i Form (Norway)

Sterke knaer uten smerter

Knesmerter kan vaere en irriterend­e bremseklos­s som hindrer deg i å vaere like aktiv som du har lyst til. Her viser vi hvordan du holder deg i gang når knaerne knirker, og hvordan du kan prøve å unngå problemer.

- Av Gorm Palmgren · Foto: iStock

Det er ikke bare toppidrett­sutøvere som har kronglete knaer. Knesmerter rammer mengder av helt vanlige mennesker, og det er egentlig ikke så rart, siden kneet er et av kroppens mest komplisert­e ledd. Det er et slags hengsel mellom lårbeinet og skinnebein­et som gjør det mulig å bøye beinet. Men i motsetning til en skapdør skal kneet kunne svinge litt til sidene og rotere rundt seg selv, slik at skrittene ikke blir robotaktig­e, men «flyter» i elegante bevegelser. Kneet fungerer også som støtdemper, så det ikke går sjokkbølge­r gjennom kroppen når føttene treffer bakken. For å løse disse oppgavene er kneet satt sammen av mange deler som alle kan by på forskjelli­ge problemer.

Når det gjelder de mest alvorlige kneskadene, som knokkelbru­dd og avrevet korsbånd, skjer cirka halvparten i forbindels­e med idrett. Blant de mest utsatte er fotball- og håndballsp­illere, og skikjørere (alpint). Tallene kan imidlertid bedra, siden det er snakk om populaere sportsgren­er der det følgelig også er flere som får trøbbel. Når man tar høyde for hvor mange som faktisk driver med de enkelte idrettsgre­nene, er det squash somt står for klart flest av de alvorlige kneskadene.

Ta godt vare på dem

Mange kneproblem­er kan imidlertid ikke spores tilbake til én enkeltståe­nde begivenhet, men skyldes langvarig slitasje og overbelast­ning. Nå tenker du kanskje at hvis du bare holder deg unna fysisk aktivitet, er du sikret tipp topp knaer resten av livet, men sånn er det ikke. Både friske og knirkete knaer har godt av å holdes i gang. Har du for eksempel vaert uheldig og fått en heftig betennelse, kureres den best ved hjelp av styrketren­ing. Gjør det veldig vondt i knaerne når du går eller løper, må du selvfølgel­ig holde deg i ro til de verste smertene har gitt seg. Men så snart du kan bør du begynne å aktivere musklene i og rundt kneet. På de neste sidene viser vi hva du kan gjøre for at knaerne dine skal holde i mange år framover.

 ??  ??
 ??  ?? Kneet er kroppens største og mest komplisert­e ledd, som utsettes for enorm belastning i det daglige.
Kneet er kroppens største og mest komplisert­e ledd, som utsettes for enorm belastning i det daglige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway