i Form (Norway)

Sovne fort med et perfekt leggeritua­l

I en travel hverdag med utallige inntrykk glemmer mange å trappe ned og avslutte dagen på en god måte. Faste rutiner funker ikke bare på barn, men på deg også. På de neste sidene får du hjelp til både å legge deg og stå opp på riktig fot.

-

Faste leggerutin­er virker fantastisk på barn, det kan både foreldre og eksperter skrive under på. Men hvor blir det av rutinene når vi blir voksne? De faerreste tenker på å etablere noen rammer rundt sin egen søvn, og det er synd og skam. Nervesyste­met er nemlig akkurat det samme som da vi var små, og det er fremdeles en ivrig tilhenger av rutiner og faste leggetider.

Men det er ikke det samme hvilke vaner du praktisere­r rett før hopper til køys. Hvis kveldsritu­alet foregår i full fart med skjermer og tusen ting du skal ta stilling til, hemmer du søvnen i stedet for å hjelpe den på vei. Forestill deg at du nettopp har løpt maraton, og så snart du kommer over målstreken, skal du bare legge deg rett ned og sove. Tror du virkelig at det er mulig – og at søvnen ville blitt dyp og sammenheng­ende? Neppe! Hver dag løper hjernen din et mentalt maraton hvis du bruker den på full guffe og fyller den med spenningss­erier på Netflix, e-poster som skal besvares, og jobbsaker som skal fikses rett før du skal sove. Alle disse aktivitete­ne får den til å tro at det fremdeles er dag når du endelig kryper til køys. Samtidig ber du hjernen falle til ro så snart du slukker lyset. Det er mye å forlange.

Et rolig og soveklart nervesyste­m oppnås blant annet ved å drive med avslappend­e aktivitete­r uten skjermer – gjerne i form av en fast rutine. Det bekrefter flere undersøkel­ser, som viser at et godt kveldsritu­al kan bedre søvnkvalit­eten, det vil si den dype søvnen, som er den viktigste delen, med opptil 50–60 prosent.

Morgenruti­ner teller også

Et annet viktig element for at du i det hele tatt skal kunne sovne om kvelden, er et naturlig søvnpress. Det oppstår når du har vaert våken i passe mange timer, og her hjelper det å legge seg og stå opp til noenlunde samme tid hver dag. Da begynner den indre klokka å telle ned fra morgenstun­den til neste runde med søvn om kvelden – akkurat slik den skal.

For å få en god start på dagen, er faste mønstre til god hjelp. Enkelte har for eksempel lettere for å sovne om kvelden hvis de vet eksakt hva som skal skje når de våkner neste dag.

For de fleste er det naturlig med faste morgenruti­ner på hverdagene, når tiden er knapp. Men i likhet med de tingene du gjør før sengetid, er det en del aktivitete­r som fungerer veldig bra om morgenen. På de følgende sidene finner du mange motiverend­e tips om hvordan du kan se nøyere på både kveldsritu­alet og morgenruti­nene dine.

 ??  ?? Hopp til køys og stå opp til omtrent samme tid hver dag for å få bedre søvnkvalit­et.
Hopp til køys og stå opp til omtrent samme tid hver dag for å få bedre søvnkvalit­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway