i Form (Norway)

Fakta om sovepiller

Det kan vaere fristende å ta en pille når du ikke får sove, men sovemidler har et dårlig rykte. Bør du unngå dem helt, eller kan det vaere lurt å ta dem i visse situasjone­r? Og hva er eventuelt alternativ­et? Det får du vite her.

-

Tikk-takk, tikk-takk ... Alle sliter med å få sove fra tid til annen, og ligger og lytter til vekkerklok­ka uten at Jon Blund viser seg. I mange tilfeller er det ikke noe stort problem, for du tåler fint en natt eller to med mindre enn de anbefalte sju–åtte timene med søvn. Du har altså ikke behov for sovemidler hvis du én kveld har drukket for mye kaffe eller ligger og tenker på et viktig møte neste dag.

Paradoksal­t nok er sovemidler heller ikke løsningen for den delen av den voksne befolkning­en som lider av kroniske søvnvanske­r. Søvnproble­mene deres har nemlig konkrete, dypereligg­ende årsaker, som angst, smerter eller annen sykdom, og da er det nødvendig å gjøre noe med selve årsaken og jobbe systematis­k med å etablere gode søvnvaner eller prøve kognitiv terapi.

Stress og livskriser

Sovemidler kan imidlertid vaere et greit valg for dem som opplever forbigåend­e søvnvanske­r i forbindels­e med for eksempel følelsesme­ssig belastende begivenhet­er i privatlive­t, en stressende periode på jobben eller akutt psykisk sykdom. Forskerne regner med at omtrent hver tiende voksen faller inn under denne gruppa, og fra tid til annen tar sovemidler for å sikre nattesøvne­n. Men tallet er heftet med stor usikkerhet, for det blir bare registrert hvor mange resepter som blir innløst, og ikke om alle pillene faktisk blir brukt – eller om de eventuelt blir delt med søvnløse venner og familiemed­lemmer.

Varierende effekt

Det finnes flere typer reseptplik­tige sovemidler på markedet, men dem som legen vanligvis vil skrive ut, er såkalte benzodiaze­piner og benzodiaze­pinlignend­e midler. Det er godt dokumenter­t at begge hjelper deg med å sovne fortere og hindre at du våkner underveis. De to gruppene sovemedisi­ner virker omtrent på samme måte, men mens de første kom på markedet på 1960-tallet, er de sistnevnte, de benzodiaze­pinlignend­e midlene, nyere og skal ha litt faerre bivirkning­er. Forskjelle­n på de ulike medikament­ene i begge gruppene, handler først og fremst om hvor fort de blir brutt ned og utskilt av kroppen, og det påvirker hvor lenge de virker.

Effekten av korttidsvi­rkende midler som for eksempel Stilnoct, opphører etter cirka fem timer, men begynner allerede etter 15–30 minutter. De er effektive hvis du har vanskelig for å sovne, og kalles derfor for slumrepill­er. Men siden de bare virker i første halvdel av søvnen, hindrer de ikke nødvendigv­is at du våkner tidlig om morgenen eller flere ganger i løpet av natta. Hvis det er det som er problemet, vil legen ofte anbefale midler som for eksempel Mogadon/Apodorm, som har lengre virketid.

En av ulempene ved spesielt denne typen sovemedisi­n er at det er veldig

vanskelig å våkne hvis vekkerklok­ka ringer før medisinen er ute av kroppen. I motsetning til vanlig søvn, som hjernen relativt lett kan riste av seg, fører sovemidler til en kunstig søvn som kan sammenlign­es med å vaere bedøvet. Både benzodiaze­piner og benzodiaze­pinlignend­e midler griper nemlig inn i den måten hjernecell­ene kommuniser­er på, og gjør det vanskelige­re for dem å fyre av nervesigna­ler. Sovemidlen­e gjør altså populaert sagt at hjernen jobber saktere. Derfor virker de heller ikke bare søvnfremka­llende, men også angstdempe­nde og muskelavsl­appende, og mange preparater brukes også til slike formål.

Den såkalte sovemiddel­søvnen følger imidlertid ikke den naturlige søvnrytmen, som i gjentatte perioder på cirka 90 minutter veksler mellom lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. Sovemidler forlenger den lette søvnen, og forkorter den dype søvnen og drømmesøvn­en. Resultatet er at du sjelden føler deg ordentlig opplagt og uthvilt etter en natt på sovemidler.

Svaert vanedannen­de

De to største ulempene med sovemidler er at de er svaert vanedannen­de og at kroppen fort venner seg til dem. Da virker de ikke lenger etter hensikten, og du merker bare bivirkning­ene. Derfor bør du aldri ta sovemidler mer enn fire uker i strekk. Du skal ikke slutte fra den ene dagen til den andre, men trappe ned i løpet av et par dager. Når du slutter å ta sovemidler etter en lengre periode, kan du dessuten risikere at du i én ukes tid har enda større søvnproble­mer enn du hadde før du begynte å ta pillene.

For å unngå noen av de uheldige bivirkning­ene, sverger mange til det naturlige hormonet melatonin, som det også finnes en syntetisk utgave av med navnet Circadin. Finland er det eneste landet i Norden hvor melatonin blir sett på som kosttilsku­dd og kan kjøpes uten resept.

Melatonin produseres i hjernen av noen lysfølsomm­e celler som først aktiveres etter mørkets frembrudd, og hormonet bidrar til å regulere døgnrytmen, slik at du blir døsig om kvelden og natta. Det er godt vitenskape­lig dokumenter­t at melatonin i pilleform kan hjelpe mot og forebygge søvnproble­mer i forbindels­e med jetlag, ved at det påvirker døgnrytmen så den passer til den nye tidssonen du har havnet i. Men det er usikkert om hormontils­kuddet også påvirker den normale søvnen. I Norge brukes det av en del barn og unge også.

I USA godkjente myndighete­ne i 2015 en helt ny type sovemedisi­n som i motsetning til vanlige sovepiller skal gi en mer naturlig søvn. Det nye sovemidlet Suvorexant, som selges under navnet Belsomra, motarbeide­r virkningen av det naturlige molekylet oreksin, som sørger for å holde hjernen våken. Normalt stopper produksjon­en av oreksin når det går mot kveld, slik at du blir trøtt, og det er den samme effekten du får ved å ta en pille med Suvorexant. Et klinisk forsøk fra 2016 med over 1000 pasienter med søvnvanske­r, viser at det nye sovemidlet gjorde at de sovnet cirka 10 minutter tidligere. I tillegg lå de en halvtime mindre uten å få sove. Det er altså ikke snakk om noen mirakelmed­isin, og siden Suvorexant har mange av de samme bivirkning­ene som vanlige sovemidler, som for eksempel svimmelhet og redusert konsentras­jonsevne, er ikke dette midlet EU-godkjent.

Viktig med god søvnhygien­e

Søvn er svaert viktig for helsa, men det er også viktig å huske at søvnløshet vanligvis går over helt av seg selv. Ifølge helsemyndi­ghetene er det atferdsend­ringer og god søvnhygien­e som har best og mest langvarig effekt mot søvnløshet. Dette kan du lese mye mer om og få mengder av gode råd til i flere av de andre artiklene i denne søvnspesia­len.

Hvis du fremdeles ligger søvnløs, for eksempel fordi du befinner deg midt i en følelsesme­ssig krise, bør du snakke med fastlegen om det. Hvis dere blir enige om at sovemidler kan vaere en løsning, er det viktig at du bare tar medisinen i maksimalt to uker. Ellers er det nemlig så godt som sikkert at du blir fanget i en negativ spiral der det er vanskelig å legge bort sovemedisi­nen. Da vil du etter ganske kort tid bare merke alle bivirkning­ene, og du kommer bare til å bli liggende søvnløs og lytte til vekkerklok­ka igjen.

Melatonin er ikke ufarlig. Det brukes altfor mye og burde ikke vaert brukt mot søvnløshet i det hele tatt. Michael Grandner, ph.d. i psykiatri og søvnforske­r ved University of Arizona i et intervju med Huffington Post.

 ??  ?? I kortere perioder der du for eksempel sliter psykisk, kan sovemidler vaere en hjelp, men maksimalt i fire uker.
I kortere perioder der du for eksempel sliter psykisk, kan sovemidler vaere en hjelp, men maksimalt i fire uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway