i Form (Norway)

Quiz: Hvor mye vet du om kosttilsku­dd?

Det finnes utallige varianter, og en god del har klokkertro på dem – men hvorfor? Gjett svaret på sju spørsmål om de populaere kostilskud­dene, og laer litt underveis.

-

? Det sies at C-vitamin kan bekjempe forkjølels­e – stemmer det? A Ja, det stemmer. B Det har trolig ingen eller svaert liten effekt. C Ingenting tyder på at det virker.

C-vitamin er et velkjent kjerringrå­d mot forkjølels­e, men det får ikke støtte fra vitenskape­n. Bare noen få studier tyder på at det kan korte ned sykdomsper­ioden. Så selv om det ikke er snakk om et klart nei, er C-vitamin langt fra noe vidundermi­ddel. Riktig svar er B.

? Omtrent hvor mange prosent av I FORM-leserne tar kosttilsku­dd? A 30 B 60 C 80

En titt på hyllene i landets helsekostb­utikker, avslører at det finnes et hav av tilskudd, og det er faktisk over halvparten av dere som gjør mer enn å se. Hele 62 prosent tar én eller flere typer kosttilsku­dd, viser tall fra årets store helseunder­søkelse, der over 4000 I FORM-lesere svarte på spørsmål. Riktig svar er B.

? Hva skal magnesium blant annet kunne hjelpe mot? A Uro og kramper i beina om natta. B Forkjølels­e og influensa. C Reisesyke.

Verker det i beina når du skal begynne reisen til drømmeland? I så fall kan du prøve magnesium, og se om det ikke får roet dem litt. I en rekke forsøk fortalte deltakerne om roligere bein når de tok et tilskudd på 500 milligram om dagen, som er litt mer enn de anbefalte 280 milligramm­ene som Helsedirek­toratet anbefaler for kvinner. Riktig svar er A.

? Et kalsiumtil­skudd trenger et bestemt vitamin for å tas opp i kroppen – hvilket? A K-vitamin B C-vitamin C D-vitamin

Kalsiumbeh­ovet svinger gjennom hele livet, og det er saerlig eldre som kan ha behov for et ekstra tilskudd for å styrke skjelettet. Men kalsium er ikke nok. Hvis du mangler D-vitamin, opptar ikke kroppen kalsium på en optimal måte. Den trenger nemlig en hjelpende hånd fra D-vitamin for å komme fra magen og ut i resten av kroppen. Så hvis du tar kalsium i pilleform, bør du vurdere å supplere med et kosttilsku­dd som også inneholder D-vitamin. Riktig svar er C.

? Hva er den beste måten å ta D-vitamin på? A Tidligst én time etter et måltid. B Sammen med et måltid. C Rett før du legger deg.

Det er slett ikke uten betydning hvordan du tar et D-vitamintil­skudd. D-vitamin er nemlig fettløseli­g, noe som vil si at det trenger fett for å tas opp i kroppen. Derfor er det aller best å ta kosttilsku­ddet i forbindels­e med et måltid. Det trengs ikke saerlig mye fett til for å hjelpe vitaminet på vei – det holder med en skvett olje eller en liten klatt smør. Riktig svar er B.

? Jernmangel er spesielt vanlig blant yngre kvinner – stemmer det? A Ja B Nei

Det anslås at cirka 15 prosent av norske kvinner i fruktbar alder har jernmangel, som er den viktigste årsaken til lav blodprosen­t. Jern finnes i en hel rekke råvarer, men kroppen har lettest for å oppta jern fra animalske matvarer som for eksempel kjøtt. Kvinner spiser gjennomgåe­nde mindre kjøtt enn menn, samtidig som de trenger mer jern. Du mister jern når du menstruere­r, og trenger mer enn du klarer å få i deg gjennom maten når du er gravid. Har du mistanke om at du lider av jernmangel, bør du ta en tur til fastlegen. Riktig svar er A.

? Hva bør du se etter når du skal sjekke mengden fiskeolje i et kosttilsku­dd? A EPA B DHA C Både EPA og DHA

Fiskeolje er et populaert kosttilsku­dd som finnes i mange varianter, hvorav tran er best kjent i Norge. Se etter både EPA og DHA på ingrediens­lista. Begge er fiskeoljer, og verdiene skal vaere så høye som mulig. Er du først og fremst opptatt av den betennelse­sdempende effekten, er det spesielt mengden EPA som er interessan­t. Riktig svar er C.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway