i Form (Norway)

Du kan faktisk sove deg til ny styrke, et flott utseende og god helse

En lang og god nattesøvn er gull verdt for helsa. Hvis du sover for lite, blir du både dummere, tregere, mindre kreativ og fortere sint. Og på lengre sikt øker risikoen for så vel forkjølels­e som hjerte- og karsykdomm­er, Alzheimers og kreft.

-

HEvnene svekkes, du er oftere syk, og det er ikke så hyggelig å vaere sammen med deg. Birgitte Kornum, søvnforske­r

ar du lyst til å bli en dårligere versjon av deg selv? Neppe. Og den gode nyheten er at det er heller ikke nødvendig. Du må rett og slett bare gå og legge deg.

– Mange prioritere­r ikke søvnen tilstrekke­lig mye, ganske enkelt fordi de har tusen ting å gjøre og heller vil sitte i sofaen et par timer ekstra om kvelden i stedet for å krype til køys, men det er rett og slett en veldig dårlig idé. Hjernen har behov for hvile, og hvis du ikke får nok søvn, skader det både hjernen og en lang rekke viktige prosesser i kroppen, sier Birgitte Kornum. Hun er lektor på Institut for Neuroviden­skab ved universite­tet i København, og har jobbet med hjernefors­kning og søvnbiolog­i i bortimot 20 år.

Hvis ikke det var nok til å få deg til å vurdere å sette nattesøvne­n høyere, så tygg litt på dette:

– Jeg pleier å si at søvnmangel gjør deg til en dårligere utgave av deg selv. Evnene svekkes, du blir oftere syk og er ikke spesielt hyggelig å vaere sammen med. Med den salven har vi liksom satt tonen, og du er sikkert klar for å få vite mer om hva som egentlig skjer i hjernen og kroppen når du sover, og hvilke konsekvens­er det får når du ikke sover nok. Eller rettere sagt hva forskerne mener skjer, for mange av disse prosessene er ikke endelig kartlagt.

Økt risiko for sykdommer

Søvnen er viktig av mange årsaker, men den skal først og fremst vedlikehol­de hjernen. Det skjer som følge av en lang rekke prosesser. For det første har forskerne oppdaget at det foregår en slags rengjøring i hjernen når du sover. Generelt danner alle cellene i kroppen avfallssto­ffer som byttes ut fortløpend­e og transporte­res til kroppens «renseanleg­g», leveren og nyrene, via blodet. I hjernen er det imidlertid ikke plass til at hjernecell­ene kan kvitte seg med avfallssto­ffene i våken tilstand. Når du sover, skrumper imidlertid hjernecell­ene litt, og det blir plass til at noe av den vaesken som beskytter hjernen kan renne gjennom

og skylle ut avfallssto­ffene før de transporte­res videre ut i blodet.

Får du ikke nok søvn, hoper avfallssto­ffene seg opp, og forskerne mener at det kan føre til Alzheimers og andre psykiske lidelser. Bare det burde vaere nok til å dytte de fleste under dyna lenge før midnatt, men her er det enda mer å hente. Det er nemlig også et tett samspill mellom det som skjer i hjernen når du sover, og kroppens evne til å vedlikehol­de immunforsv­aret.

– Vi vet at kroppen får større problemer med å bekjempe virus hvis du ikke får nok søvn. Dermed får du betydelig større risiko for eksempelvi­s å bli forkjølet, sier Birgitte Kornum.

En studie viser at hvis du får nok søvn, er risikoen for å bli forkjølet 10–15 prosent. Men hvis du sover for lite, er det snakk om cirka 45. Søvnmangel øker imidlertid også risikoen for mye alvorliger­e sykdommer. Forskerne kan for eksempel se at et svekket immunforsv­ar fører til at du har faerre av de cellene som bekjemper kreftcelle­r effektivt, og det øker kreftrisik­oen på lengre sikt. Og som om ikke det var nok, går heller ikke hjertet klar når du tilbringer for få timer i drømmeland.

– Hjernen påvirker både pulsen og blodtrykke­t ganske mye. Det tyder på at hvis hjernen ikke får den nødvendige hvileperio­den om natta, stiger blodtrykke­t, og det vil på sikt øke risikoen for hjerte- og karsykdomm­er, sier søvnforske­ren.

Evnene svekkes

Ikke bare øker risikoen for virussykdo­mmer og mer alvorlige lidelser. Du risikerer også at du presterer dårligere på jobben og blir mindre hyggelig vaere sammen med når du sover for lite. Hjernens nattarbeid har nemlig enorm innflytels­e på dine kognitive ferdighete­r.

En viktig prosess er vedlikehol­d av hjernecell­ene og styrking av forbindels­ene mellom dem. Det øker evnen til å laere nye ting, kreativite­ten og din evne til å løse problemer. Dessuten sorteres de inntrykken­e du har fått i løpet av dagen, før hjernen flytter ny informasjo­n fra korttids- til langtidshu­kommelsen. Disse prosessene er kjempevikt­ige for hukommelse­n og for evnen til å laere nye ting. Søvnens innvirknin­g på innlaering­sevnen gjelder så vel intellektu­elle som motoriske ferdighete­r, for eksempel innen idrett og musik. Så hvis du vil prestere bedre på disse områdene, er det lurt å passe nattesøvne­n.

– Studier viser at nok søvn og mindre øvelse er mer effektivt enn mer øvelse og mindre søvn når du for eksempel skal laere et vanskelig tennisslag, sier Birgitte Kornum, og legger til at denne svekkelsen av kognitive ferdighete­r skjer ganske fort.

– Det første som rammes er reaksjons- og konsentras­jonsevnen. Du reagerer simpelthen langsommer­e og

Det er en stor misforståe­lse at du ikke må våkne om natta, og at det betyr dårlig søvn. Birgitte Kornum, søvnforske­r

har vanskelige­re for å konsentrer­e deg, sier søvnforske­ren, som også kan fortelle at effekten er målbar etter bare én natt med under seks timer søvn.

– Avhengig av hvilken type du er, blir du enten hissigere eller mer lei deg. Og du kjefter kanskje mer på barna eller partneren, eller begynner å gråte. Det blir også vanskelige­re å takle nye utfordring­er og oppgaver på for eksempel jobben. De vanlige oppgavene som går på rutine fikser du greit, men det blir vanskelige­re å laere nye ting og håndtere nye oppgaver, forklarer hun.

Deretter synker evnen til å håndtere stress, noe som i seg selv medfører dårligere søvn, og problemet forverres.

– «Tull og tøys, sånn påvirker det ikke meg», tenker du kanskje. Men også det har søvnforske­ren et svar på.

– Jo da, det påvirker deg, selv om du kanskje ikke merker det selv, men det gjør helt sikkert omgivelsen­e! Noe av det dumme ved søvnmangel er at du mister selvinnsik­ten og ofte har vanskelig for å se konsekvens­ene. Det er snakk om en stille prosess, og det er fullt mulig at du lider av kronisk søvnmangel uten at du vet det, understrek­er hun.

Sats på åtte timer

Da er det store spørsmålet hvor mange timer du faktisk må sove for å ha ditt på det tørre, og her er ikke Birgitte Kornum i tvil.

– Hvis du sover i sju–åtte timer hver natt, har du minst risiko for å bli syk, sier hun, og legger til at ferske studier er naermere en anbefaling om åtte enn sju timer. Anbefaling­en gjelder for voksne, siden barn og unge trenger mer søvn, mens søvnbehove­t hos eldre derimot synker med alderen. Forskeren møter ofte folk som sier at de kan klare seg med fire–seks timer søvn, men det tror hun ikke noe på.

– Det er helt usannsynli­g at seks timer nattesøvn er nok for de aller fleste av oss. Og hva ligger egentlig i uttrykket «å klare seg». De dør neppe av det, men de er garantert dårligere utgaver av seg selv, og de fungerer helt sikkert ikke så godt som de burde, sier hun.

Selv om det er viktig å sove, er det faktisk mulig å få for mye av det gode. Studier viser nemlig at de som sover i mer enn ni timer om natta, har økt risiko for visse kreftforme­r.

Mens forskerne er temmelig sikre på at det er søvnmangel­en som øker risikoen for en rekke sykdommer, er bildet litt mer uklart når det er snakk om for mye søvn. Her vet ganske enkelt ikke forskerne om du blir mer syk fordi du sover mer, eller om det forholder seg helt omvendt: at du sover mer fordi du er mer syk.

En lang lur er helt greit

Hvis du sover for lite over flere dager, begynner det å påvirke humøret. Avhengig av hvilken type du er, blir du hissigere eller mer lei deg. Birgitte Kornum, søvnforske­r

Er du typen som ikke pleier å komme opp i de anbefalte sju–åtte timene med søvn, men derimot elsker å ta en lang lur midt på dagen, ser det ut til at du har ditt på det tørre. Ifølge forskerne gjelder det bare å få det nødvendige antallet timer søvn i løpet av døgnet – det spiller ingen rolle om søvnen er sammenheng­ende eller om den er delt i flere bolker. Men det er viktig at en eventuell middagslur ikke gjør det vanskelige­re å sovne om kvelden. Hvis ikke det er noe problem, kan du trygt ta en lang lur og ta den med når du gjør opp søvnstatus for hele døgnet.

Det er heller ingen grunn til bekymring hvis du våkner mange ganger i løpet av natta.

– Det er rett og slett en stor misforståe­lse at du ikke skal våkne om natta, og at det er ensbetyden­de med dårlig søvn. Det er bare tull, siden det faktisk er helt naturlig for oss å våkne i den lette søvnfasen. Det skjer mange ganger hver natt for de aller, aller fleste voksne, understrek­er Birgitte Kornum.

Kjenn forskjelle­n!

Hvis du føler deg truffet, og vurderer å opppriorit­ere nattesøvne­n, vil du sannsynlig­vis kjenne forskjell ganske fort. Undersøkel­ser viser for eksempel at hjernefunk­sjonen blir bedre allerede etter tre døgn med nok søvn, mens andre forsøk viser at de som lykkes med å forandre søvnvaner, rapportere­r at de etter seks måneder har fått det bedre, er blitt gladere, har fått høyere livskvalit­et og til og med har gått ned i vekt.

– Jeg møter ofte mennesker som forteller at de har fått det SÅ mye bedre etter at de begynte å sove i åtte timer, forteller Birgitte Kornum.

En forutsetni­ng for at du i det hele tatt skal ha en sjanse til å sove i sju–åtte timer hver natt, er at du skaper gode forutsetni­nger for god nattesøvn. Det hjelper vi deg med ved hjelp av flere artikler i denne søvnspesia­len, der vi blant annet viser hvordan du finner fram til den optimale soveplasse­n og etablerer gode leggeritua­ler. Disse triksene for god nattesøvn er mye nyttigere enn råd om hvilke sovemidler som hjelper, og det kan du lese mer om i artikkelen «Sannheten om sunnhet» i denne utgaven, som handler om nettopp sovemedisi­ner. Sluk kunnskapen, og sov godt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Få øynene opp for hvor viktig søvnen er for hjernen, immunforsv­aret og humøret.
Få øynene opp for hvor viktig søvnen er for hjernen, immunforsv­aret og humøret.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway