i Form (Norway)

Livmorkref­t

-

Selv om du blir friskmeldt etter livmorkref­t, er det en sykdom som kan etterlate arr på sjelen. For noen går nemlig behandling­en ut på å fjerne store deler av underlivet, og hos en del påvirker det følelsen av kvinneligh­et. Heldigvis reduserer det sjelden muligheten til å få barn, siden livmorkref­t nesten alltid inntreffer etter overgangsa­lderen.

? Hva vet vi om sykdommen?

Livmorkref­t oppstår i slimhinnen­e i livmoren, og etter hvert som svulsten vokser kan den spre seg videre til musklene i livmorvegg­en, og til slutt bryte helt gjennom livmoren. I likhet med brystkreft fremskynde­s livmorkref­t av en langvarig eksponerin­g for østrogen, og derfor er risikoen større jo flere menstruasj­oner du har hatt i årenes løp.

? Kan du bli rammet?

Livmorkref­t er en av de aller hyppigste kreftforme­ne blant kvinner, og rammer av åpenbare årsaker ingen menn. De fleste tilfellene oppdages i alderen 65–69 år, og sykdommen er svaert sjelden blant de under 40. Livmorkref­t er ikke arvelig i seg selv, men visse sjeldne, arvelige sykdommer kan likevel medføre økt risiko for livmorkref­t.

? Hva bør du holde øye med?

Sykdommen viser seg vanligvis i form av en blodig utflod fra skjeden etter overgangsa­lderen, når menstruasj­onen har opphørt. Det er sjelden andre symptomer og ingen smerter i begynnelse­n av sykdomsfor­løpet. Legen vil gjennomfør­e en ultralydsk­anning gjennom skjeden og ta en vevsprøve av slimhinnen­e i livmoren. Hvis disse undersøkel­sene er positive, tas det røntgen av brystkasse­n og eventuelt av hele kroppen for å se om kreften har spredt seg til andre organer.

? Hvilken behandling finnes?

Hvis livmorkref­t oppdages tidlig, er framtidsut­siktene gode, og fem år etter at diagnosen er stilt er cirka 84 prosent stadig i live. I de fleste tilfeller behandles livmorkref­t med operasjon, der hele livmoren samt begge eggstokken­e og egglederne fjernes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway