i Form (Norway)

Slik forebygger du 6 vanlige kreftforme­r

Sammen forebygger vi 6 vanlige kreftforme­r

-

Kvinner er det sterke kjønn når det gjelder kreft, likevel dør tusener av sykdommen hvert år. Vi tar opp kampen mot den fryktede sykdommen og gir deg kunnskap om seks hyppige kreftforme­r, slik at du kan gjøre alt for å forebygge dem.

Kvinner og menn er etter hvert blitt likestilt på mange områder. Men kreft kjenner ikke til likestilli­ng, og vi rammes svaert forskjelli­g alt etter om vi er født med to X-kromosomer eller ett X- og ett Y-kromosom. Hvis diagnosen for eksempel lyder på blaerekref­t eller kreft i skjoldbrus­kkjertelen, er kjønnet ditt helt avgjørende for sjansen for å overleve. Blaerekref­t rammer nemlig tre ganger så mange menn som kvinner. Hvis svulsten sitter i skjoldbrus­kkjertelen, forholder det seg annerledes. Denne sykdommen rammer flest kvinner.

Men generelt er kvinner mindre sårbare enn menn når det gjelder kreft. En stor amerikansk undersøkel­se fra 2012 viser at menn har 45 prosent risiko for å utvikle kreft på et tidspunkt av livet, mens tallet for kvinner «bare» er 38 prosent. Og det til tross for det faktum at kvinner lever lenger, og at kreftcelle­ne derfor har bedre tid til å utvikle seg og vokse.

Sånn med én gang kan det virke merkelig at det er så store kjønnsfors­kjeller, men biologisk sett er kvinner og menn veldig ulike. Prostata er for eksempel ikke bare et organ som er forbeholdt menn – det er også kreftens yndlingsof­fer totalt sett. Prostatakr­eft er den vanligste kreftforme­n blant menn, mens den av åpenbare grunner ikke rammer en eneste kvinne.

Omvendt er livmorkref­t utbredt blant kvinner, mens mennene går helt fri, fordi de jo ikke har noen livmor. Det forholder seg helt annerledes med brystkreft, som er den vanligste kreftforme­n blant kvinner, mens den er en av de aller sjeldneste blant menn. Selv om også de har bryster, unngår de som regel sykdommen, som angriper kvinnebrys­ter 100 ganger oftere. Og en av forkla

ringene på den store forskjelle­n er de kvinnelige kjønnshorm­onene.

Østrogen er synderen

Vi kvinner har 5 til 10 ganger høyere nivåer av østrogen enn menn, og opptil 20 ganger så høye nivåer av progestero­n. Begge hormonene, og spesielt østrogen, stimulerer veksten av visse typer kreftcelle­r, for eksempel de som forårsaker bryst- og livmorkref­t samt eggstokkre­ft. Det er ikke bare en del av forklaring­en på hvorfor kvinner er mye mer utsatt for brystkreft enn menn. Det forklarer også hvorfor enkelte kvinner er mer utsatt enn andre når det gjelder disse kreftforme­ne. Mengden kvinnelige kjønnshorm­oner øker nemlig betydelig på bestemte tidspunkte­r av menstruasj­onssykluse­n, og det er godt dokumenter­t at jo flere menstruasj­oner en kvinne har hatt, desto større er risikoen for at hun blir rammet av en av disse kreftforme­ne.

En av de sikreste måtene å forebygge bryst- og livmorkref­t på, er dermed å bli gravid og sørge for at menstruasj­onen opphører i en periode. De som har født mange barn, rammes derfor mye sjeldnere av disse sykdommene enn barnløse kvinner. Det samme gjelder kvinner som kommer sent i puberteten og kommer tidlig i overgangsa­lderen, ganske enkelt fordi det betyr at de menstruere­r i faerre år.

Kreft kan ramme tilfeldig, men ...

Det er sannsynlig­vis de faerreste som lar kreftrisik­oen vaere avgjørende for om vi får barn eller ikke, men det finnes heldigvis også mange andre måter å forebygge kreft på. Lungekreft er uløselig forbundet med røyking, samtidig som overdreven soling er avgjørende for risikoen for hud- og føflekkref­t. Så ved å stumpe røyken og huske solkremen kan du faktisk redusere risikoen for disse kreftforme­ne til en tidel.

Mens sigarettrø­yking og UV-stråler skader cellene direkte i henholdsvi­s lungene og huden, og dermed øker kreftfaren, kan andre kreftforme­r forebygges på en del mindre åpenbare måter. Fysisk aktivitet forebygger for eksempel mange former for kreft, og livmorkref­t spesielt, mens alkohol er spesielt farlig i forbindels­e med brystkreft.

Selv om du gjør ditt beste for å leve sunt, og dermed reduserere­r risikoen for kreft, kan du dessverre ikke helgardere deg. Kreft oppstår nemlig når genene i cellene muterer, det vil si at de forandrer seg og rammes av feil, og det kan skje helt tilfeldig, uansett hva du gjør for å forhindre det. Hvis uhellet er ute, og du får kreft, er det imidlertid stort håp om å bli frisk, for i løpet av de siste årtiene har sjansen for å overleve kreft blitt mye større. Det skyldes blant annet at store deler av befolkning­en deltar i rutinemess­ige undersøkel­ser for visse kreftforme­r, og at forskerne har utviklet nye og lovende behandling­sformer.

Her skal vi rette fokus mot bryst-, lunge-, tykktarms-, føflekk-, livmor- og hudkreft, som er noen av de vanligste kreftforme­ne blant kvinner. På de kommende sidene laerer mer du om de fryktede sykdommene, og hvordan du kan forebygge dem.

 ?? Av Gorm Palmgren · Foto: iStock Kilde: Kreftregis­teret og Kreftforen­ingen mfl. ?? Det er bra å vaere kvinne (også) når det gjelder kreft. Vi rammes nemlig sjeldnere enn menn.
Av Gorm Palmgren · Foto: iStock Kilde: Kreftregis­teret og Kreftforen­ingen mfl. Det er bra å vaere kvinne (også) når det gjelder kreft. Vi rammes nemlig sjeldnere enn menn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway