i Form (Norway)

Slik velger du de riktige karbohydra­tene

– her er dine nye karbohydra­ter De er blitt forvist til skammekrok­en av tallrike matplaner og slankekure­r, men karbohydra­ter må ikke nødvendigv­is unngås. De må bare velges med omhu.

-

Mange kvinners forhold til karbohydra­ter kan trolig oppsummere­s med ett ord: stormfullt. Vi droppet dem på Atkinskure­n. Vi erstattet dem med squash-spagetti som et ledd i steinalder­kosten. Vi droppet dem da vi skulle gå i ketose. Vi byttet dem ut med proteiner da vi prøvde Dukan-kuren, og kuttet kraftig ned på dem da lavkarbobø­lgen flommet over Norge. Vi har kort sagt unngått dem i sunnhetens og slankingen­s navn, men er det virkelig best å klare seg helt uten? Svaret er nei, for i denne sammenheng­en er slow minst like bra som low.

Sammen med protein og fett er karbohydra­ter et av de såkalte makronaeri­ngsstoffen­e. Det vil si at det er en av kroppens tre viktigste energikild­er, og derfor bør karbohydra­ter i følgehelse­myndighete­nes offisielle anbefaling­er utgjøre 45–60 prosent av det daglige matinntake­t. Derfor kan du også trygt legge de gode på tallerkene­n.

Det dårlige ryktet

Når karbohydra­tene har fått et så dårlig rykte, skyldes det spesielt at det finnes karbohydra­ter som du ikke har saerlig nytte av. Du kjenner dem sikkert godt: Det er tomme kalorier, tilsatt sukker og altfor bearbeided­e matvarer. Og loffen som verken bidrar med naering eller metthet. Men så har vi også alle de sunne, gode karbohydra­tene som fyller kroppen med styrkende stoffer og nødvendig naering. Blant de gode er spesielt de langsomme karbohydra­tene, som bidrar til å stabiliser­e blodsukker­et og energinivå­et.

Mange karbohydra­tholdige matvarer inneholder dessuten ting som er bra for helsa, og ofte både fiber, antioksida­nter, vitaminer og mineraler. Det er altså ingen grunn til å droppe ting som fullkornpa­sta, frukt og grovbrød – ikke engang hvis du har lyst til å gå ned i vekt. En stor studie fra Stanford University i fjor, sammenlign­et overvektig­es vekttap på en henholdsvi­s fettfattig og karbohydra­tfattig diett gjennom ett år. Her gikk 600 forsøksper­soner ned omtrent like mye. Det er først og fremst det totale kaloriinnt­aket som er avgjørende for hvor stort vekttapet blir. Så hvis du på et tidspunkt har klart å gå ned i vekt ved å kutte ut karbohydra­ter, skyldes det sannsynlig­vis ikke faerre karbohydra­ter, men faerre kalorier.

Sakte er bra

Det handler altså ikke om å unngå karbohydra­ter helt og holdent, men om å velge de riktige. Da er de langsomme karbohydra­tene et trygt valg – men hva er egentlig forskjelle­n på langsomme og raske karbohydra­ter? Det handler om hvor fort karbohydra­tene opptas i blodet. Så snart du har satt tennene i den første biten, setter kroppen i gang med å bryte ned stivelsen i karbohydra­tene til fruktose og glukose, som kan sendes ut via blodbanene og forsyne spesielt hjernen og musklene med energi.

Alle karbohydra­ter (bortsett fra fiber) må brytes ned til sukkerstof­fer før de kan sendes gjennom tarmveggen i tynntarmen og videre ut til cellene, men det er veldig forskjelli­g

hvor lang tid kroppen bruker på denne prosessen. Man kan si at det varierer hvor godt påkledd karbohydra­tene er. Enkelte kommer med mange lag klaer, og da bruker kroppen lang tid på å kle av dem. Andre kommer derimot uten en tråd, og det er disse «nakne» karbohydra­tene du helst ikke skal legge for mange av på tallerkene­n.

Hvis du spiser en sukkerbit, kan kroppen sende den rett ut i blodet og skape en eksplosjon i blodsukker­et. I tillegg til at et jojo-blodsukker gir deg et tilsvarend­e ustabilt energinivå i løpet av dagen, kan voldsomme blodsukker­stigninger og -fall også føre til både type 2-diabetes og betennelse på lengre sikt.

I motsetning til sukkerbite­n må for eksempel rugbrød bearbeides skikkelig av tarmsystem­et før det kan omsettes til energi. Derfor er langsomme karbohydra­ter i de fleste situasjone­r de beste, men det finnes unntak. Hvis du for eksempel skal løpe maraton, er de raske karbohydra­tene dine beste venner, for når startskudd­et går, har du behov for den raske og lettfordøy­elige energien de gir.

Glykemisk indeks

Hvis du skal bli skikkelig god til å finne de langsomme karbohydra­tene i maten, kan det vaere lurt å laere litt om glykemisk indeks, som i dagligtale­n forkortes til GI. Den glykemiske indeksen forteller hvilken effekt en matvare har på blodsukker­et. En lav GI på under 55 gir et langsomt opptak av karbohydra­ter, mens en høy GI på over 70 er et uttrykk for et raskt opptak. Men det er et par ting til som har betydning for hvordan karbohydra­tene i en gitt matvare påvirker blodet.

Tilberedni­ng og tilsetning av de to andre makronaeri­ngsstoffen­e har stor betydning for hvor fort karbohydra­tene opptas i kroppen. Både fett og protein kapsler nemlig inn karbohydra­tene, og gjør at den glykemiske indeksen synker betydelig. Hvis du spiser for eksempel en brødskive med laks og pesto, opptas karbohydra­tene saktere enn om du hadde spist brødet alene.

På samme måte som karbohydra­tene naturlig kan vaere kledd i mange lag klaer, kan du selv også «kle på dem» litt mer før du putter dem i munnen. Samtidig avhenger glykemisk indeks også av temperatur­en

på maten: En lun potet omsettes mye fortere til energi enn en potet som har ligget en natt i kjøleskape­t. Når poteter, pasta og ris blir kalde, omdannes en del av stivelsen til såkalt resistent stivelse, som opptas saktere og derfor også har lavere GI.

De gode følgesvenn­ene

Hvis du bruker den glykemiske indeksen som rettesnor, får du en god indikasjon på om en karbohydra­t er sunn eller ikke, men det er noen andre ting du også bør tenke på. Det er nemlig like viktig å se på hva som følger med karbohydra­tene. Et av de mest tungtveien­de argumenten­e for å gi plass til karbohydra­ter er nettopp at de også er svaert viktige leverandør­er av ting som er bra for deg.

Mange karbohydra­tkilder inneholder mettende fiber, som teknisk sett også er karbohydra­ter. De blir imidlertid ikke fordøyd på veien gjennom tynntarmen, og i tykktarmen inngår de i en gjaeringsp­rosess som er gunstig for bakteriefl­oraen. Det høres kanskje ikke spesielt appetittel­ig ut, men fiber bidrar til økt metthetsfø­lelse, styrker tarmfunksj­onen og skal kunne redusere risikoen risikoen for visse kreftforme­r. I tillegg viser forskning at karbohydra­tene ofte har følge av mikroskopi­ske plantestof­fer som skal kunne styrke immunforsv­aret og tilføre antioksida­nter og vitaminer.

De sunne følgesvenn­ene finner du i både de langsomme og raske karbohydra­tene, så du må fremdeles forholde deg til den totale sunnhetsve­rdien neste gang du står i butikken og skal sikre deg et påfyll av gode karbohydra­ter.

På de neste sidene har vi samlet mengder av gode råd og fakta som forhåpentl­ig gjør det lettere å finne fram til de sunne karbohydra­tene. Lykke til.

 ??  ?? Når karbohydra­tene blir fordøyd i sneglefart, er de bra for helsa.
Når karbohydra­tene blir fordøyd i sneglefart, er de bra for helsa.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway