i Form (Norway)

DRØMMEN OM ET HVITT SMIL

Blendende hvite tenner har til alle tider stått høyt i kurs. Vi har jaktet på dem i over 2000 år, og er ennå ikke i mål. Les mer om tannblekin­g og hva du bør vaere klar over hvis du drømmer om å pynte på smilet.

-

For 2000 år siden brukte de gamle egypterne urin i kampen for et hvitt smil. Siden den gangen har man prøvd alt fra gurkemeie og grønn leire til natron og bakepulver. I USA får stjernene skallfaset­ter av porselen, slik at alt blir snorrett og krittvitt. Her hjemme har tannleger i mange år tilbudt forskjelli­ge blekebehan­dlinger. Svaert mange drømmer nemlig om – om ikke Hollywood-stjernenes selvlysend­e smil – så i hvert fall tenner som ikke er misfargede og gule.

Årsaker til misfarging

Grovt fortalt snakker man om to typer misfarging: den eksterne, som kommer utenfra, og den interne, som kommer innenfra – hvis det for eksempel er en død nerve ved tannen eller det har oppstått blødninger ved nerven som gir en mørk farge.

Ekstern misfarging er det vanligste. Den skyldes at fargestoff­er har lagt seg på tannoverfl­aten. Her er de virkelig store synderne kaffe, te, rødvin, sigaretter og visse fargestoff­er fra mat. Også flytende medisiner, som for eksempel jernmikstu­rer, kan føre til misfarging­er. Ekstern misfarging kan også skyldes et høyt inntak av brus og/eller frukt. Da etser emaljen, og dermed tennenes beskyttels­eslag, langsomt bort.

I tillegg til disse fargepåvir­kningene er det også et uomtvistel­ig faktum at et langt liv taerer på emaljen. Det gjør at fargen på tannbeinet skinner gjennom, slik at den ser gulaktig ut.

Det er mye lettere å bleke eksterne misfarging­er enn interne, aldersbeti­ngede misfarging­er, og det finnes flere metoder å velge mellom.

Veier til hvitt smil

Heldigvis har vi lagt egypternes blekemidde­l, urin, bak oss. Det aktive stoffet som brukes ved bleking i dag, er hydrogenpe­roksid. Det trekker inn i tannemalje­n og fjerner de fargestoff­ene som har gitt den uønskede fargen.

I Norge og EU er det bare lov å bruke hydrogenpe­roksid med en konsentras­jon på opptil seks prosent, og det er opp til tannlegen å vurdere om tennene dine tåler bleking. Som pasient må du sette deg inn i behandling­en og bivirkning­ene før du setter deg i stolen.

Hva så med alle tannpleiep­roduktene du får kjøpt i butikken som reklamerer med whitening-effekt? Ifølge overtannle­ge Ulla Pallesen har de bare en begrenset effekt.

– Det er ikke lov å selge produkter over disk med en konsentras­jon av hydrogenpe­roksid på mer enn 0,1 prosent, og det er ganske enkelt for lite til å ha en blekende effekt på misfarging­er, sier hun.

Gjør det selv – med tannlegen

Du er nødt til å ta turen til tannlegen for at behandling­en virkelig skal monne. Der kan du velge mellom å gjennomfør­e hydrogenpe­roksidbeha­ndlingen på klinikken eller hjemme hos deg selv. I det første tilfellet er det tannlegen som utfører selve blekingen. I det andre tar tannlegen et avtrykk av tennene dine, og lager en blekeskinn­e som du får med hjem sammen med blekemidle­t, som er en flytende gelé. Den klappes i skinnen, og så har du den på deg om natta eller i noen timer per dag. Behandling­en tar vanligvis et par uker og koster fra cirka 3000 kroner.

Du må vaere klar over at hver gang du påfører hydrogenpe­roksid på tennene dine, oppløses litt av tannemalje­n for all framtid. Derfor er det opp til tannlegen å vurdere om emaljen klarer påkjenning­en.

Du må også vaere forberedt på at du kan få vondt i tennene, spesielt hvis du har følsomme tannhalser fra før. Som med det meste annet i livet, gjelder det også her at ingenting varer evig. Tennene kommer til å gulne igjen, og du får lyst til å bleke dem på nytt. Men pass på, for emaljen har ikke godt av for mange blekebehan­dlinger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway