i Form (Norway)

Lag en perfekt soveplass

Våkner du med vondt i korsryggen, stiv nakke eller slapp og trøtt? Det kan vaere soveplasse­n det er noe galt med. En seng skal skape en perfekt ramme for kroppens hvile. Vi viser hvordan du går fram.

-

Et ektepar kommer inn til en sengeforha­ndler og sier at de vil kjøpe en seng av modell X. «Hvordan kan dere vite at det er akkurat den modellen dere skal ha?» spør ekspeditør­en. «Det er fordi vennene våre liker den så godt!» svarer de.

Du må kanskje selge senger selv for å ta poenget i denne vitsen, men for alle som har en viss innsikt i temaet, er den ganske morsom. Ingen kan nemlig kjøpe en seng basert på andres erfaringer. En seng må nøye velges ut fra din personlige preferanse for eksempelvi­s madrassens fasthet, spesielle behov som skader og plager, og ikke minst hva som føles bra. Det siste rådet innebaerer at du er nødt til å dra til butikken selv og prøve forskjelli­ge typer og modeller. Derfor er all netthandel uten grundig forarbeid, inklusiv testing av selve senga og madrassen, ikke å anbefale. Og nei, du kan ikke overlate jobben til en partner heller. Den som skal sove i senga, må teste den.

For sove skal du. Du skal til og med sove godt, slik at hele systemet – fysisk og mentalt – kan komme til hektene etter dagens aktivitete­r. Får kroppen optimale betingelse­r for søvn, fungerer de naturlige prosessene som de skal: Hudcellene gjenoppbyg­ges, organene kvitter seg med avfallssto­ffer, og hjernen sorterer dagens inntrykk og renser tavla. Resultat: Du våkner maksimalt uthvilt og pigg.

Hvis du i stedet åpner øynene og føler deg tom for energi eller er stiv i nakken eller korsryggen, som er de vanligste plagene, må du ta affaere. I stedet for å behandle symptomene med sterk kaffe eller hyppige besøk hos en fysioterap­eut, så fokuser heller på rommet der du sover. Når tok du sist en naermere titt på soveplasse­n? Er senga mer enn 10 år gammel, er det kanskje på tide å bytte den ut. Vi har samlet viktig kunnskap til deg som skal kjøpe ny seng eller bare vil sikre deg at den du har fremdeles gir kroppen din tilstrekke­lig støtte. Deretter er det bare å hoppe til køys.

 ?? Av Karen Vedel · Foto: iStock ?? Du tilbringer en tredel av livet i senga, så bruk litt tid på å få den til å passe perfekt for
Av Karen Vedel · Foto: iStock Du tilbringer en tredel av livet i senga, så bruk litt tid på å få den til å passe perfekt for
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway