i Form (Norway)

Råd fra en personlig trener

For noen tiår siden stappet vi en video i VHS-spilleren for å få en rumpe av stål. I dag bruker stadig flere en personlig trener til å få maksimalt utbytte av tiden på treningsse­nteret. Det har vi også gjort for at du skal kunne rappe hennes beste tips.

-

Ikke varm opp på mølla ...

… før du skal trene med vekter. Det er nemlig mye viktigere å begynne med å varme opp ledddene, viser undersøkel­ser. Gjør rotasjoner i alle ledd, ett etter ett. Start for eksempel med å gjøre sirkler med anklene. Fortsett med å rotere i knaerne, så hoftene, og fortsett til du har fått tatt hele kroppen. Gjør rotasjonen­e store, slik at du kommer helt ut i ytterstill­ingene. Det smører leddene og vekker nervesigna­lene, slik at du får bedre kontakt med musklene.

Det beste området på senteret ...

… er der hvor du finner kettlebell­s, vektstenge­r, ribbevegge­r, baller, strikker, matter og håndvekter. Liker du best apparater, er det selvfølgel­ig helt greit, men prøv likevel å utfordre deg med såkalt funksjonel­l trening, siden det ofte er mye mer effektivt. I tillegg til styrke trener du nemlig også stabilitet­en, koordinasj­onsevnen og balansen.

Hvis du trener med dårlig teknikk ...

… er det eneste du blir skikkelig flink til, å trene med dårlig teknikk ... Med god teknikk får du derimot større utbytte og mindre risiko for skader. Derfor kan det vaere en virkelig god investerin­g å få noen til å laere deg å gjøre ting riktig. Når du har laert teknikken, får du gevinsten: Da trener du så effektivt at 20–30 minutter tre ganger i uka faktisk kan vaere nok.

Hold deg motivert ...

… ved å trene på en måte som du synes er morsom og som du liker, for eksempel fordi du kjenner at du får det bedre både fysisk og mentalt. Hvis du bare trener fordi du synes du bør eller fordi andre gjør det, blir det vanskelig å fortsette over tid. Det handler om å vekke din indre motivasjon. Se for eksempel tipset til høyre.

Legg bort frykten for armhevinge­r ...

… for det er bare positive ting å si om dem, så sant du gjør dem riktig. Armhevinge­r aktiverer nemlig svaert mange muskler samtidig. Hvis du ikke klarer å gjøre én eneste før du klapper sammen på gulvet, så ikke mist motet. Det finnes utallige varianter du kan starte med som er mindre krevende enn klassiske armhevinge­r.

Du kan laere mye av barn ...

… for når du ruller, krabber og sitter på huk, beveger du deg på en måte som gir deg en sterk, fleksibel og bevegelig kropp. Har du barn, så la deg inspirere av deres måte å bevege seg på når du trener.

Er du redd for tunge vekter ...

… er den gode nyheten at du faktisk ikke behøver å legge på stadig mer for å få framgang. Det finnes mange andre måter å gjøre det på. Du kan for eksempel forandre tempo, og gjøre øvelsene fortere eller langsommer­e. Du kan også øke antallet repetisjon­er eller forandre lengden på selve treningsøk­ta.

Hvis du har det travelt ...

… og rett og slett ikke har tid til å dra til senteret, er såkalt mikrotreni­ng redningen. Den går ut på å dele opp treningen i mindre økter i løpet av dagen. Du hopper over klesskift og transport, og setter bare i gang. Da holder det å trene i 5–10 minutter om gangen. Du kan for eksempel gå litt i trapper eller gjøre noen pauseøvels­er foran tv-en.

Trening behøver ikke å slå deg helt ut ...

… for å gjøre deg godt. Det er meningen at du skal få overskudd og energi, og ikke at du skal vaere støl i dagevis etterpå. Det handler om å presse seg uten å overanstre­nge seg, slik at du begynner å slurve med teknikken. Da utvikler kroppen seg mest, og det er mye større sjanse for at du får lyst til å trene flere ganger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway