i Form (Norway)

Brystkreft

-

Brystkreft er naert forbundet med kvinner, selv om også menn kan få sykdommen. De kvinnelige kjønnshorm­onene, spesielt østrogen, spiller en avgjørende rolle for hvordan sykdommen utvikler seg, og derfor øker risikoen i takt med antallet vanlige menstruasj­oner, da nettopp østrogenni­vået er høyt. Hvis du kommer tidlig i puberteten, ikke får barn og kommer sent i overgangsa­lderen, har du derfor også vesentlig høyere risiko for å få brystkreft enn om du kommer sent i puberteten, får mange barn og kommer tidlig i overgangsa­lderen.

? Hva vet vi om sykdommen?

Brystkreft oppstår nesten alltid i en av de mange små melkekjert­lene i brystvevet, eller i en av de mange kanalene som sørger for å føre melka ut mot brystvorte­n. Mutasjoner i en av cellene cellevevet kan føre til at den vokser og deler seg ukontrolle­rt, og etter flere år blir kulen så stor at den trenger ut i det omkringlig­gende støtteveve­t. På dette tidspunkte­t er det snakk om en reell kreftsvuls­t, som kan invadere blodårer og lymfekanal­er, og dermed spre seg til resten av kroppen i form av såkalte metastaser.

? Kan du bli rammet?

Minst 1 av 10 kvinner får brystkreft, som er den aller vanligste kreftforme­n blant kvinner. De under 30 år rammes veldig sjelden, mens du er aller mest utsatt etter fylte 60. Hele 80 prosent er over 50. Bare omtrent 5 til 10 prosent av alle tilfeller er arvelig betinget, men ved forekomst av to gener – BRCA1 og BRCA2 – medfører mutasjoner betydelig høyere risiko.

? Hva bør du holde øye med?

Mange kvinner oppdager de første tegnene på brystkreft selv, i form av en kul som føles annerledes enn resten av brystet. På tidlige stadier er ikke brystkreft forbundet med smerter eller mer generelle helseforan­dringer, og du får bare sjelden andre symptomer, som for eksempel blødning fra brystvorte­n. Er du i tvil, bør du straks gå til legen, som vanligvis vil ta en mammografi (røntgen- og/eller ultralydun­dersøkelse av brystet) og eventuelt en vevsprøve.

? Hvilken behandling finnes?

De siste 20 årene er behandling­en av brystkreft blitt mye mer effektiv, og i dag er over 90 prosent av pasientene i live fem år etter at de fikk diagnosen. Brystkreft behandles vanligvis med operasjon. Hvis du oppdager kulen i god tid, kan legene ofte nøye seg med å fjerne selve kulen, mens resten av brystet behandles med stråling etterpå. Dersom kulen har rukket å vokse seg stor, fjernes som regel hele brystet.

 ??  ?? Elsker du et glass god rødvin? Hvis du vil unngå brystkreft, bør du vise måtehold.
Elsker du et glass god rødvin? Hvis du vil unngå brystkreft, bør du vise måtehold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway