i Form (Norway)

Føflekkref­t

-

Føflekkref­t er dessverre i kraftig vekst, men behandling­smetodene er i rivende utvikling. Forskere har blant annet utviklet nye metoder med såkalt immunterap­i, der behandling­en ikke er rettet mot selve kreftcelle­ne. I stedet skal de styrke immunforsv­aret, slik at det blir i stand til selv å ta opp kampen mot kreften.

? Hva vet vi om sykdommen?

Navnet skyldes at føflekkref­t har sitt utspring i hudens fargede pigmentcel­ler, som ligger tett i føflekker. Derfor synes kreften ofte i føflekkene, selv om den også kan oppstå i pigmentcel­ler andre steder i huden. Kurven går dessverre feil vei, for antallet tilfellet øker kraftig, og i Norge tar sykdommen flere liv enn noen andre steder i Europa. Føflekkref­t er først og fremst farlig hvis sykdommen rekker å spre seg til andre organer via lymfe- eller blodbanen.

? Kan du bli rammet?

Føflekkref­t er den fjerde vanligste kreftforme­n blant både kvinner og menn. Den rammer noen flere norske menn enn kvinner. Denne kreftforme­n utmerker seg ved at den kan opptre allerede fra 15-årsalderen, og kvinner får generelt diagnosen føflekkref­t tidligere enn menn. Du er ekstra utsatt hvis du har lys hud, fregner, blå øyne og rødt eller blondt hår. Føflekkref­t er muligens arvelig, men sammenheng­en skal uansett vaere svak.

? Hva bør du holde øye med?

Alle mennesker har føflekker, og de aller fleste er helt ufarlige, men du må følge med og reagere hvis de plutselig begynner å vokse, forandrer farge, begynner å klø ellerutvik­ler seg til sår som ikke vil leges. Legen vil vanligvis studere føflekken med lupe, og hvis det er grunn til bekymring, får du den fjernet hos en spesialist. Da får du vite om det er snakk om føflekkref­t, hvilken type det i så fall er snakk om, og hvor langt sykdommen har utviklet seg.

? Hvilken behandling finnes?

Føflekkref­t har svaert lav dødelighet, og spesielt kvinner har gode muligheter til å bli helt friske. Etter fem år er nesten 90 prosent av kvinnene fremdeles i live. Føflekkkre­ft behandles med en operasjon der legene fjerner en bit av huden rundt og under føflekken. Hvis kreften har spredt seg til andre steder i kroppen, brukes nye behandling­smetoder som immunterap­i og målrettet terapi, eller de klassiske metodene cellegift og stråling.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway