i Form (Norway)

6 kjappe om PLANTEFARS­E

-

1 Hva er plantefars­e?

Plantefars­e ligner på kjøttfarse, men er i utgangspun­ktet basert på grønne proteinkil­der.

2 Hva inneholder den?

Det varierer fra produkt til produkt, men proteinkil­den kan vaere for eksempel kikerter, hvite bønner, erte- eller glutenprot­ein, eller soya. I tillegg kan den vaere tilsatt for eksempel poteter, egg, sopp, hvitløk og krydder.

3 Hva kan den brukes til?

Du kan bruke den på samme måte som kjøttfarse, til for eksempel kjøttsaus, burgere, lasagne og kjøttbolle­r. Plantefars­e skal varmes, men ikke gjennomste­kes.

4 Er den sunnere?

Velger du plantefars­e i stedet for kjøttdeig (av svin) eller karbonaded­eig (av okse), unngår du rødt kjøtt, som blant annet øker risikoen for tarmkreft. Men merk at det kan vaere en del fett i plantefars­e, også mettet fett i form av kokos- og palmeolje. Noen produkter inneholder også mye salt og mange tilsetning­ssstoffer.

5 Bedre for miljøet?

Generelt er plantefars­e et mer miljøvennl­ig valg enn kjøttfarse, og spesielt karbonaded­eig. Det kan vaere et poeng å unngå produkter med soya, som ofte er importer og kommer fra den andre siden av jorda.

6 Hva bør jeg se etter?

Les varedeklar­asjonen, og se etter naturlige proteinkil­der som kikerter, linser og bønner. Se også etter nøkkelhull­smerket, så vet du at produket er i tråd med offisielle anbefaling­er.

Nydelige retter med plantefars­e – bla om og få 4 oppskrifte­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway