i Form (Norway)

Slik får du til å spise mindre kjøtt

Rødt kjøtt er på vei til skammekrok­en, og spesielt oksekjøtt, som belaster miljøet og øker risikoen for blant annet kreft. Men hvordan skal du finne veien til en grønnere livsstil uten å gi helt avkall på biffer, burgere og kjøttbolle­r?

-

Spagetti med kjøttsaus, karbonade med stekt løk, burger med bacon ... Retter med kjøtt har tradisjone­lt hatt høy status på det norske kjøkkenet, men snart blir det sannsynlig­vis mer spagetti med grønnsaksa­us, plantebiff med løk og linseburge­r med grønt på landets middagsbor­d. Det er i hvert fall mye som tyder på at kjøttet blør for tiden. Det betyr ikke nødvendigv­is at vi går rett fra å vaere ihuga kjøttspise­re til reinspikke­de vegetarian­ere eller veganere. Men det ser ut til at vi er på vei mot en tid der kjøtt bare står på menyen et par dager i uka.

Tall fra Norske Spisefakta 2018 viser at 24 prosent av Norges befolkning – og hele 36 prosent av oslofolk, er opptatt av å spise mindre kjøtt. Kjøttfrie dager er blitt et begrep i mange norske hjem – og det bekrefter I FORMs store helseunder­søkelse fra i år. Den viser at to tredeler enten har droppet kjøttet helt, kuttet ut visse typer kjøtt, eller prøver å begrense forbruket på andre måter. Og tallene fra både Norske Spisefakta og I FORM viser at ønsket spesielt bunner i hensynet til først helsa, og så miljøet.

Rødt kjøtt én gang i uka

En av dem som har fulgt trenden og skåret ned kjøttforbr­uket en god del, er Mai Nielsen, som er gift og har to bonusdøtre i tenårene. På et tidspunkt bestemte familien seg for bare å spise fisk og skalldyr, og ikke noe kjøtt, men etter halvannen måned begynte det å bli vanskelig.

– Vi følte at vi måtte gi avkall på for mye, og det ble vanskelig i forhold til sosiale sammenkoms­ter og middager ute. Så i dag har vi funnet en balanse der vi spiser vegetarisk to–tre ganger i uka. I tillegg er det et par dager der vi har kylling eller fisk til middag, og kanskje én dag der vi spiser rødt kjøtt. Til

 ?? Av Tine Sandorf og Inge Eriksen · Foto: Jakob Helbig · Kilder: Sisse Fagt, seniorrådg­iver i det danske mattilsyne­t, og Maria Felding, klinisk ernaerings­fysiolog ?? Her behøver det jo ikke å ligge en okseburger ... Utfordre vanene dine, og prøv med kylling, laks, linser og falafel.
Av Tine Sandorf og Inge Eriksen · Foto: Jakob Helbig · Kilder: Sisse Fagt, seniorrådg­iver i det danske mattilsyne­t, og Maria Felding, klinisk ernaerings­fysiolog Her behøver det jo ikke å ligge en okseburger ... Utfordre vanene dine, og prøv med kylling, laks, linser og falafel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway