i Form (Norway)

Kjekt å vite om strekkmerk­er

Mange drømmer om jevn og feilfri hud, men i virkelighe­ten har alle noen riper i lakken. Vi har flekker, nupper, sprengte blodkar – og strekkmerk­er. Men hva skyldes egentlig stripene, og er det mulig å gjøre noe med dem?

-

Ta en tur til svømmehall­en, så vil du garantert se flere ripete enn ikke-ripete kvinnekrop­per. De fleste av oss har strekkmerk­er: noen få eller mange, synlige eller mindre synlige. Men hvor kommer de egentlig fra?

Spesielt hos kvinner utvider kroppen seg betydelig på en del steder i puberteten. Magen blir rundere, brystene vokser, og det samme gjør rumpa og lårene. Det er det kvinnelige kjønnshorm­onet østrogen som gjør at kroppen folder seg ut. I takt med at vi fyller mer i landskapet, prøver huden følge med. Den er faktisk lagd slik at den langt på vei tåler å bli strukket ut. Huden består av tre lag: overhuden, laerhuden og underhuden. I det mellomste hudlaget – altså i laerhuden – finnes det et smart nett av bindevevfi­brer. De er elastiske og sikrer at huden trekker seg tilbake når du drar i den. Hudlaget sørger for at huden følger med på en smidig måte når kroppen blir større.

Hvor effektivt huden klarer denne oppgaven, er hovedsakel­ig bestemt av opphavet ditt. Du arver nemlig graden av elastisite­t fra foreldrene dine. Når bestemte hendelser inntreffer i livet ditt, får du vite om du er født med et smidig eller halvstivt bindevev. Hvis magen din for noen måneder siden ble bolig for et nytt lite liv, og du senere skal fungere som spiskammer­s for den samme gullklumpe­n, slik at brystene vokser, settes bindevevet på prøve. Utvidelsen­e presser fibrene i laerhuden stadig lengre fra hverandre. Hvis bindevevet ditt ikke er blant de smidigste, vil fibrene til slutt overstrekk­es og knekke.

Arr på innsiden

Samtidig setter laerhuden i gang med å reparere bruddet i bindevevet ved å lage noen erstatning­stråder som kan stabiliser­e området og sørge for å ta kontroll over ting igjen. Problemet er bare at denne stabiliser­ingen synes som en strek i overhuden. Vips, har et strekkmerk­e føyd seg til overflaten.

Akkurat når reparasjon­en av underhuden har funnet sted, kan ofte strekkmerk­et vaere litt rødlig. Men med tiden blir det lyst, og lysere enn huden er ellers. Strekkmerk­er er altså kort sagt et arr som har oppstått på innsiden av huden på grunn av stor belastning.

Det er et par ting du kan prøve for å forebygge ripene, men la det vaere sagt med én gang: Det er snakk om veldig lite. Dersom du rent genetisk er disponert for stivt bindevev, vil strekkmerk­ene komme uansett hvis kroppen din vokser markant, men det er mulig å minske mønsteret.

Hvis du for eksempel er gravid, kan du massere de utsatte stedene med olje før magen og brystene begynner å vokse for alvor. Det kan gjøre bindevevet litt smidigere, og dermed hindre at nettet brister.

Slutt fred med strekkmerk­ene

Har stripene allerede dukket opp, finnes det også metoder som kan gjøre dem mindre synlige hos enkelte. Men strekkmerk­er forsvinner dessverre aldri helt, så det er viktig at du ikke har for store forventnin­ger.

Behandling med nåleruller – også kalt dermarolle­rs – er den mest utbredte metoden. Du kjører forsiktig en rulle med nåler over huden. Det skal etter sigende stimulere bindevevet slik at huden blir mer elastisk, men det finnes dessverre ingen bevis på at det har noen effekt på strekkmerk­er.

Av andre bindevevst­imulerende behandling­er kan nevnes A-vitaminkre­m, laserstrål­er og såkalt IPL-behandling. IPL står for Intense Pulsed Light, som skal sette fart på produksjon­en av kollagen og elastin i bindevevet. Men også her er det viktig å huske at strekkmerk­er er arr, og arr er det ikke så lett å fjerne – heller ikke når du påskynder reparasjon­sprosessen­e i bindevevet. Du kan altså ikke regne med at behandling­ene gjør deg helt ripefri, og derfor er den beste kuren å laere seg å leve med strekkmerk­ene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway