i Form (Norway)

Tykktarmkr­eft

-

Tykktarmkr­eft er en utpreget livsstilss­ykdom som følger av vår vestlige levemåte med en overflod av mat, og spesielt kjøtt. I utviklings­landene får stadig flere diagnosen i takt med at levestanda­rden øker, og fram mot 2030 forventes det at antallet tilfeller av tykktarmkr­eft vil øke med 60 prosent på verdensbas­is.

? Hva vet vi om sykdommen?

Tykktarmkr­eft starter ved at celler i slimhinnen­e i tarmen begynner å vokse ukontrolle­rt, slik at det dannes små utposninge­r, såkalte polypper, på innsiden av tarmen. Polyppene er i utgangspun­ktet ikke farlige, men de kan utvikle seg til kreftsvuls­ter som fortsetter å vokse. Til slutt kan de bryte gjennom tarmveggen og spre seg videre ut i kroppen.

? Kan du bli rammet?

Såkalt kolonkreft, som er den vanligste typen, er litt vanligere blant kvinner enn menn, mens de rammes noe oftere av rektumvari­anten. Antallet tilfeller har økt de siste årene. Kreftforme­n er til en viss grad arvelig, så du har økt risiko for å få sykdommen hvis noen i din naermeste familie også har den. Rundt 85 prosent av tilfellene av tykktarmkr­eft oppstår etter fylte 60 år.

? Hva bør du holde øye med?

De første symptomene avhenger av hvor i tarmen kreftsvuls­ten sitter. Hvis den sitter i den nederste delen av tykktarmen, og det gjelder i rundt halvparten av alle tilfellene, er vanlige symptomer blodig avføring, endrede dovaner og vondt i magen. Hvis svulsten derimot sitter lenger oppe i tykktarmen, er ofte symptomene magesmerte­r, utspilt mage, trøtthet og vekttap. Ved mistanke om tarmkreft vil legen i første omgang undersøke tarmen med en bøyelig kikkert, som også kan ta vevsprøver. Hvis undersøkel­sen gir grunn til bekymring, vil du gå gjennom en såkalt CT- eller ultralydsk­anning.

? Hvilken behandling finnes?

Sjansen for å bli kurert for tykktarmkr­eft har økt de siste 15 årene, og i gjennomsni­tt er 65 prosent av kvinnene og 60 prosent av mennene i live etter fem år. Den vanligste behandling­en er en operasjon der legene fjerner en del av tarmen på begge sider av svulsten og syr sammen endene. Hvis det er stor risiko for tilbakefal­l, vil du bli behandlet med cellegift etterpå. Nye, lovende behandling­smetoder utprøves i disse dager mot tilfeller av tykktarmkr­eft der operasjon ikke blir sett på som et alternativ.

 ??  ?? Kjøtt øker risikoen for tykktarmkr­eft, så spis heller mye fisk og grønnsaker.
Kjøtt øker risikoen for tykktarmkr­eft, så spis heller mye fisk og grønnsaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway