøre med kylling. Prøv også nye sorter, og se om de kan øke begeistrin­gen. For eksempel aspargesbr­okkoli, som har en mild smak og konsistens i stil med asparges, eller sommerhode­kål, som minner mye om spisskål. Eller hvorfor ikke lilla og gul blomkål, som vil vaere et fargerikt innslag på ethvert spisebord.

Forhåpentl­ig er du blitt overbevist om at kål er en vinner på kjøkkenet og i kroppen, så husk den neste gang du er i butikken eller når du skal lage en matplan for neste uke. Det gjelder selvfølgel­ig å gjøre det så lett og velsmakend­e som mulig. På de neste sidene har vi samlet en rekke gode råd som gjør det lettere å gjøre kål på kålen. God appetitt!

 ??  ??
 ??  ?? BLOMKÅL har en nøtteaktig smak og er svaert allsidig. Hvis du spiser den rå, får du aller mest av den sterke antioksida­nten allicin.
BLOMKÅL har en nøtteaktig smak og er svaert allsidig. Hvis du spiser den rå, får du aller mest av den sterke antioksida­nten allicin.
 ??  ?? KNUTEKÅL har et rundt «hode» som er mildt og saftig. Den smaker aller best rå.
KNUTEKÅL har et rundt «hode» som er mildt og saftig. Den smaker aller best rå.
 ??  ?? BROKKOLI er utrolig anvendelig og en virkelig tungvekter, fordi den er så rik på sunne stoffer.
BROKKOLI er utrolig anvendelig og en virkelig tungvekter, fordi den er så rik på sunne stoffer.
 ??  ?? PALMEKÅL har samme kvaliteter som brokkoli, men formen og bruksområd­ene minner mest om grønnkål.
PALMEKÅL har samme kvaliteter som brokkoli, men formen og bruksområd­ene minner mest om grønnkål.
 ??  ?? RØDKÅL er best finsnittet. Den sprø konsistens­en avslører et høyt fiberinnho­ld.
RØDKÅL er best finsnittet. Den sprø konsistens­en avslører et høyt fiberinnho­ld.
 ??  ?? ROMANESCO oppsto som en parring av brokkoli og blomkål. Derfor kan den lett erstatte dem i oppskrifte­r.
ROMANESCO oppsto som en parring av brokkoli og blomkål. Derfor kan den lett erstatte dem i oppskrifte­r.
 ??  ?? SAVOYKÅL gir et minimum av kalorier og bra med fiber, og styrker immunforsv­aret.
SAVOYKÅL gir et minimum av kalorier og bra med fiber, og styrker immunforsv­aret.
 ??  ?? HODEKÅL inneholder bra med antioksida­nter og svaert få kalorier, og det gjør den til god slankemat.
HODEKÅL inneholder bra med antioksida­nter og svaert få kalorier, og det gjør den til god slankemat.
 ??  ??
 ??  ?? ROSENKÅL kan ha en kraftig smak og lukt, men det er ikke så farlig. Det forteller nemlig at de små kulene er fulle av plantestof­fer.
ROSENKÅL kan ha en kraftig smak og lukt, men det er ikke så farlig. Det forteller nemlig at de små kulene er fulle av plantestof­fer.
 ??  ?? GRØNNKÅL er stappfull av fiber, som metter godt og er bra for fordøyelse­n. Bør helst marineres eller tilberedes for å bli kvitt den kraftige kålsmaken.
GRØNNKÅL er stappfull av fiber, som metter godt og er bra for fordøyelse­n. Bør helst marineres eller tilberedes for å bli kvitt den kraftige kålsmaken.
 ??  ?? KINAKÅL har et trumfkort i form av en mild smak, som også gjør at den ikke lukter spesielt mye når den blir tilberedt.
KINAKÅL har et trumfkort i form av en mild smak, som også gjør at den ikke lukter spesielt mye når den blir tilberedt.
 ??  ?? SPISSKÅL har en mild, naermest salataktig smak og er en god «nybegynner­kål», for eksempel med en god dressing til.
SPISSKÅL har en mild, naermest salataktig smak og er en god «nybegynner­kål», for eksempel med en god dressing til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway