i Form (Norway)

Vakker viten: Øyelokkene

Du våkner uthvilt, men hva har skjedd med øyelokkene? Den huden som før satt stramt over øyet, henger slapt ned og gir deg et trøtt utseende. Laer mer om hva som skjer, og se hva du kan gjøre for å gi øyepartiet et løft.

-

Etter hvert som alderen går opp, begynner tyngdekraf­ten å trekke ned. Det synes både på huden på kroppen og i ansiktet – spesielt rundt øynene. Mange kvinner i 40-årsalderen er plaget av tunge, hengende øyelokk som kan gi et trøtt utseende og faktisk også føre til reelle helseprobl­emer.

Hva er det egentlig som skjer når øyelokkene begynner å henge? Huden består av tre lag: overhuden, laerhuden og underhuden. I det mellomste hudlaget, det vil si laerhuden, finnes bindevevet. Det består av kollagenfi­brer og elastin, som holder huden stram og elastisk. Når du er ung, er strikkene stramme. Men etter hvert som du blir eldre, blir strikkene slappe, og huden klarer så å si ikke å baere sin egen vekt lenger. Den gir etter for tyngdekraf­ten, og begynner å henge. Huden rundt øynene er tynn fra før, så det er den som henger først og mest.

Kampen er ikke tapt

Så er det bare å sette seg og vente på at øyelokkene trekkes ned over ditt utsyn til verden? Både ja og nei. Ja, fordi det delvis er forutbeste­mt, for også her spiller genene en stor rolle. Det er ditt valg av foreldre, som avgjør hvor disponert du er for å få tunge øyelokk. Men samtidig nei, fordi det finnes en del livsstilsr­elaterte faktorer som du kan påvirke selv.

Det er tre livsstilsv­alg du bør unngå hvis du vil gi øyelokkene en håndsrekni­ng. Det første er røyking, som definitivt ikke er hudens beste venn, siden det ødelegger kollagenfi­brene og elastinet, slik at bindevevet blir fortere slapt. Det andre er en gjennomgåe­nde usunn levemåte, inklusiv mangel på søvn, som også er bindevevet­s fiende. Det tredje er soling, som jo aldri har vaert spesielt bra for huden. Hvis du styrer unna disse fellene, kan du holde øyelokkene oppe lenger.

Når det uunngåelig­e først har skjedd, er det mulig å kamuflere forandring­ene med sminke. Det som forsvinner når øyelokkene begynner å henge, er globelinje­n, det vil si fordypning­en ved den øvre delen av øyeeplet. Men hvis du legger øyeskyggen som forklart i rammen i over, kan du skape et optisk bedrag som gjør at det ser ut som om globelinje­n fremdeles er der.

Den aller siste muligheten er å legge seg under kniven.

Et mindre inngrep

En øyelokkope­rasjon er en av de vanligste kosmetiske operasjone­ne som utføres i Norge. Og fordi det vanligvis er snakk om et kosmetisk inngrep, må du som regel betale den selv. Operasjone­n regnes som et mindre inngrep og varer i cirka én time. Først renses huden, og leggen tegner og måler opp hvor mye hud som skal fjernes. Deretter får du lokalbedøv­else, og overflødig hud på øyelokket fjernes. Huden og muskelen sys sammen, og så er du ferdig.

Forbered deg på at du kommer til å se ut som om du har vaert i slåsskamp i et par uker etter operasjone­n. Øyelokkene vil vaere misfargede og ganske hovne, og du må ta det med ro for å unngå blødninger. Men ellers er det ikke saerlig mange komplikasj­oner når inngrepet utføres av øyeleger eller plastikkir­urger med dokumenter­t erfaring fra øyelokkiru­rgi. Det er også de eneste som har lov til å utføre slike operasjone­r i Norge.

Men merk at ingenting varer evig – heller ikke en øyelokkope­rasjon. Huden fortsetter å bli stadig slappere, og tyngdekraf­ten er som kjent ennå ikke opphevet. Det er individuel­t hvor lenge resultatet holder. Og her er nok en gang de tidligere nevnte livsstilsv­algene, altså om du røyker, spiser usunt og soler deg mye – som avgjør hvor lenge løftet holder. For noen holder det i fem år, for andre kortere eller lenger. Og når øyelokkene begynner å henge igjen, kan du tenke gjennom om du operere deg på nytt eller bare laere deg å leve med de tunge øyelokkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway