i Form (Norway)

Lungekreft

-

Lungekreft er en av de farligste kreftforme­ne, fordi den ofte ikke oppdages før den har spredt seg til andre deler av kroppen og derfor nesten er umulig å behandle. Den gode nyheten er imidlertid at du kan beskytte deg mot kreftforme­n ved å unngå røyking, som har skylda for opptil 90 prosent av alle tilfeller. Sykdommen utvikler seg ofte veldig fort, og de fleste har bare hatt symptomer i noen måneder når de får diagnosen.

? Hva vet vi om sykdommen?

Egentlig er lungekreft flere forskjelli­ge sykdommer som ikke oppfører seg likt, og som må behandles forskjelli­g. Rundt 15 prosent av tilfellene er såkalt småcellet lungekreft, som er en svaert aggressiv kreftform som utvikler og sprer seg fort. Derfor kan den sjelden opereres bort, men den kan til en viss grad slås ned med cellegift. De andre typene lungekreft kalles for «ikke-småcellet» og kan deles inn i tre former som totalt sett utvikler seg saktere og derfor litt oftere kan behandles med operasjon.

? Kan du bli rammet?

Lungekreft utgjør en firedel av krefttilfe­llene blant kvin- ner i Norge, og en tredel blant menn. Men sykdommen øker mest blant kvinner, og vi rammes 10 år tidligere. Finland er et ganske slående unntak – der rammes kvinner bare halvparten så ofte som menn. Det skyldes at de historisk sett har røykt mye mindre enn menn. Lungekreft rammer omtrent ingen under 40 år, mens de fleste får diagnosen etter at de har fylt 60. Sykdommen skal ikke vaere arvelig.

? Hva bør du holde øye med?

Det første symptomet på lungekreft er hoste, men siden mange fra før av hoster jevnlig på grunn av røyking, allergi, støv eller andre ting som irriterer luftveiene, blir dette symptomet ofte oversett. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, vil du hoste opp blodig slim, få åndenød eller smerter i brystet, bli trøtt og gå ned i vekt. Det vil bli tatt et røntgenbil­de eller CT-skanning av lungene dine, og hvis det bekrefter mistanken om kreft, blir det tatt en vevsprøve som undersøkes for celleforan­dringer.

? Hvilken behandling finnes?

Lungekreft er en av de aller farligste kreftforme­ne. Heldigvis har sjansen til å overleve økt merkbart de siste 10 årene: 31,3 prosent kvinner og 23,9 prosent menn er i live fem år etter at diagnosen er stilt. Behandling­en avhenger av hvilken type lungecelle­r som er rammet og hvor langt sykdommen har kommet. Hos rundt 20 prosent av pasientene oppdages sykdommen så tidlig at svulsten kan fjernes ved operasjon. Har den derimot spredt seg til andre organer, eller svulsten har vokst inn i brystbeine­t, består behandling­en vanligvis av cellegift, stråling eller immunterap­i, og ofte en kombinasjo­n av flere.

 ??  ?? Stump røyken hvis du vil unngå lungekreft.
Stump røyken hvis du vil unngå lungekreft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway